Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eni: Οι αποθήκες ΦΑ Ιταλίας θα είναι σχεδόν πλήρεις για το χειμώνα

Eni: Οι αποθήκες ΦΑ Ιταλίας θα είναι σχεδόν πλήρεις για το χειμώνα
Πέρυσι η Ιταλία προμηθεύτηκε το 40% των εισαγωγών ΦΑ από τη Μόσχα και η Eni ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού ΦΑ
Η Ιταλία θα έχει σχεδόν γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, δήλωσε τη Πέμπτη (6/10) ο διευθύνων σύμβουλος της Eni.
Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση εφοδιασμού είναι περιορισμένη και η χώρα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να προκύψουν σε περίπτωση ψυχρότερου χειμώνα ή απροσδόκητων προβλημάτων με τις ενεργειακές υποδομές, δήλωσε ο Claudio Descalzi.
Πέρυσι η Ιταλία προμηθεύτηκε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα και η Eni ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα.
Με τις προμήθειες που προέρχονται από τη ρωσική Gazprom να περιορίζονται στο 10% περίπου των προηγούμενων ποσοτήτων, ή περίπου 15-20 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm) ημερησίως, η Ιταλία στράφηκε προς την Αλγερία και τις Σκανδιναβικές χώρες για να αντικαταστήσει σταδιακά αυτή την προμήθεια.
Εκτός από την εξεύρεση νέων προμηθειών φυσικού αερίου, η Ρώμη πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αυξήσει την ευελιξία του ενεργειακού της εφοδιασμού.
"Με το ρωσικό φυσικό αέριο να μην μας παρέχει πλέον ευελιξία, πρέπει να έχουμε τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης.... Αποτελούν σημείο-κλειδί για τον ερχόμενο χειμώνα", δήλωσε ο Descalzi.
Είπε ότι η Ιταλία θα πρέπει επίσης να αυξήσεις την τρέχουσα αποθηκευτική της ικανότητα των 17 δισ. κυβικών μέτρων (bcm).
"Έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε (την αποθηκευτική ικανότητα) κατά 5-7 bcm με πολλά εξαντλημένα κοιτάσματα", τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που διέρχεται από τους αγωγούς, ο Descalzi δήλωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έπρεπε να είχε επιβληθεί αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
"Είναι μια πολύ απλή ιδέα και θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί αμέσως, θα μας είχε γλιτώσει από μήνες κερδοσκοπίας και φόβου", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης