Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επικίνδυνες οι ανοδικές αναλαμπές για τους ευκολόπιστους επενδυτές, το ΧΑ +2% στις 832 μον. - Η πτώση δεν τελείωσε

Επικίνδυνες οι ανοδικές αναλαμπές για τους ευκολόπιστους επενδυτές, το ΧΑ +2% στις 832 μον. - Η πτώση δεν τελείωσε
Πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, επιθετική νομισματική πολιτική, Ουκρανικό, πολιτική αστάθεια, ελληνοτουρκικά ….όχι μόνο παραμένουν αλλά και δε δείχνουν σημάδια υποχώρησης
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ανοδική αναλαμπή καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο κλείνοντας στις 832 μονάδες, με επικίνδυνες διαστάσεις γιατί κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα δεν έχει αντιμετωπιστεί...
Πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, επιθετική νομισματική πολιτική, Ουκρανικό, πολιτική αστάθεια, ελληνοτουρκικά ….όχι μόνο παραμένουν αλλά και δε δείχνουν σημάδια  υποχώρησης.
Στο επίκεντρο τα κέρδη των τραπεζών, με Εθνική και Eurobank άνω του +4% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, στηρίξεις πρόσφεραν οι δεικτοβαρείς Coca Cola +3,52% και ΟΤΕ +2,81%. .
Οι καθαρές συναλλαγές παρέμειναν χαμηλές ενώ ενισχύθηκαν από τα πακέτα, ειδικότερα της ΔΕΗ αξίας 9,6 εκατ. ευρώ και όγκου 1,8 εκατ. τεμαχίων που αντιστοιχεί στο 0,47% του συνόλου των μετοχών.
Οι επενδυτές δεν πρέπει να παρασύρονται βιώνουμε μια bear market… και κάθε φορά που σημειώνεται ένα ράλι… έστω και τεχνικής μορφής… δημιουργούνται ευκαιρίες εξόδου…
Οι χρηματιστηριακές αγορές ακόμη δεν έχουν δει τα χαμηλά έτους για το 2022
Tο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 832 μονάδες, ενώ στο ορατό μέλλον βραχυπρόθεσμα θα υποχωρήσει έως τις 700 με 680 μονάδες… αν και οι κρίσιμες τεχνικά ζώνες είναι οι 780 και 750 μονάδες ενώ το 10ετές ομόλογο θα φτάσει το 6% από το 4,78% της τρέχουσας περιόδου.
Ωστόσο η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά του 10ετούς γερμανικού ομολόγου,
όπως έχει αναλυθεί η διαφορά αποδόσεων μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας πρέπει να είναι 250 μονάδες βάσης ή 2,5% άρα για να δούμε το ελληνικό 10ετές στο 6% το γερμανικό 10ετές πρέπει να αναρριχηθεί στο 3 με 3,3% από 2,24% της τρέχουσας περιόδου…
Αναλυτικά, στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Εθνική +4,53% και Εurobank +4,3% και ακολούθησαν  Πειραιώς +3,55% και Alpha Bank +1,74%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν  Coca Cola +3,52%, ΟΤΕ +2,81%, Μυτιληναίος 2,75%...ενώ υποχώρησαν μόνο Τέρνα Ενεργειακή -0,91% και ΟΛΠ -0,40%.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 2,24% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,73%. Ο Τραπεζικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 4,16% στο πενθήμερο.

Η χθεσινή ανατροπή της Wall Street, ήταν απλώς το τελευταίο θεαματικό ράλι της bear-market, ένας συνδυασμός short squeeze, τεχνικών χαρακτηριστικών, τοποθέτησης και λίγων διαγραμματικών παιγνίων όπως ανέφερε σε έκθεση της η Bank of America
Αλλά για τον πραγματικό πυθμένα, αυτό που χρειάζεται η αγορά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι μια αλλαγή από τη Fed: αυτό δεν θα συμβεί μέχρι να μετριαστεί ο πληθωρισμός, κάτι που δεν θα συμβεί για πολύ καιρό, αφού το μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται στην προσφορά και η Fed δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω σε αυτήν.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +1,19% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,79%.
Περί τις 16:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Εθνική +4,47%, Eurobank +4,91%  ...αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25, με τις δεικτοβαρείς Coca Cola +4,25%, ΟΤΕ +5,08%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,13% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,78%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2% στις 832 μονάδες έχοντας υψηλό στις 838,71 μονάδες και χαμηλό τις 825,75 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων ..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 15 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων οι 12 ,07 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 15,06 εκατ. ευρώ και όγκου 2,78 εκατ.. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 400 χιλ. τεμάχια αξίας 1,34 εκατ. ευρώ και η Jumbo 134 χιλ. τεμάχια αξίας 1,82 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 9,61 εκατ. ευρώ, ο Τιτάν 20 χιλ. τεμάχια αξίας 220 χιλ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ  200 χιλ. τεμάχια αξίας 328 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξάις 366 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ 85 χιλ. τεμάχια αξίας 1,2 6εκατ. ευρώ και η Premia Α.Ε.Ε. ΑΚ 100χιλ. τεμάχια αξίας 105 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 832 μονάδες, διασπώντας την πτώτη αντίσταση των 825 μονάδων και ακολουθούν οι 840, οι 850, οι 856 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγεί  στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 562 μονάδες, διασπώντας την αντίσταση των 550 μονάδων και των 560 μονάδων και ακολουθούν οι 570, οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στην βασική στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,78% - Στις 250 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 14/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις.
Οι  προοπτικές όμως της αγοράς παραμένουν αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας με την προσοχή να εστιάζεται στις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,78% και το 10ετές ιταλικό 4,64% με το μεταξύ τους spread στις 14 μ.β.
Επίσης, ήπια βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,91% και στο 2ετές στο 4,42% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 250 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…

Τέλος στα σενάρια πώλησης του 20% της Εθνικής σε Άραβες – SSM, Βρυξέλλες, ΗΠΑ… λένε όχι…το πολύ 10% και υπό όρους

Μπλοκάρουν τα σχέδια πώλησης του 20% της Εθνικής τράπεζας σε μεγάλο αραβικό fund που διαχειρίζεται την κρατική περιουσία… της Σαουδικής Αραβίας… όχι μόνο ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που εύλογα παρακολουθεί τέτοια ζητήματα… αλλά και οι Βρυξέλλες καθώς και οι αμερικανοί…
Όπως φαίνεται εάν οι Άραβες επιμείνουν στην πρόταση τους και δεν αποχωρήσουν… θα πάρουν το πολύ 10% της Εθνικής και υπό όρους…
Εδώ και καιρό προειδοποιεί το bankingnews ότι τα σχέδια πώλησης του 20% της Εθνικής είναι… κινήσεις παρασκηνίου ορισμένων παραγόντων της κυβέρνησης βλέπε Πατέλης του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού και της Goldman Sachs που είναι σύμβουλος της κυβέρνησης… και έχει πάρει πλειάδα έργων…. και δεν θα ευδοκιμήσουν…
Όσο μαίνεται η κόντρα μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας… αφού οι Σαουδάραβες συμπαρατάχθηκαν με τους ρώσους στον OPEC+… τα σχέδια του οικονομικού συμβούλου του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και της Goldman Sachs να πουλήσουν το 20% της Εθνικής σε μεγάλο αραβικό fund που διαχειρίζεται την κρατική περιουσία… της Σαουδικής Αραβίας… εγκαταλείπονται…
Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο…
Θέλουμε να φύγει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ανήκει στο ελληνικό κράτος κατά μια έννοια γιατί θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τις τράπεζες και εν προκειμένω την Εθνική και ταυτόχρονα… θέλουμε να πουλήσουμε σε ένα άλλο κρατικό φορέα άλλης χώρας το 20% της Εθνικής που πουλάει το ελληνικό κράτος…
Δηλαδή το ελληνικό κράτος πουλάει και αγοράζει το Σαουδαραβικό Βασίλειο και αυτό το βαφτίζουμε… ιδιωτικοποίηση…
Τι πρόκειται να συμβεί;
Το bankingnews εδώ και καιρό έχει αναφέρει ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών δεν θα επιτρέψει την πώληση του 20% της Εθνικής στους Σαουδάραβες.
Είναι λάθος ένας επενδυτής να πάρει το 20% της Εθνικής τράπεζας, το bankingnews δεν θεωρεί ότι λύσεις προ 15ετίας έχουν την ίδια βαρύτητα με σήμερα....
Έως 10% πώληση μετοχών με placement έχει κάποια λογική σε ένα επενδυτή, η Εθνική χρειάζεται πολυμετοχικότητα και free float διασπορά μετοχών και όχι δήθεν στρατηγικούς επενδυτές.
Τα σχέδια Πατέλη και της Goldman Sachs όμως προσκρούουν και σε ένα άλλο εμπόδιο…
Η Σαουδική Αραβία συντάχθηκε με την Ρωσία… και οι αμερικανοί σκέφτονται να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας…
Οπότε οι ΗΠΑ θα βάλουν veto στα ελληνικά σχέδια να κάνει deal με Σαουδάραβες και επίσης και η Ευρώπη θα βάλλει veto για τους ίδιους και όχι μόνο λόγους…
Οπότε για το ορατό μέλλον το σχέδιο οι Άραβες να αποκτήσουν στρατηγικό ποσοστό στην Εθνική τράπεζα… ξεμένει από καύσιμα…. και θα παραμείνει απλά ένα ακόμη σχέδιο….

Ράλι στις ασιατικές αγορές

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν σήμερα 14/10 οι ασιατικές μετοχές  ακολουθώντας την ανάκαμψη στη Wall Street, αν και οι traders παρέμειναν επιφυλακτικοί για την αντιστροφή των κερδών, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ «δείχνουν» hawkish κινήσεις από τη Federal Reserve.
Επίσης, στο θετικό κλίμα συνεισέφεραν οι δηλώσεις  του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας για την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας .Ειδικότερα, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της PBOC να επιταχύνει την εφαρμογή μιας συνετής νομισματικής πολιτικής και να παράσχει ισχυρότερη βοήθεια στην οικονομία, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του κατά τη συνάντηση των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ομάδας των 20.
Ο Yi δήλωσε επίσης ότι η PBOC θα πιέσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα δάνεια που σχετίζονται με τις υποδομές, τη μεταποίηση και τα ακίνητα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +3,25%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο +1,84%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,21%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +2,3% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,75%.

Ανoδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές - Πτώση στη Wall Street

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 14/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας ενώ απώλειες καταγράφονται στη Wall Street μετά την χθεσινή άνοδο που σημειώθηκε και παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το ολλανδικό TTF στο -6,7% στα 143 ευρώ.
Απώλειες καταγράφονται  στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -3% στα 92 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό  -3,5% στα 86 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -0,19% στις 1.951 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,50%.
Στη Wall Street, το Dow Jones κινείται στο +0,60%, ο S&P 500 στο +1,5% και ο Nasdaq στο +1,7%.και το ETF GREC στο -2% ( 22,32 ευρώ.)

Ισχυρή κέρδη στις τράπεζες χωρίς δυναμική και τζίρο

Ισχυρή άνοδος καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές, χωρίς δυναμική και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,39 ευρώ, με άνοδο +4,53% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8912 ευρώ, με άνοδο +1,74%, με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1370 ευρώ, με άνοδο +3,55% και όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,42 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9266 ευρώ, με άνοδο +4,3%, με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,44 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 1,33 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 593 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0917 ευρώ, με πτώση -0,86% με όγκο 159 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 112 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 314 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή ανάκαμψη στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφηκε στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Coca Cola, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ,  Μυτιληναίος...
Στον αντίποδα, ήπια υποχώρησαν μόνο Τέρνα Ενεργειακή -0,91% και ΟΛΠ -0,40%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,92 ευρώ, με άνοδο +3,52% και κεφαλαιοποίηση στα 8,52 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,39 ευρώ, με άνοδο 2,81% και αποτίμηση 6,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,34 ευρώ, με άνοδο +0,28% και αποτίμηση 2,04 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6420 ευρώ, με άνοδο +1,73% και κεφαλαιοποίηση 381 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,43 ευρώ, με άνοδο +1,22% και αποτίμηση 4,48 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,94 ευρώ, με άνοδο +1,3% και κεφαλαιοποίηση 857 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, αμετάβλητη και  κεφαλαιοποίηση1,99 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,75 ευρώ, με άνοδο +1,52% κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,71 ευρώ, με άνοδο +1,78% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,31 ευρώ, με άνοδο +2,75% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,32 ευρώ, με άνοδο +0,69% και  κεφαλαιοποίηση 780 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,39 ευρώ, με άνοδο +2,96% και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0283 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,78% - Το spread με την Ιταλία στις 14 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,78% και το 10ετές ιταλικό 4,64%, με το μεταξύ τους spread στις 14 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 250 μονάδες βάσης από 257 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 14/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 14 Οκτωβρίου του 2022 στο 4,64%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/10/2022 στο 2,24%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,79% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,30% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,40% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,64% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,96%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης