Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντηρήθηκε η απραξία εν μέσω αβεβαιότητας, το ΧΑ -0,32% στις 814 μον. - Βασικό σενάριο οι 750 μον. και το 10ετές ομόλογο στο 5,5%

Συντηρήθηκε η απραξία εν μέσω αβεβαιότητας, το ΧΑ -0,32% στις 814 μον. - Βασικό σενάριο οι 750 μον. και το 10ετές ομόλογο στο 5,5%
Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τη γεωπολιτική και πολιτική αστάθεια αποτρέπουν το επενδυτικό ρίσκο ..
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Συντηρήθηκε η απραξία στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας τελικά στις 814 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες, με απώλειες στην πλειονότητα των τίτλων, με εξαίρεση τα κέρδη της Εθνική +2,86%.
Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τη γεωπολιτική και πολιτική αστάθεια αποτρέπουν το επενδυτικό ρίσκο ενώ οι όποιες αναλαμπές δεν έχουν διάρκεια και αποτελούν ευκαιρία για πωλήσεις..

Το τελευταίο διάστημα η πορεία των διεθνών αγορών συνδέεται με την πορεία των κρατικών ομολόγων ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στα στοιχεία που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών αναφορικά με το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, στις διεθνείς αγορές, κλιμακώνονται οι πιέσεις με τον Dax στη Γερμανία -1,3% και τον S&P 500 στην Wall Street -2,1%, μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες των εκτιμήσεων τον Σεπτέμβριο, παρά τη μείωση της ανεργίας στο 3,5%, έναντι 3,7% τον Αύγουστο.
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, έδειξαν ότι η απασχόληση παραμένει ισχυρή και θα οδηγήσει τη Fed στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου
Εν τω μεταξύ, στην αγορά ομολόγων καταγράφονται πωλήσεις, με το 10ετές ομόλογο στο 4,79% με το  βασικό σενάριο να προσεγγίζει το 5,5%, το Ιταλικό ομόλογο στο 4,65% και το γερμανικό ομόλογο στο 2,18%
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, το βασικό σενάριο είναι ότι θα επιστρέψει στις 750 μονάδες και το επόμενο διάστημα με την επιδείνωση της κατάστασης θα δει τις 700 με 680 μονάδες
Στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε μόνο η Εθνική +2,86% και ακολούθησαν Eurobank +0,23%, Alpha Bank +0,05% ενώ ήπια υποχώρησε η Πειραιώς -0,32%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean -2,17%, Coca Cola +2,05%, Ελλάκτωρ -1,96% ...ενώ ανοδικά ξεχώρισε η ΓΕΚ Τέρνα +1,39%....
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 2,67% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,93%. Ο Τραπεζικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 5,66% στο πενθήμερο.
Σήμερα 7/10 το βράδυ ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch θα ανακοινώσει  την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ενώ θα ακολουθήσει στις 21/10 Standard and Poor’s όπου και ολοκληρώνεται ο κύκλος των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2022.
Τόσο η Fitch όσο και η Standard and Poor’s δεν θα προβούν σε αλλαγές στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
Σημειώνεται ότι με βάση την Fitch η Ελλάδα βαθμολογείται ΒΒ με θετικές προοπτικές ενώ με βάση την Standard and Poor’s η Ελλάδα βαθμολογείται ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές.

Η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα δεν μπορεί να είναι εθνικός στόχος

Η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα δεν μπορεί να είναι εθνικός στόχος όπως τόνιζαν ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης… γιατί δεν έχει ουσιώδες αντίκρισμα.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικού χρέους.
Τα ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία, αυτά που διαπραγματεύονται φθάνουν τα 82 δισεκ. σχεδόν το 50% των ελληνικών ομολόγων το κατέχει η ΕΚΤ.
Οπότε η ποσοτική χαλάρωση δεν έχει κανένα νόημα.
Όμως και για πρακτικούς λόγους η ποσοτική χαλάρωση είναι μια άνευ ουσίας αξιολόγηση.
Για το 2023 η πιθανότητα αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδος είναι σχεδόν μηδενική... θα μετατεθεί για το 2024.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Mε οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,01% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,04%.
Στα πρώτα λεπτά της της συνεδρίασης, με ελεγχόμεμες πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank -1,21%,  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,68%.
Περί τις 15:30, με στηρίξεις από την Εθνική +3,17% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,86% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,60%.
Στις δημοπρασίες η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,35%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -0,32% στις 814 μονάδες έχοντας υψηλό στις 821,61 μονάδες και χαμηλό τις 813,83  μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43 εκατ. ευρώ, ο όγκος 14 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,4 εκατ. ευρώ και όγκου 598 χιλ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 183 χιλ. ετεμάχια αξάις 593 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ διακίνησε 65 χιλ. τεμάχια αξίας 798 χιλ.ευρώ, η ΔΕΗ 300 χιλ. τεμάχια αξίας 1,64 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 49 χιλ. τεμάχια αξίας 355 χιλ. ευρώ και  ο ΟΤΕ 335 τεμάχια αξίας 5,2 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 814 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγεί  στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 835 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες, οι 858 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 539 μονάδες, πλησίον της πρώτης ζώνης αντίστασης των 540 μονάδων και ακολουθούν οι  550 μονάδες, οι 560, οι 570, οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στη  βασική  στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,78% - Στις 261 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Επιδείνωση καταγράφεται  σήμερα 7/10 τα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της καθώς αβέβαιες παραμένουν οι  προοπτικές της αγοράς εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και η ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις κεντρικές τράπεζες αλλά και την ΕΚΤ που ακολουθεί την μια λανθασμένη συνταγή μετά την άλλη…
Και ενώ υπάρχει ο μηχανισμός – μνημονιακού τύπου – παρέμβασης από την ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων… η κερδοσκοπία συνεχίζεται.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,78% και το 10ετές ιταλικό 4,65% με το μεταξύ τους spread στις 14 μ.β.
Εν τω μεταξύ, η υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας οδήγησε υψηλότερα την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, με το10ετές στο 3,89% και το 2ετές στο 4,30% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το  πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…
Η ΕΚΤ ατύπως θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων που έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά
Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 261 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και στην Ιταλία καθώς ο αμερικανικός οίκος Moody's προειδοποίησε για υποβάθμιση σε junk των ιταλικών ομολόγων, εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Απορρίπτει τα σχέδια διάθεσης του 20% της Εθνικής σε ένα επενδυτή ο SSM, ζητάει διασπορά μετοχών – Ο ρόλος της Goldman

H Εθνική τράπεζα, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της Goldman Sachs, είναι αρνητική στο σενάριο να διατεθεί το 20% των μετοχών της τράπεζας σε ένα επενδυτή και μάλιστα προκρίνει, να διατεθεί το μέγιστο 10% σε ένα επενδυτή και το υπόλοιπο 10% σε πλήθος μετόχων για να επιτευχθεί η δέουσα διασπορά…
Η ελληνική κυβέρνηση, όμως σε συνεργασία με την Goldman Sachs διερεύνησαν πρόσφατα το μεγαλύτερο fund της Σαουδικής Αραβίας που διαχειρίζεται μεγάλο μέρος του εθνικού πλούτου και προωθούν το σενάριο να διατεθεί το 20% της Εθνικής τράπεζας σε ένα μεγάλο επενδυτή…
Όμως οι ιδέες αυτές είναι παρωχημένες, έρχονται από το παρελθόν, η Εθνική τράπεζα που έχει μια ουσιώδη συμβολικότητα στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική τραπεζική αγορά, δεν χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή… ένα fund από την Σαουδική Αραβία.
Η Εθνική τράπεζα με 5,9 δισεκ. κεφάλαια και ισχυρή κερδοφορία και σε χαμηλά 12 ετών τα NPEs χρειάζεται να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο… ένα fund δεν θα προσδώσει προστιθέμενη αξία…
Απορρίπτει τα σχέδια διάθεσης του 20% της Εθνικής σε ένα επενδυτή ο SSM, ζητάει διασπορά μετοχών
Στην υπόθεση της Εθνικής τράπεζας φαίνεται να παρεμβαίνει και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ.
Και ο SSM λοιπόν απορρίπτει τα σχέδια διάθεσης του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας σε ένα επενδυτή και διάκειται υπέρ της ευρείας διασποράς μετοχών…
Ως γνωστό ο βασικός μέτοχος της Εθνικής τράπεζας είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,39% των μετοχών.
Η Εθνική τράπεζα χρειάζεται free float δηλαδή διασπορά μετοχών… χρειάζεται πλήθος επενδυτών ώστε να αυξήσουν και την συναλλακτική δραστηριότητα.
Πότε θα πραγματοποιηθεί το placement της Εθνικής τράπεζας;
Η κυβέρνηση για λόγους κλίματος θα ήθελε κάποια στιγμή την Άνοιξη του 2023 λίγο πριν τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.
Ωστόσο οι χρηματιστηριακές συνθήκες την τρέχουσα περίοδο και προβλέπεται και στο ορατό μέλλον δεν είναι καθόλου ευνοϊκές.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν μπορεί να πουλήσει μετοχές της Εθνικής τράπεζας σε τιμές στα 3,18 ή 3,20 ευρώ.
Θα πρέπει να ξεπεράσει τα 4,5 ευρώ η μετοχή για να έχει συμφέρον το ΤΧΣ να διαθέσει μετοχές.
Η χρηματιστηριακή συγκυρία προβλέπεται ότι θα παραμείνει πολύ ακατάλληλη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το 20% της Εθνικής τράπεζας αποτιμάται περίπου 600 εκατ ευρώ όσο είναι τα κέρδη…
Προφανώς και οι τρέχουσες αποτιμήσεις… λειτουργούν απαγορευτικά.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 7/10 οι ασιατικές αγορές καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,71%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,51%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,22% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,80%.
Οι αγορές στην Κίνα παραμένουν  κλειστές λόγω αργίας.

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές - «Βουτιά» στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street, καθώς δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ
Ειδικότερα οι νέες θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες των εκτιμήσεων τον Σεπτέμβριο, παρά τη μείωση της ανεργίας.,στο 3,5%, έναντι 3,7% τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ, άλμα 32,7% σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών της Γερμανίας τον Αύγουστο του 2022 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, την  υψηλότερη αύξηση από τον Μάρτιο του 1974.
Τον Αύγουστο του 2022, οι εισαγωγές ενέργειας ήταν κατά 162,4% ακριβότερες από ό,τι τον Αύγουστο του 2021 (+18,9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022) με τη μεγαλύτερη επιρροή η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου με συν 306,3%, ακολουθούμενη από εκείνη του αργού πετρελαίου με συν 58,8%.
Ισχυρή πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το ολλανδικό TTF στο -9,5% στα 159 ευρώ
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1,1% στα 95,47 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +1,06% στα 89,30 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -2,3% στις  1.973 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,40%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -,61%, ο S&P 500 στο -2,1%, ο Nasdaq στο -2,6% και το ETF GREC στο -0,14% ( 22,03 δολ. ) ..

Αδυναμία και κόπωση στις τραπεζικές μετοχές - Εξαίρεση η Εθνική +3%

Αδυναμία και κόπωση καταγράφηκε στις  τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση την Εθνική η οποία ξεχώρισε με κέρδη πλησίον του +3% ενώ οι  συναλλαγές απογοήτευσαν για μια ακόμη συνεδρίαση
Η Εθνική έκλεισε στα 3,2750ευρώ, με άνοδο +2,86% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8660 ευρώ, με άνοδο +0,05%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0785 ευρώ, με πτώση -0,32% και όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,88 ευρώ, με άνοδο +0,23%, με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,27 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,31 ευρώ, με πτώση -1,5% και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0942 ευρώ, με πτώση -3,48% με όγκο 51 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 115 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση 310 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean -2,17%, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΓΕΚ Τέρνα +1,39%, Lamda +0,88%, Τέρνα Ενεργειακή +0,56%..
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,50 ευρώ, με πτώση -2,05% και κεφαλαιοποίηση στα 7,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με πτώση -0,99% και αποτίμηση 6,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,4350 ευρώ, με άνοδο +0,09% και αποτίμηση 2,08 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6220 ευρώ, μες πτώση -1,34% και κεφαλαιοποίηση 376 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,15 ευρώ, με πτώση -0,33% και αποτίμηση 4,38 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,90 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 854 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,48 ευρώ, με πτώση -0,15% και  κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,61 ευρώ, με πτώση -1,31% κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,57 ευρώ, με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,25 ευρώ, με πτώση -0,24% και  κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3520 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 507 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0298 ευρώ, με άνοδο +2,41% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,78% - Το spread με την Ιταλία στις 14 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται  σήμερα 7/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,78% και το 10ετές ιταλικό 4,65%, με το μεταξύ τους spread στις 14 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 261 μονάδες βάσης από 262 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 7/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 7 Οκτωβρίου του 2022 στο 4,65%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/10/2022 στο 2,18%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,74% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,27% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3382% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,65% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης