Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με το βλέμμα στις ξένες αγορές και με ανοδικές διαθέσεις

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με το βλέμμα στις ξένες αγορές και με ανοδικές διαθέσεις
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Τα στοιχήματα για το ύψος των επόμενων αυξήσεων επιτοκίων καθορίζουν την πορεία των αγορών βραχυπρόθεσμα. Μέχρι χθες περίμεναν πως τα σημάδια επιδείνωσης των οικονομιών δείχνουν πως λειτουργεί η στάση των κεντρικών τραπεζών και ίσως δε χρειαστούν νέες μεγάλες αυξήσεις. Σήμερα, οι επενδυτές βλέπουν πως ίσως αυτό δε θα γίνει τελικά και άρα η FED θα πάει σε μία ακόμα αύξηση 0,75%. Εμείς θα λέγαμε πως μετά το πρόσφατο ράλι, οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να βάλουν στο παντελόνι κάποια κέρδη.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με μικρές απώλειες, αλλά δεν δημιουργούν ανησυχία. Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε επίσης με μικρές απώλειες αλλά πάνω από τις 820 μονάδες. Λίγο μετά γύρισε ανοδικός Ο τζίρος χαμηλός για μία ακόμα φορά. Η έκθεση της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες τις βάζει και πάλι στο προσκήνιο. Ανέβασε τις τιμές στόχους ο όγκος.

PEPCO: Σήμερα το άνοιγμα της γνωστής αλυσίδας στην Ελλάδα και διαβάζουμε από σχόλια αναλυτών πως δημιουργεί περισσότερο ανταγωνισμό στη Jumbo. Νομίζουμε και συμφωνούμε με το σχόλιο της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ, η οποία αναφέρει ότι δημιουργεί ανταγωνισμό περισσότερο σε εταιρείες ένδυσης/υπόδησης. Από το site της εταιρείες θεωρούμε πως την Fourlis θα την επηρεάσει, καθώς έχει ανάλογα προϊόντα με αυτά της ΙΚΕΑ, αλλά και τη Jumbo την ακουμπάει σε ένα κομμάτι. Τα παιδικά ρούχα που διαθέτει θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν κάποιες εισηγμένες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Εθνική κινείται ήπια ανοδικά, ενώ υποχωρούν αλλά με μικρά ποσοστά οι άλλες συστημικές. Η διάθεση πάντως δείχνει πως είναι για υψηλότερα.

ΔΕΗ: Ανοδικά και σήμερα και στα 5,58 ευρώ με την τάση να είναι για υψηλότερα.

ΟΤΕ: Μεγάλη κίνηση από τον Οργανισμό. Εισέρχεται στην αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών. Παρουσίαση την εφαρμογή Payzy και προσδοκά στο μέλλον σε σημαντικά έσοδα. Δημιουργούνται συνέργειες και αυξάνεται ο ανταγωνισμός καθώς θα έχει χαμηλότερες χρεώσεις από τις τράπεζες. Με μικρή άνοδο η μετοχή.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Πάνω από τα 15 ευρώ ξανά η μετοχή.

ENTERSOFT (απάντηση): Όπως έχετε καταλάβει και επισημαίνετε, η στήλη δεν κάνει συχνά αναφορές όχι μόνο στη συγκεκριμένη αλλά γενικά στον κλάδο. Και αυτό γιατί όπως είχαμε γράψει παλαιότερα θεωρούσαμε τις αποτιμήσεις «γεμάτες» και δεν μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε κάποιες τιμές με βάση τα κέρδη ή τις προοπτικές. Περισσότερο μάλιστα όταν έπρεπε να δικαιολογούμε με τζίρο. Η στήλη είναι πιστή στα θεμελιώδη και θέλει να κοιτάζει p/e, p/bv, ίδια κεφάλαια, ταμείο κ.α. Στη συγκεκριμένη τώρα βλέπουμε από τον Απρίλιο και μετά μία σημαντική υποχώρηση της αποτίμησης με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να γράφει απώλειες 38%.

Θα λέγαμε πως συνολικά στον κλάδο υπάρχει μία διόρθωση στις τιμές και προφανώς έχει να κάνει και με την πορεία των αγορών του εξωτερικού. Η αποτίμηση έχει φτάσει στα 102 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο να είναι στα 3 εκατ. ευρώ από 3,3 εκατ. ευρώ. Ίσως η μικρή υποχώρηση των κερδών να έχει δώσει και λίγο μεγαλύτερη πίεση έναντι των άλλων εταιρειών. Το 2021 είχε καθαρά κέρδη 5,7 εκατ. ευρώ. Θα θέλαμε για το 2022 κάπως καλύτερη κερδοφορία από την περσινή.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Αύξηση πωλήσεων 39% στο εννεάμηνο με τον ξενοδοχειακό κλάδο να έχει άνοδο 195%. Ο συνολικός τζίρος στα 53 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης