Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μη πειστική άνοδος χωρίς τζίρο, το ΧΑ +1,42% στις 804 μον. με ΟΤΕ, Alpha +3% - Τα χειρότερα είναι εμπρός για ομόλογα και μετοχές

Μη πειστική άνοδος χωρίς τζίρο, το ΧΑ +1,42% στις 804 μον. με ΟΤΕ, Alpha +3% - Τα χειρότερα είναι εμπρός για ομόλογα και μετοχές
Οι προοπτικές της αγοράς γίνονται όλο και πιο αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας, με την ενεργειακή κρίση να έχει πλήξει ειδικά στην Ευρώπη την μεσαία τάξη
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 804 μονάδες στα υψηλά της ημέρας, χωρίς να πείθει λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών συναλλαγών, με στηρίξεις από τον δεικτοβαρή ΟΤΕ +3,23%, ΔΕΗ +3,27% αλλά και Μυτιληναίο +4,36% ...ενώ στις τράπεζες ξεχώρισε μόνο η Alpha Bank +2,98%.
Οι προοπτικές της αγοράς γίνονται όλο και πιο αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας, με την ενεργειακή κρίση να έχει πλήξει την μεσαία τάξη, ειδικά στην Ευρώπη.
Το ελληνικό χρηματιστήριο σύντομα θα βρεθεί στις 700 με 680 μονάδες και τότε θα δούμε εάν θα έχουμε δει τα χαμηλά έτους ή θα υπάρξουν και πολύ χαμηλότερα χαμηλά…
Χαοτική είναι και η κατάσταση στην αγορά ομολόγων καθώς πλησιάζει στο σημείο όπου πολλές χώρες θα αποκλειστούν από τις αγορές δεν θα μπορούν να δανείζονται, ενώ σήμερα μετά τις τελευταίες επιθετικές πωλήσεις καταγράφεται βελτίωση, με το ελληνικό 10ετές στο 4,82% από 5,06% πρόσφατα, το Ιταλικό στο 4,29% και το γερμανικό 1,93% από 2,35% .
Ωστόσο, σύντομα θα δούμε αποδόσεις π.χ. στα ελληνικά ομόλογα στο 5,5% με 6% - 7% μέχρι ότου ενεργοποιηθεί ο μνημονικός μηχανισμός της ΕΚΤ.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Alpha Bank +2,98% και ακολούθησε η Πειραιώς +0,29%, αμετάβλητη η Eurobank από απώλειες πλησίον του -3%  ενώ ήπια υποχώρησε η Εθνική -0,20%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΟΤΕ +3,23%, ΔΕΗ +3,27%, Mυτιληναίος +4,36% ...αλλά και ο ΟΛΠ +5,48% λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων με κέρδη 25,9 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2022  και αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 29,3%.
.
Στο επίκεντρο πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση

Η ενεργειακή κρίση και ο Putin με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απλά ήρθαν να επιδεινώσουν την κατάσταση, ο πληθωρισμός έχει μεγάλη σχέση με το ενεργειακό κόστος και… το μεγάλο θύμα η μεσαία αστική τάξη…
Το Ουκρανικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει χάος στις οικονομίες και στις αγορές με την κατάσταση να κλιμακώνεται αντί να αποκλιμακώνεται...
Το χάος έρχεται και θα κρατήσει για μήνες.
Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που παρουσιάζεται…
Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να σώσουν σπουδαιότερα πράγματα, οπότε τα χρηματιστήρια θα αφεθούν στην τύχη τους.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα χρηματιστήρια θα τα σώσουν οι κεντρικές τράπεζες η FED και η ΕΚΤ αλλά είναι πολύ αργά, καθώς είναι παγιδευμένεςκαι έχουν χάσει τον έλεγχο. . με την τάση να παραμένει ξεκάθαρα πτωτική.
Εν τω μεταξύ, σε σκηνικό έντονης αβεβαιότητας για την ένταση και την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης κατατέθηκε σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, με πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για την ενέργεια
Βασικά του στοιχεία είναι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% το 2023 από 5,3% φέτος και η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα 0,7% του ΑΕΠ από 1,7% του ΑΕΠ το 2022. 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή 7/10 στην αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία και ακολουθεί η Standard and Poor’s στις 21/10
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται από την Fitch με BB και θετικές προοπτικές ενώ η Standard and Poor’s BB+ με ουδέτερες προοπτικές .

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,07% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,82%.
Περί τις 12:00 με πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,99% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Τιτάν -1,85%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,61% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,72%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει από τις τράπεζες με κέρδη πλησίον του +3% αλλά και με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΟΤΕ +4,04%, Μυτιληναίος +4,36%,  ΔΕΗ +3,27%... ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,5% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο +0,79% στο υψηλό της ημέρας..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,42% στις 804 μονάδες έχοντας υψηλό στις 804,78 μονάδες και χαμηλό τις 787,23 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 39,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 14,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,2 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,95 εκατ. ευρώ και όγκου 409 χιλ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 608 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 49 χιλ. τεμάχια αξίας 351 χιλ. ευρώ.
Η Autohellas 40 χιλ. τεμάχια αξίας 394 χιλ. ευρώ και η Μπλέ Κέδρος Α.Ε.Ε.Α.Π 270 χιλ. τεμάχια αξίας 594 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 804 μονάδες, πάνω από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων με  πρώτη αντίσταση τις 820 και ακολουθούν οι 850 μονάδες, οι 859 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 780 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγούν στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 514 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 530 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες, οι 560, οι 570, οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,82% - Στις 289 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/10 στα ελληνικά ομόλογα  και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις τελευταίες επιθετικές πωλήσεις, με τις προοπτικές της αγοράς να γίνονται όλο και πιο αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και η ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις κεντρικές τράπεζες αλλά και την ΕΚΤ που ακολουθεί την μια λανθασμένη συνταγή μετά την άλλη…
Και ενώ υπάρχει ο μηχανισμός – μνημονιακού τύπου – παρέμβασης από την ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων… η κερδοσκοπία συνεχίζεται.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,82% από 5,06% και το 10ετές ιταλικό 4,29% από 4,92% με το μεταξύ τους spread στις 53 μ.β.
Βελτιωμένη είναι και η εικόνα στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,70% και το 2ετές στο 4,15% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η ΕΚΤ ατύπως θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων που έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά
Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 289 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με το πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ιταλία καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια μετά της μεγάλης νικήτριας των εκλογών της Meloni και της πατριωτικής δεξιάς ενώ και για την Ελλάδα το  πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου….

Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank είναι συγκάλυψη - Μνημειώδης η αποτυχία της μη υπαγωγής στον Ηρακλή 2

Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank είναι μνημόνιο αποτυχίας, αποτελεί ξεκάθαρη συγκάλυψη των προβλημάτων, η τράπεζα αντί να διδαχθεί από τα τραγικά εγκληματικά λάθη του παρελθόντος συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, συγκάλυψη πιστεύοντας έτσι ότι θα ξεγελάσει το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Το bankingnews που παρακολουθεί σθενά τις εξελίξεις στην Attica bank και έχει αποκαλύψει όλα τα σκάνδαλα στην τράπεζα τα τελευταία 10 χρόνια θλίβεται πραγματικά καθώς είχαμε την ψευδαίσθηση ότι… θα υπάρξει πραγματική εξυγίανση αρχής γενομένης όχι μόνο από τους αριθμούς, την κεφαλαιακή επάρκεια και τις προβλέψεις αλλά την αποκάλυψη πλήρως του προβλήματος.
Η Attica bank και οι μέτοχοι της, οι εγκλωβισμένοι μέτοχοι, συνεχίζουν να λειτουργούν στο ημίφως, αντί να παρουσιάσουν το πρόβλημα και να δώσουν καθαρές, διάφανες λύσεις… ακολουθούν πρακτικές συσκότισης και αδιαφάνειας.
Τι υποστηρίζει η Attica bank;
Η Attica bank υποστηρίζει ότι θα υλοποιήσει σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης 490 εκατ εκ των οποίων 459 εκατ θα καταβάλουν οι 3 μέτοχοι δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με ποσοστό 62,93% προ της ενεργοποίησης του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7% και η RINOA – Ellington Solutions με 9,87.
Τα ερωτήματα
1)Γιατί οι τιτλοποιήσεις Omega, Astir 1 και Astir 2 δεν θα υπαχθούν στον Ηρακλή 2;
Η απάντηση που δίνει η Attica bank είναι γιατί έχει λάβει προβλέψεις 300 εκατ ευρώ.
Πρωτίστως έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ήταν απάτη οι προηγούμενες τιτλοποιήσεις αφού συγκάλυπταν το πρόβλημα.
Γιατί χρειάζονται νέες προβλέψεις σε τιτλοποιήσεις NPEs που έχουν ήδη διενεργηθεί εδώ και χρόνια;
Η Attica bank δυστυχώς λέει ψέματα…
Η Attica bank επέλεξε τον δρόμο της συγκάλυψης όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι οι τιτλοποιήσεις αξιολογήθηκαν από την DBRS και προέκυψε μια ζημιά σοκ περίπου 635 εκατ ευρώ.
Οι προβλέψεις 300 εκατ ξεκάθαρα δεν επαρκούν.
H Attica bank δεν μπορούσε να καλύψει όλη την ζημιά και η απόφαση να μην ενταχθούν οι τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή είναι μνημειώδης αποτυχία…
2)Η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank κατά 490 εκατ συν τα 240 εκατ της προηγούμενης αύξησης κεφαλαίου συν τα 301 εκατ ίδια κεφάλαια ξεκάθαρα δεν επαρκούν.
Κατά τις πληροφορίες του bankingnews η πραγματική καθαρή θέση της Attica bank είναι 630 εκατ ζημιά από προβλέψεις.
Άρα 300 εκατ υφιστάμενα κεφάλαια -630 εκατ ζημιά = Αρνητικά κεφάλαια -330 εκατ ευρώ.
Εάν προσθέσουμε τα νέα κεφάλαια της Attica bank προκύπτει θετική καθαρή θέση +160 εκατ ευρώ.
Με κεφάλαια 160 εκατ ευρώ η Attica bank με 3,4 δισεκ. ενεργητικό δεν διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
3)Η Attica bank επέλεξε ξεκάθαρα την συγκάλυψη και όχι αποκάλυψη του προβλήματος ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για μια ακόμη φορά θα είναι το θύμα…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμμετέχει σε μια μη βιώσιμη επένδυση και προκαλούμε την διοίκηση του Ταμείου να αποδείξει ότι η επένδυση είναι βιώσιμη.
Θα παραθέσουμε μόνο ένα αριθμό.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ περίπου 148 εκατ ευρώ.
Στην νέα ανακεφαλαιοποίηση των 490 εκατ που θα καλύψουν οι βασικοί μέτοχοι τα 459 εκατ ευρώ.
Δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 62,93% προ της ενεργοποίησης του DTC θα εισφέρει στην αύξηση κεφαλαίου 289 εκατ ευρώ.
Άθροισμα 289 εκατ + 148 εκατ = 437 εκατ ευρώ τόσα θα έχει επενδύσει στην Attica bank το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να κατέχει στο μέλλον το 30% με 33% των μετοχών της Attica bank.
Η Attica bank για να αποδειχθεί βιώσιμη η επένδυση του ΤΧΣ θα πρέπει να έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,3 με 1,4 δισεκ. ευρώ, δηλαδή όσο η τράπεζα Πειραιώς…
Προσέξτε η Attica bank πρέπει να έχει ίδια χρηματιστηριακή αξία όσο η Πειραιώς αυτό είναι παράνοια… πραγματική παράνοια.
4)Η Attica bank ακόμη και με τις δικές της παραδοχές συγκάλυψης υποστηρίζει ότι έχει πάρει πρόσθετες προβλέψεις 300 εκατ τις οποίες και θα εμφανίσει στο 9μηνο του 2022.
Με προβλέψεις 300 εκατ και με ίδια κεφάλαια 301 εκατ η Attica bank έχει μηδενικά κεφάλαια και μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα έχει 490 εκατ τα οποία όμως ξεκάθαρα δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Όχι η διοίκηση της Attica bank και οι μέτοχοι της αποφάσισαν να συγκαλύψουν το πρόβλημα απλά για να δώσουν χρόνο ζωής σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα.
Η απόφαση συγκάλυψης βαραίνει όλους διοίκηση και μετόχους, όχι η συγκάλυψη δεν αποτελεί εξυγίανση αλλά ακόμη μια κηλίδα στην ήδη στιγματισμένη πορεία προς την καταστροφή της Attica bank.
Πραγματικά αισθανόμαστε θλίψη…
Η Τράπεζα της Ελλάδος που επίσης απέτυχε στην προληπτική εποπτεία της Attica bank όπως ορθώς ανέφερε η Standard and Poor’s… έχει να πει κάτι… ή ο Σπύρος Παντελιάς ο διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΤτΕ θα κάνει… ως συνήθως ότι δεν καταλαβαίνει;

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 3/10 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις  ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση και του αυξανόμενου γεωπολιτικού κινδύνου.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,03%, ο ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,83% και ο  δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,27%.
Οι αγορές σε Κίνα και  Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές - Κέρδη +2% στην Wall Street

Ήπια ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω μεταβλητότητας και με έντονες τις ανησυχίες για την έκρηξη του πληθωρισμού και την παγκόσμια ύφεση.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί 2% από -9% αρχικά, καθώς απειλείται με κατάρρευση. 
Η ελβετική τράπεζα θα ανακοινώσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.
To πλάνο θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκποίηση των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής, το μαύρο πρόβατο δηλαδή του ομίλου.
Εν τω μεταξύ, όπως υποστηρίζει η Gazprom, οι  διαρροές στους αγωγούς Nord Stream έχουν σταματήσει και η διοχέτευση αερίου θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μία γραμμή.
Υπό αυτό  το πρίσμα, οι  τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν σημαντική πτώση στην Ευρώπη, κάτω από τα 175 ευρώ.
Το συμβόλαιο Νοεμβρίου του ολλανδικού TTF υποχωρεί 8,2% στα 173,25 ευρώ.
Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά από πληροφορίες ότι ο OPEC+  εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή του κατά πάνω από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως .
Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 3,5% στα 88,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate σημείωσαν άλμα 4,2% στα 82,83δολάρια το βαρέλι..
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +4,16% στις 2.038 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,65%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +2%, ο S&P 500 στο +2%, ο Nasdaq στο +1,5% και το ETF GREC με κέρδη +1,32% ( 21,49 δολ. ).

Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank +3%

Αδύναμες παρέμειναν οι τράπεζες, με εξαίρεση την Alpha Bank που έκλεισε με κέρδη +3% αλλά με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,02 ευρώ, με πτώση -0,20% με όγκο 805 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,83 ευρώ, με άνοδο +2,98%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,04 ευρώ, με άνοδο +0,29% και όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,3 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8560 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,28 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 571 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0931 ευρώ, με άνοδο +0,98% με όγκο 47 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 114 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση 310 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο ΟΤΕ +3%

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τον ΟΤΕ να ξεχωρίζει με κέρδη +4% αλλά με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Ανοδικά ξεχώρισαν και οι ΟΛΠ +5,48%, Μυτιληναίος,  ΔΕΗ ...
Στον αντίποδα, ήπια υποχώρησε η Quest -0,48%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,22 ευρώ, με άνοδο +0,57% και κεφαλαιοποίηση στα 7,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,33 ευρώ, με άνοδο +3,23% και αποτίμηση 6,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,37 ευρώ, με άνοδο +3,27% και αποτίμηση 2.05 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6320 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 379 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,48 ευρώ, με άνοδο +1,63% και αποτίμηση 4,5 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,06 ευρώ, με άνοδο +2,03% και κεφαλαιοποίηση 866 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,41 ευρώ, με άνοδο +2,4% και  κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,56 ευρώ, με άνοδο +2,6% κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με άνοδο +4,36% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,22 ευρώ, με άνοδο +0,70% και  κεφαλαιοποίηση 769 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,36 ευρώ, με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0292 ευρώ, με άνοδο +2,46% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,82% - Το spread με την Ιταλία στις 53 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις τελευταίες επιθετικές πωλήσεις.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,82% και το 10ετές ιταλικό 4,29%, με το μεταξύ τους spread στις  53 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 289 μονάδες βάσης από 284 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 53 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 182 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 3 Οκτωβρίου του 2022 στο 4,29%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/10/2022 στο 1,93%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,5% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,00% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,11% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,29% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,86%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης