Τελευταία Νέα
Διεθνή

Paulson: Η τιμή του χρυσού θα εκτοξευθεί, δεν μπορεί να ελεγχθεί ο πληθωρισμός

Paulson: Η τιμή του χρυσού θα εκτοξευθεί, δεν μπορεί να ελεγχθεί ο πληθωρισμός
Δηλώσεις του John Paulson
Η αγορά χρυσού μπορεί να ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό, εκτιμά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής John Paulson.
Να σημειωθεί ότι το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.
«Ένα πράγμα σχετικά με τον χρυσό είναι ότι έχει υποχωρήσει φέτος, λίγο-πολύ 8%. Έχει υποχωρήσει πολύ λιγότερο από τις μετοχές ή τα ομόλογα. Επομένως, έχει αποδειχθεί ότι είναι πηγή προστασίας του πλούτου. Το ζήτημα είναι ότι ο χρυσός αποτελεί αντιστάθμιση του πληθωρισμού, κι ενώ ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού είναι υψηλός, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές. Και δεν έχουν αλλάξει πραγματικά όσο η Fed αυξάνει τα επιτόκια», δήλωσε ο κ. Paulson σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Εν τω μεταξύ, οι αυξανόμενες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ ασκούν πρόσθετη πίεση στο μέταλλο, καθώς πριν λίγες ημέρες έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020.
«Καθώς η απόδοση του 10ετούς έχει πάει από 2% σε, ας πούμε, 3,6%, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι γύρω στο 2,5%. Έτσι, πριν τα πραγματικά επιτόκια ήταν αρνητικά και τώρα γίνονται θετικά», πρόσθεσε.
Για να έχει ο χρυσός μια πειστική ανάκαμψη, η οικονομία πρέπει να αρχίσει να επιβραδύνεται μετά από μια σειρά επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων. «Και τότε η Fed βλέπει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό. Τότε δεν πρόκειται να τον φθάσει στο 2%, στην καλύτερη περίπτωση. Ίσως τον φθάσει στο 4%, 5% ή 6%, και μετά η οικονομία εξασθενεί, πρέπει να η νομισματική πολιτική να χαλαρώσει ξανά. Και μετά ο πληθωρισμός επανέρχεται. Σε εκείνο το σημείο, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα αυξηθούν. Ο κόσμος δεν θα πιστεύει ότι η Fed μπορεί να τον ελέγξει. Και τότε νομίζω ότι ο χρυσός θα αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα», περιέγραψε.
Σχετικά με τη φούσκα των ακινήτων, ο κ. Paulson σημείωσε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν, αλλά δήλωσε ότι δεν θα πυροδοτούσε άλλη οικονομική κρίση.
«Δεν κινδυνεύουμε από κατάρρευση σήμερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως πριν... Η αγορά ακινήτων μπορεί να είναι λίγο φούσκα... Έτσι οι τιμές των κατοικιών μπορεί να πέσουν, αλλά όχι στον βαθμό που συνέβη (το 2008). Η χρηματοπιστωτική αγορά, το τραπεζικό σύστημα και η στεγαστική αγορά είναι πολύ διαφορετικά σήμερα από ό,τι το '06 και το '07. Η υποκείμενη ποιότητα των στεγαστικών δανείων σήμερα είναι πολύ ανώτερη. Δεν έχετε καν στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου στην αγορά», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης