Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολοκληρώνονται 27/9 τα δημοψηφίσματα σε Donbass, Kherson, Zaporizhia – Στις 30/9 η προσάρτηση, πυρηνική «προστασία»

Ολοκληρώνονται 27/9 τα δημοψηφίσματα σε Donbass, Kherson, Zaporizhia – Στις 30/9 η προσάρτηση, πυρηνική «προστασία»
Σε ισχύ το αμυντικό δόγμα της Ρωσίας που προβλέπει χρήση πυρηνικών εάν απειληθεί ρωσικό έδαφος
Σχετικά Άρθρα

Τελευταία ημέρα σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στις περιφέρειες του Luhansk, του Donetsk, της Kherson και της Zaporizhia, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να καλούνται να ψηφίσουν για το εάν επιθυμούν την ένταξη των περιοχών τους στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συμμετοχή των πολιτών – μέχρι στιγμής – έχει ανέλθει στο 86.89% στο Donetsk, στο 83.61% στο Luhansk, στο 63.58% στην Kherson και στο 66.43% στη Zaporizhia, ποσοστά που κατά τις ρωσικές αρχές, τα καθιστούν νόμιμα, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Ουκρανία και σύσσωμη η Δύση που κάνουν λόγο για «ψευδό-δημοψηφίσματα», που είναι παράνομα και που δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα τους.

Ψήφος σε εκλογικά κέντρα

Πάντως, κατά τη σημερινή τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας, οι πολίτες των περιφερειών αυτών θα μπορούν να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί τόσο στις υπό ρωσική κατοχή επαρχίες όσο και στη Ρωσία για τους εκτοπισμένους κατοίκους.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 16:00 (τοπική ώρα) και αμέσως μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα exit polls ενώ θα αρχίσει και η ροή των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων.
Πάντως, αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις – κυρίως σε Luhansk και Donetsk – όπου εκλογικά κέντρα έπρεπε να κλείσουν και να αλλάξουν τοποθεσία, υπό τον φόβο πυραυλικών επιθέσεων.

Διαμελισμός Ουκρανίας

Εφόσον τα εκλογικά αποτελέσματα δείξουν πως η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της ένταξης των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk στη Ρωσία αλλά και υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Kherson και της Zaporizhia και ακολούθως υπέρ της ένταξης τους στη Ρωσία – κάτι που θεωρείται όχι μόνο αναμενόμενο αλλά περισσότερο από σίγουρο -, τότε θα έχουμε έναν ακόμα διαμελισμό της Ουκρανίας, το δεύτερο από το 2014, όταν και η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε την Κριμαία χωρίς πραγματικά «να ανοίξει μύτη».
Με τις κινήσεις αυτές, η Ρωσία θα έχει αφαιρέσει ένα ακόμα 15% της ουκρανικής επικράτειας, ελέγχοντας μια σειρά από κρίσιμες περιοχές και πόλεις, όπως το βιομηχανικό Donbass αλλά και σημαντικά λιμάνια στη Μαύρη και στην Αζοφική Θάλασσα.
121_1.jpg
Επιβολή στρατιωτικού νόμου;

Μάλιστα είναι πολύ πιθανό είναι στις τέσσερις αυτές επαρχίες να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος.
Αυτό αναμένεται να επιτρέψει την κήρυξη αντι-τρομοκρατικού καθεστώτος στις περιοχές αυτές, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν «τρομοκρατικές ενέργειες» από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Στις 30/9 ο Putin ανακοινώνει την προσάρτηση τους

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, εκτιμάται πως η Ρωσία θα κινηθεί πολύ γρήγορα για να επιβεβαιώσει την προσάρτηση των τεσσάρων αυτών επαρχιών.
Συγκεκριμένα, την προσάρτηση τους αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Vladimir Putin κατά την ομιλία του στα δύο νομοθετικά σώματα της Ρωσίας (στην Άνω και Κάτω Βουλή).
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να σημάνει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εισέλθει στην πιο επικίνδυνη φάση του, καθώς τόσο ο πρόεδρος Putin όσο και άλλοι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές πως από τη στιγμή που οι επαρχίες αυτές θα θεωρηθούν ρωσικό έδαφος, τότε έχουν δικαίωμα – βάσει του ρωσικού Συντάγματος – να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμό όπλο – ακόμα και πυρηνικά - έχουν για να υπερασπιστούν τα εδάφη αυτά.
Και δεδομένου ότι οι Ουκρανοί διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στις απειλές αυτές και πως θα συνεχίσουν κανονικά τις επιθέσεις τους προκειμένου να απελευθερώσουν τα εδάφη αυτά, είναι πραγματικά καίριας σημασίας το ερώτημα του πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Πυρηνική προστασία» στα ουκρανικά εδάφη που θα προσαρτηθούν

Το Κρεμλίνο ανέφερε επίσης ότι τα δημοψηφίσματα προσάρτησης που ολοκληρώνονται σήμερα σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή θα επιφέρουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.
«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Το δικαιικό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης