Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαντλούνται τα πυρομαχικά που μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία - Δεν υπάρχουν... βλήματα

Εξαντλούνται τα πυρομαχικά που μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία - Δεν υπάρχουν... βλήματα
Οι ΗΠΑ ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία
Στη βιομηχανία όπλων των ΗΠΑ, το κανονικό επίπεδο παραγωγής για βλήματα σε ένα όπλο 155 χιλιοστών - ένα βαρύ όπλο πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στα πεδία μάχης της Ουκρανίας - είναι περίπου 30.000 φυσίγγια ετησίως σε καιρό ειρήνης.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες που πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής εξαντλούν αυτά τα φυσίγγια σε περίπου δύο εβδομάδες.
Γι' αυτό το λόγο, ο Dave Des Roches, αναπληρωτής καθηγητής και ανώτερος στρατιωτικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ ανησυχεί...
«Ανησυχώ πολύ. Αν δεν έχουμε νέα παραγωγή, η οποία χρειάζεται μήνες για να αυξηθεί, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να προμηθεύσουμε τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Des Roches στο CNBC.
Η Ευρώπη εξαντλείται επίσης.
«Τα στρατιωτικά αποθέματα των περισσότερων κρατών μελών του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ δεν θα έλεγα ότι έχουν εξαντληθεί, αλλά πλησιάζουν, επειδή παρέχουμε μεγάλη βοήθεια στους Ουκρανούς», ανέφερε ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Έκτακτη συνάντηση από το ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πραγματοποίησε ειδική συνάντηση των διευθυντών όπλων της συμμαχίας την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022, για να συζητήσει τρόπους αναπλήρωσης των αποθεμάτων όπλων των κρατών μελών.
Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ένα βασικό ζήτημα: τα δυτικά έθνη παράγουν όπλα σε πολύ μικρότερο όγκο σε καιρό ειρήνης, με τις κυβερνήσεις να επιλέγουν να περιορίσουν την πολύ ακριβή κατασκευή και να παράγουν όπλα μόνο όταν χρειάζεται.
Μερικά από τα όπλα που εξαντλούνται δεν παράγονται πλέον και απαιτείται εργατικό δυναμικό και εμπειρία υψηλής ειδίκευσης για την παραγωγή τους - πράγματα που είναι ελλιπή σε ολόκληρο τον κατασκευαστικό τομέα των ΗΠΑ εδώ και χρόνια.
Πράγματι, ο Stoltenberg είπε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επανεπενδύσουν στις βιομηχανικές τους βάσεις στον τομέα των όπλων.
«Συνεργαζόμαστε τώρα με τη βιομηχανία για να αυξήσουμε την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών», είπε ο Stoltenberg στους New York Times, προσθέτοντας ότι οι χώρες πρέπει να ενθαρρύνουν τους κατασκευαστές όπλων να επεκτείνουν την ικανότητά τους πιο μακροπρόθεσμα, δίνοντας περισσότερες παραγγελίες όπλων.
Αλλά η αύξηση της αμυντικής παραγωγής δεν είναι γρήγορο ή εύκολο κατόρθωμα.

Κινδυνεύει η ικανότητα των ΗΠΑ να αμυνθούν;

Η σύντομη απάντηση: όχι.
Οι ΗΠΑ ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, παρέχοντας 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πακέτα όπλων μέχρι σήμερα από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στη γείτονά της στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αρκετά από τα αμερικανικής κατασκευής όπλα έχουν αλλάξει το παιχνίδι για τους Ουκρανούς, ιδιαίτερα τα οβιδοβόλα 155 mm και το βαρύ πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας, όπως τα HIMARS της Lockheed Martin.
Και η κυβέρνηση Biden είπε ότι θα στηρίξει τη σύμμαχό της Ουκρανία για «όσο χρειαστεί» για να νικήσει τη Ρωσία.
Αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα όπλα.
Οι ΗΠΑ ουσιαστικά έχουν εξαντλήσει τα οβιδοβόλα των 155 χλστ. για να τα δώσουν στην Ουκρανία, μειώνοντας τα δικά της αποθέματα που προορίζονται για στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ που τα χρησιμοποιούν για εκπαίδευση.
Αλλά αυτό είναι απαγορευτικό για το Πεντάγωνο, λένε στρατιωτικοί αναλυτές, που σημαίνει ότι οι προμήθειες που προορίζονται για επιχειρήσεις των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν.
«Υπάρχουν πολλά συστήματα στα οποία νομίζω ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει φτάσει σε επίπεδα όπου δεν είναι διατεθειμένο να παράσχει περισσότερο από αυτό το συγκεκριμένο σύστημα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Mark Cancian, πρώην συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές.
Αυτό συμβαίνει επειδή «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διατηρήσουν αποθέματα για να υποστηρίξουν τα πολεμικά σχέδια», είπε ο Cancian.
«Για ορισμένα πυρομαχικά, το σχέδιο πολέμου θα ήταν μια σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν ή τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αλλαγές εξοπλισμού

Εάν εξαντληθούν τα αποθέματα, αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι από τους πιο κρίσιμους εξοπλισμούς της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης –όπως το οβιδοβόλο των 155 mm– πρέπει να αντικατασταθούν με παλαιότερα και λιγότερο βέλτιστα όπλα όπως το όπλο των 105 mm, το οποίο έχει μικρότερο ωφέλιμο φορτίο και μικρότερη εμβέλεια.
«Και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους Ουκρανούς», λέει ο Des Roches, επειδή «η εμβέλεια είναι κρίσιμη σε αυτόν τον πόλεμο.
Αυτός είναι ένας πόλεμος πυροβολικού».
Άλλα όπλα στα οποία βασίζεται η Ουκρανία και ταξινομούνται πλέον ως «περιορισμένα» στο απόθεμα των ΗΠΑ περιλαμβάνουν εκτοξευτές HIMARS, πύραυλους Javelin, πυραύλους Stinger, το M777 Howitzer και πυρομαχικά 155 mm.
Το Javelin, που παράγεται από τη Raytheon και τη Lockheed Martin, έχει αποκτήσει έναν εμβληματικό ρόλο στην Ουκρανία - ο αντιαρματικός πύραυλος που εκτοξεύεται από τον ώμο, καθοδηγούμενος με ακρίβεια ήταν απαραίτητος για την καταπολέμηση των ρωσικών αρμάτων μάχης.
Αλλά η παραγωγή στις ΗΠΑ είναι χαμηλή με ρυθμό περίπου 800 ετησίως και η Ουάσιγκτον έχει στείλει τώρα περίπου 8.500 στην Ουκρανία, σύμφωνα με το CSIS.
Το Πεντάγωνο έχει παραγγείλει νέα Javelins αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η αύξηση απαιτεί χρόνο - οι πολυάριθμοι προμηθευτές που παρέχουν τα χημικά και τα τσιπ υπολογιστών για κάθε πύραυλο δεν μπορούν όλοι να επιταχύνουν επαρκώς.
Και η πρόσληψη, ο έλεγχος και η εκπαίδευση ατόμων για την κατασκευή της τεχνολογίας απαιτεί επίσης χρόνο.
Μπορεί να χρειαστούν από ένα έως τέσσερα χρόνια για να ενισχύσουν σημαντικά τη συνολική παραγωγή όπλων οι ΗΠΑ, είπε ο Cancian.

Ποιες είναι οι επιλογές της Ουκρανίας;

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία μπορεί να αναζητήσει αλλού προμηθευτές - για παράδειγμα τη Νότια Κορέα, η οποία έχει έναν τρομερό τομέα όπλων και τον Αύγουστο υπέγραψε μια πώληση τανκς και οβίδων στην Πολωνία για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει επίσης να εργαστούν με όπλα αντικατάστασης που συχνά είναι λιγότερο βέλτιστα.
Ο Jack Watling, ειδικός στον πόλεμο της ξηράς στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο, πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για την Ουκρανία να εφοδιαστεί με πολλά από τα όπλα που χρειάζεται.
«Υπάρχει αρκετός χρόνος για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα προτού καταστεί κρίσιμο όσον αφορά την ενίσχυση της παραγωγής», είπε ο Watling, σημειώνοντας ότι το Κίεβο μπορεί να προμηθευτεί ορισμένα πυρομαχικά από χώρες που δεν χρειάζονται άμεσα δικά τους ή των οποίων τα αποθέματα πρόκειται να λήξουν.
«Έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε την Ουκρανία», είπε ο Watling, «αλλά υπάρχει ένα σημείο όπου, ειδικά με ορισμένες κρίσιμες φύσεις, οι Ουκρανοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με το ποσοστό των δαπανών τους και πού δίνουν προτεραιότητα σε αυτά τα πυρομαχικά, επειδή δεν υπάρχει μια άπειρη προσφορά."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης