Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Με κυμαινόμενο επιτόκιο το 26% των στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, καταστροφική η νομισματική σύσφιξη για τους πολίτες

Deutsche Bank: Με κυμαινόμενο επιτόκιο το 26% των στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, καταστροφική η νομισματική σύσφιξη για τους πολίτες
Με κυμαινόμενο επιτόκιο το 26% των δανείων στη Βρετανία, αναφέρει σε έκθεσή της η Deutsche Bank
Το 26% των στεγαστικών δανείων στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται υπό κυμαινόμενο επιτόκιο, αναφέρει σε σημείωμά της η Deutsche Bank, προειδοποιώντας πως η τρέχουσα νομισματική σύσφιξη που αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ίσως αυτό να αποτελεί έναν από τους λόγους για την παράλογη κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, BoE) νωρίτερα σήμερα (28/9).
Ενδεικτικά, η Lloyds Bank πρόσφερε ένα σταθερό επιτόκιο 2 ετών στο 4,95%, υποθέτοντας μια αναλογία δανείου προς αξία 60-75%, το οποίο ανεβαίνει στο 5,29% για αναλογία 90-95% δάνειο προς αξία.
Στο παρακάτω διάγραμμα, παρατίθεται η αύξηση στα επιτόκια των δανείων, αν η ΒοΕ αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β. από τα τρέχοντα επίπεδα του 2,25%.
Έτσι, σε περίπτωση αύξησης από τη ΒοΕ, η δυνατότητα αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων «στα χειρότερα επίπεδα από αυτά που παρατηρήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980/αρχές της δεκαετίας του '90, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο είδε μια βίαια πτώση των τιμών των κατοικιών».
«Έτσι, το 26% των πληρωμών στεγαστικών δανείων κινδυνεύει από επικείμενες αυξήσεις, το 37% σε κίνδυνο τα επόμενα δύο χρόνια εάν τα επιτόκια δεν μειωθούν γρήγορα και το 37% μπορεί να ξεπεράσει αυτή την καταιγίδα για μερικά ακόμη χρόνια».Ο απόλυτος παραλογισμός της Bank of England - Ποσοτική χαλάρωση (QE) και αύξηση επιτοκίων ταυτόχρονα

Μπορεί να μετρά 328 έτη ζωής... αλλά ήρθε το δύσκολο 2022 για να κάνει η Bank of England τον πλέον παράλογο στην νομισματική πολιτική της...
Να ανακοινώσει έκακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δηλαδή έκτακτο QE, αλλά ταυτόχρονα να βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης των επιτοκίων.
Δηλαδή... χειραγωγεί την αγορά ομολόγων.

Έκτακτο πρόγραμμα για να «ηρεμήσουν» οι αγορές

Με την αιτιολογία να... ηρεμήσουν οι αγορές, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, από σήμερα 28 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου, μετά το κραχ στη στερλίνα, ενώ παράλληλα θα αναστείλει την προγραμματισμένη έναρξη των πωλήσεων ομολόγων, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει το χάος που προκάλεσε στις αγορές ο λεγόμενος «μίνι-προϋπολογισμός» της νέας κυβέρνησης της Liz Truss.
Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Bank of England αναφέρει ότι παρακολουθεί τη «σημαντική ανατιμολόγηση» των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και του παγκόσμιου ενεργητικού τις τελευταίες ημέρες, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά το μακροχρόνιο χρέος του βρετανικού δημοσίου.
Μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η BoE, η απόδοση του βρετανικού gilt υποχωρεί στο 4,138%.

Απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

«Εάν η δυσλειτουργία συνεχιζόταν, θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.
«Σύμφωνα με τον στόχο της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τη λειτουργία της αγοράς και να μειώσει τυχόν κινδύνους από μετάδοση έως πιστωτικούς όρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου».
Από την Τετάρτη, η Τράπεζα θα ξεκινήσει προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να «αποκαταστήσει τις εύρυθμες συνθήκες της αγοράς» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν «σε όποια κλίμακα χρειάζεται» για να ηρεμήσουν τις αγορές.
Οι αγορές θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο