Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην κόψη του ξυραφιού το καλάθι των 50 προϊόντων λόγω Επιτροπής Ανταγωνισμού - Ποιοι οι κίνδυνοι

Στην κόψη του ξυραφιού το καλάθι των 50 προϊόντων λόγω Επιτροπής Ανταγωνισμού - Ποιοι οι κίνδυνοι

Πηγή της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Ελεύθερος Ανταγωνισμός κινδυνεύει πιο πολύ από το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους

Σχετικά Άρθρα

Με ερωτηματολόγιο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης απαντά η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην πρόταση του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη για τη δημιουργία του καλαθιού των 50 προϊόντων από 31 κατηγορίες.
Οι ερωτήσεις όπως και οι απαντήσεις των αρμοδίων του υπουργείου προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι έγγραφο που χαρακτηρίζεται «εμπιστευτικό».
Η ανταλλαγή των εγγράφων σκοπό έχει να διατηρηθεί στο ακέραιο η προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν λαμβάνει … παραγγελιές

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θέλει να πέσει στην παγίδα της ΡΑΕ που αναλαμβάνει κατά παραγγελία αιτήματα προς διεκπεραίωση, θέτοντας σε κίνδυνο την Ανεξαρτησία της Αρχής. Η πρόταση του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη για τη διαμόρφωση του καλαθιού χαρακτηρίζεται ως δικαίωμα της πολιτείας αλλά δεν μπορεί να επιβάλει κάτι περισσότερο πέρα από τη διαμόρφωση του από τους συντελεστές της αγοράς , όπως είναι τα σούπερ μάρκετ.
Αξιόπιστη πηγή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού λέει στο BN ότι δεν είναι αναγκαία η δημόσια τοποθέτησή της για την πρωτοβουλία του υπουργού και η σχετική εξαγγελία της πρότασης δεν αποτελεί πρόβλημα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Η αποδοχή της πρότασης από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ θεωρείται ως σημείο εκκίνησης του Ανταγωνισμού από την Ανεξάρτητη Αρχή , η οποία στα επόμενα στάδια αναμένεται να δώσει το παρών όταν υπάρχουν ενδείξεις για το αντίθετο.

Απαγορεύονται συμφωνίες ανάμεσα στα σούπερ μάρκετ και τους προμηθευτές

Η ίδια πηγή ήταν κατηγορηματική σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα των προμηθευτών και των σούπερ μάρκετ.
Διευκρίνισε ότι δεν δικαιολογείται η εμφάνιση χρημάτων ανάμεσα στις δύο πλευρές με σκοπό τη διαμόρφωση ενός πιο φθηνού καλαθιού σε σχέση με τον ανταγωνισμό, σημειώνοντας , ότι όταν φτάσει ο έλεγχος θα πρέπει όλα να είναι όπως …πρέπει.
Μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ , η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είχε λάβει κάποιο ερώτημα από τους συμμετέχοντες σχετικό με τη σύσταση του καλαθιού.
Επανέλαβε ότι η υλοποίηση του καλαθιού μπορεί να γίνει χωρίς να απαιτείται νομοθετική παρέμβαση ενώ στην περίπτωση που κατατεθεί με βάση τις πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας , όπως οι 31 κατηγορίες , τα 50 προϊόντα και ο χρόνος ανανέωσης και λήξης της πρωτοβουλίας του υπουργού, δεν απαιτούν τη γνωμοδότηση ή την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε εγρήγορση

Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν αποκλείεται η παρέμβαση της με σκοπό να καθησυχάσει τις συμμετέχοντες πλευρές αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επικαλεστεί την παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού επειδή οι συνθήκες έχουν μετακινηθεί εκτός των φυσιολογικών πεδίων.
Η συνάντηση του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη με τη διοίκηση του ΣΕΒΤ όπως και η τήρηση πρακτικών και με δεδομένο ότι στη συνάντηση δεν έγινε καμία αναφορά σε τιμές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι η συνάντηση έγινε μέσα στο πλαίσιο της νομοθεσίας.
Η Ανεξάρτητη Αρχή διευκρίνισε ότι το όριο των 90 εκατ. ευρώ συνδέεται περισσότερο με την υποχρέωση αποστολής στοιχείων προς τον e- katanalotis και λιγότερο έως καθόλου ως κριτήριο για τη συμμετοχή τους.
Αξίζει να σημειωθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιδιώξει εκτός από την αποστολή των τιμών οι αλυσίδες να πληροφορούν το Παρατηρητήριο Τιμών και τον όγκο των προϊόντων που αγοράζονται.
Το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους
Πάντως το ΒΝ έθεσε και το ερώτημα για το πλαφόν επί του μικτού περιθωρίου κέρδους αν συνάδει με τον Ελεύθερο Ανταγωνισμό. Η ίδια πηγή προσδιόρισε ότι δεν μπορεί να είναι σε ισχύ στο διηνεκές. Η εφαρμογή του βασίζεται κυρίως ότι συμπληρώνεται με την ημερομηνία λήξης του μέτρου ενώ η ανανέωση του εξαντλεί τη δυναμική του Ανταγωνισμού λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν για την προστασία του καταναλωτικού κοινού.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης