Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ η Ρωσία οριοθετεί τον πόλεμο με την προσάρτηση εδαφών, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία με πυραύλους NASAM

Ενώ η Ρωσία οριοθετεί τον πόλεμο με την προσάρτηση εδαφών, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία με πυραύλους NASAM
Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η συμμετοχή των πολιτών στις περιοχές Donetsk, Luhansk στην Ανατολική Ουκρανία ή αλλιώς ονομαζόμενες Donbass και στην Zaporizhia και Kherson στην Νότια Ουκρανία είναι εντυπωσιακή καθιστώντας νόμιμα τα δημοψηφίσματα υπέρ της προσάρτησης στην Ρωσία…
Ενώ η ηγεσία της Ρωσίας χρησιμοποιεί τα δημοψηφίσματα προσάρτησης για να οριοθετήσει τον πόλεμο και σταδιακά να απεμπλακεί από τις επιθετικές επιχειρήσεις περνώντας σε θέσεις άμυνας αφού στόχος είναι η διασφάλιση των νέων εδαφών… οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία με πυραύλους NASAM… εξέλιξη που πιθανότατα να κλιμακώσει τον πόλεμο αφού θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για χτυπήματα άνω των 100 μιλίων…

Μεγάλη η συμμετοχή στα δημοψηφίσματα

Η συμμετοχή των πολιτών στα δημοψηφίσματα των περιοχών Donetsk, Luhansk, Zaporizhia και Kherson είναι πολύ μεγάλη.
Τα δημοψηφίσματα ολοκληρώνονται στις 27 Σεπτεμβρίου και μάλλον στις 30 Σεπτεμβρίου η Ρωσία θα αναγνωρίσει τα νέα εδάφη και θα τα προσαρτήσει στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Η προσέλευση των πολιτών των πολιτών στα δημοψηφίσματα είναι εντυπωσιακή.
Μέχρι σήμερα, τα δημοψηφίσματα και στις τέσσερις περιφέρειες έχουν αναγνωριστεί ως έγκυρα - η συμμετοχή ξεπέρασε το 50% παντού.
Στο Donetsk σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, το ποσοστό αυτό ήταν 86,89%, στο Luhansk 83,61%, στην περιοχή Kherson η συμμετοχή έφθασε στο 63,58% και στην Zaporizhye ή Zaporizhia έφθασε το 66,43%.

Η ιδιαιτερότητα της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων είναι ότι, οι τελικοί δείκτες προσέλευσης θα υπολογίζονται από τον αριθμό των ατόμων που θα περιλαμβάνονται στις λίστες τη στιγμή που θα λήξει η ψηφοφορία.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις περιοχές που διαμορφώνονται εκτός των περιοχών για τους μετανάστες, οι λίστες συντάσσονται «από την αρχή».
Περιλαμβάνουν κατοίκους που προσήλθαν να ψηφίσουν και παρουσίασαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Επιπλέον, στα εδάφη που απελευθερώθηκαν μετά τις 24 Φεβρουαρίου ως μέρος των Donetsk και Luhanks, οι λίστες την εποχή που ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα ήταν προκαταρκτικές και τώρα συμπληρώνονται καθώς άτομα που έχουν δικαίωμα ψήφου σε κάθε εκλογικό κέντρο έρχονται και παρουσιάζουν δικαιολογητικά εγγραφής.
Αρχικά, στην περιοχή της Kherson αναμενόταν ότι 750 χιλιάδες άτομα θα συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Στην περιοχή Zaporizhye, 500 χιλιάδες άτομα συμπεριλήφθηκαν στους αρχικούς καταλόγους.
Εκτυπώθηκαν δελτία για 1,5 εκατομμύριο κατοίκους στο Donetsk και στις 23 Σεπτεμβρίου, 1.360.768 συμπεριλήφθηκαν στους καταλόγους του Luhansk

Διεθνείς παρατηρητές

Σύμφωνα την Ρωσία, περισσότεροι από 100 διεθνείς παρατηρητές από 40 χώρες έφτασαν για να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία στα δημοψηφίσματα.
Επιπλέον, τέσσερα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας και περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι εκλογικών επιτροπών εργάζονται στα εκλογικά τμήματα.
Όλοι οι παρατηρητές σημειώνουν την καλή οργάνωση και τον ανοιχτό, εθελοντικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας.
Παρατηρητές από τη Γερμανία και τη Βενεζουέλα, ο Patrick Waab και ο Hanlisbert Velasco, που επισκέφθηκαν εκλογικά τμήματα στο Luhansk και τη Μαριούπολη, επιβεβαίωσαν τον απολύτως εθελοντικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντάς την ως το κύριο πρότυπο έκφρασης της βούλησης.

«Τα δυτικά ΜΜΕ απεικονίζουν τα πάντα με τέτοιο τρόπο ότι το δημοψήφισμα διεξάγεται υπό πίεση, ότι στρατιώτες αναγκάζουν τον κόσμο να ψηφίσει, αλλά δεν βλέπω κάτι τέτοιο εδώ.
Βλέπω την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων, όλα είναι νόμιμα», είπε δημοσιογράφος από την Ολλανδία η Sonia van den Jende για την ψηφοφορία στο Luhansk.
Την απουσία καταναγκασμού, τον ελεύθερο χαρακτήρα του δημοψηφίσματος σημείωσε η Gabriela Beraldo από τη Βραζιλία, καθώς και παρατηρητές από τη Σλοβακία, την Αίγυπτο, το Καμερούν και τη Λευκορωσία, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα εκλογικά τμήματα στο Luhansk.
Ο Enrique Dominguez, Βραζιλιάνος δημοσιογράφος και αρθρογράφος του Krasny Zhurnal, τόνισε ότι «ο κόσμος θέλει να ψηφίσει, ότι το περίμενε πολύ καιρό»
Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περιοχή Kherson εγκρίθηκε από παρατηρητές από τη Γερμανία, τη Σερβία και το Τόγκο.

Ανελέητος βομβαρδισμός από τους Ουκρανούς

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται με φόντο τον εντατικό βομβαρδισμό εδαφών από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU).
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Donetsk, τις ημέρες του δημοψηφίσματος, οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν μέρα ή νύχτα, μόνο τις πρώτες τρεις ημέρες τα ουκρανικά στρατεύματα βομβάρδισαν την πόλη 115 φορές.
Γενικά, στη δημοκρατία αυτές τις ημέρες, τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς.
Την ίδια περίοδο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εκτόξευσαν περισσότερες από 60 ρουκέτες από το σύστημα HIMARS MLRS στο έδαφος του Luhansk, ένα από τα χτυπήματα έπληξε το Κέντρο Μητέρας και Παιδιού στο Alchevsk.
Μόνο στις 26 Σεπτεμβρίου, ως αποτέλεσμα βομβαρδισμών, τραυματίστηκαν έξι πολίτες.

Το ξενοδοχείο στο κέντρο της Kherson, όπου βρίσκονταν μόνο άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, δέχτηκε επίσης επίθεση.
Ο βομβαρδισμός του Energodar συνεχίστηκε, κοντά στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye.

Δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία

Στα δημοψηφίσματα οι κάτοικοι του Donetsk και του Luhansk απαντούν στο ερώτημα εάν υποστηρίζουν «την είσοδο της δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ως συστατική οντότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Στις περιφέρειες Zaporozhye και Kherson, η ερώτηση στο ψηφοδέλτιο έχει ως εξής: «Είστε υπέρ της εγκατάλειψης της περιοχής από την Ουκρανία, της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κράτους και της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία;»

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky καυχιέται ότι η χώρα του έλαβε ένα νέο, προηγμένο αμερικανικό πυραυλικό σύστημα.
Οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία τα Εθνικά Προηγμένα Συστήματα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS).
Ο Zelensky ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για το σύστημα καθώς και τα συστήματα πυραύλων υψηλής κινητικότητας που έλαβε η Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι τα στρατεύματά του χρειάζονται επιπλέον συστήματα αεράμυνας.

Η Ουκρανία ζητούσε επειγόντως τη μεταφορά του συστήματος NASAMS, αλλά η κυβέρνηση Biden ήταν απρόθυμη να παράσχει πυραυλικά συστήματα με μεγαλύτερο βεληνεκές άνω των 100 μιλίων, καθώς ανησυχούσε ότι θα χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, γνωστό ως σύστημα NASAMS, δεδομένου ότι τα όπλα μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μιλίων, αν και οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν στα συστήματα αυτά.

Η κυβέρνηση Biden ενέκρινε την αποστολή έξι από αυτά τα πυραυλικά συστήματα στα τέλη Αυγούστου ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.
Τα NASAMS θεωρούνται συστήματα «μεσαίου βεληνεκούς», αλλά αποτελούν βελτίωση σε σχέση με προηγούμενα βλήματα που στάλθηκαν στην Ουκρανία, τα οποία συνήθως είχαν μέγιστο βεληνεκές από 30 έως 50 μίλια.
Τα NASAMS είναι ικανά να αμύνονται έναντι αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ, καθώς και drones και σχεδιάστηκαν από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης