Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγκόσμιος πλέον ο ενεργειακός πόλεμος – Ρωσία με φυσικό αέριο, ΟΠΕΚ με πετρέλαιο, ΗΠΑ με LNG… γυμνή η Ευρώπη

Παγκόσμιος πλέον ο ενεργειακός πόλεμος – Ρωσία με φυσικό αέριο, ΟΠΕΚ με πετρέλαιο, ΗΠΑ με LNG… γυμνή η Ευρώπη

Αντίμετρα κατά ΟΠΕΚ+ σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα
Στο κόκκινο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις των μεγαλύτερων πόλων ενέργειας παγκοσμίως, μετά και την τελευταία απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια, θέτοντας νέα βόμβα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, κατά κύριο λόγο.

Μετά την «αποστράγγιση» του φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία, η οποία έχει 7πλασιάσει τις τιμές του μέσα σε ένα χρόνο, έρχεται ο ΟΠΕΚ+, επικαλούμενος εκτιμήσεις ότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας θα μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου, και ανακοινώνει μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια.
Όλοι εν τω μεταξύ οι αναλυτές ανέμεναν να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να σώσουν τον παραπαίοντα προϋπολογισμό τους και τα 31 τρισ. του χρέους τους, εκμεταλλεύονται την αδύναμη θέση της Ευρώπης, δολιοφθείρουν τους αγωγούς φυσικού αερίου της Ρωσίας, προκειμένου να πουλούν το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Ξάφνιασε ο ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε στην πρώτη του κατ’ ιδίαν συνάντηση από το 2020, να μειώσει την παραγωγή έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο.
Αλλά αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι η συνάντηση του ΟΠΕΚ+ ήταν με παρόντα τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Pavel Sorokin
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια στις αρχές Ιουνίου, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την προοπτική μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.
Θα μπορούσε όμως να είναι και μια κίνηση ματ, αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή μιας ύφεσης που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει και με πόση ένταση.
Πιθανώς λοιπόν ο ΟΠΕΚ να κάνει αυτή την κίνηση "προβλέποντας" ένα δυσοίωνο μέλλον.
Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε μία τέτοια κίνηση, καθώς ο ΟΠΕΚ+ κρατά με αυτόν τον τρόπο υψηλά τις τιμές του πετρελαίου, επομένως και τις πληθωριστικές πιέσεις για τους καταναλωτές και το κόστος παραγωγής.
Λίγη ώρα αργότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre δήλωσε ότι "ο ΟΠΕΚ+ ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία".
Η αναλύτρια της Rystad Energy, Louise Dickson, εξήγησε ότι μετά την ανακοίνωση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ η αγορά πετρελαίου θα είναι πολύ πιο σφιχτή.
Κατευθυνόμαστε τώρα προς μια πολύ πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου για το υπόλοιπο του 4ου τριμήνου του 2022, ιδίως τον Δεκέμβριο του 2022, δήλωσε η Dickson.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε στην πραγματικότητα κατά κάποιο τρόπο ακούσια να υποκινήσει έναν μικρό υπερκύκλο στην τιμολόγηση και αυτή είναι μια λίγο επισφαλής κατάσταση για να τεθεί η αγορά.

Απελευθερώνουν επιπλέον αποθέματα οι ΗΠΑ

Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Joe Biden σε θέματα εθνικής ασφάλειας και οικονομίας προειδοποίησαν για τις προεκτάσεις της τελευταίας απόφασης του ΟΠΕΚ+.
Σε δήλωσή τους ανέφεραν ότι «ο Πρόεδρος Biden είναι απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής του Putin στην Ουκρανία».
Και συνεχίζουν: «Σε μια εποχή που η διατήρηση του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού είναι υψίστης σημασίας, η απόφαση αυτή θα έχει τον πιο αρνητικό αντίκτυπο στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που ήδη ταλανίζονται από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας.
Το έργο του Προέδρου έχει συμβάλει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.
Από την αρχή του καλοκαιριού, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί κατά 1,20 δολάρια - και η πιο συνηθισμένη τιμή στα πρατήρια καυσίμων σήμερα είναι 3,29 δολάρια/γαλόνι.
Κατόπιν εντολής του Biden, το Υπουργείο Ενέργειας θα παραδώσει στην αγορά άλλα 10 εκατομμύρια βαρέλια από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου τον επόμενο μήνα, συνεχίζοντας τις ιστορικές απελευθερώσεις που διέταξε ο Πρόεδρος τον Μάρτιο.

Ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να διατάσσει τις αποδεσμεύσεις του SPR ανάλογα με την περίπτωση για την προστασία των Αμερικανών καταναλωτών και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, και δίνει εντολή στον Υπουργό Ενέργειας να διερευνήσει κάθε πρόσθετη υπεύθυνη ενέργεια για τη συνέχιση της αύξησης της εγχώριας παραγωγής στο άμεσο μέλλον.
Ο Πρόεδρος καλεί επίσης τις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες να συνεχίσουν να μειώνουν τις τιμές στην αντλία κλείνοντας το ιστορικά μεγάλο χάσμα μεταξύ των τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης του φυσικού αερίου - έτσι ώστε οι Αμερικανοί καταναλωτές να πληρώνουν λιγότερα στην αντλία».

Τι ανέφεραν Goldman Sachs και Citigroup πριν την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας από τις μεγαλύτερες περικοπές παραγωγής των τελευταίων δύο ετών, μια κίνηση που οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα πάθαιναν αναμφίβολα "κρίση πανικού", καθώς θα προσπαθούσαν να αποτρέψουν τις 23 χώρες παραγωγής αργού πετρελαίου και τους συμμάχους του, όπως η Ρωσία, από το να προβούν στις περικοπές.
Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε πλήγμα για την Ουάσινγκτον, καθώς η κυβέρνηση Biden έχει προσπαθήσει να απελευθερώσει ποσότητες ρεκόρ αργού από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου για να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών του αργού αυτό το καλοκαίρι.
"Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, εάν οδηγηθούν από σημαντικές περικοπές στην παραγωγή, θα ενοχλήσουν πιθανώς την κυβέρνηση Biden ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ", έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi φαίνεται να έχουν δίκιο: Το CNN απέκτησε μερικά από τα σχέδια των σημείων συζήτησης που κυκλοφόρησαν από τον Λευκό Οίκο στο Υπουργείο Οικονομικών αυτή την εβδομάδα και χαρακτήρισε την προοπτική μείωσης της παραγωγής "απόλυτη καταστροφή" και "εχθρική πράξη".
"Θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων απελευθερώσεων στρατηγικών αποθεμάτων", προσθέτουν οι στρατηγικοί αναλυτές, οι οποίοι όμως προειδοποιούν για το πόσο χαμηλά έχουν πέσει.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Biden να προωθήσει ένα αντιμονοπωλιακό νομοσχέδιο με στόχο τον ΟΠΕΚ.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζητούν με το υπουργείο Ενέργειας πιθανές απαγορεύσεις εξαγωγών βενζίνης, ντίζελ και άλλου διυλισμένου πετρελαίου.
Άνθρωποι με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζητούν τις απαγορεύσεις εξαγωγής διυλισμένων προϊόντων με κορυφαίους ηγέτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας, καθώς ο κίνδυνος μείωσης του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων στις αντλίες υψηλότερα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης