Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί φοβάται τη Meloni η Ευρώπη; Οι αντιδράσεις μετά τον θρίαμβο στις ιταλικές εκλογές (25/9)

Γιατί φοβάται τη Meloni η Ευρώπη; Οι αντιδράσεις μετά τον θρίαμβο στις ιταλικές εκλογές (25/9)
Ο δεξιός Τύπος της Ιταλίας είναι σήμερα ενθουσιώδης
Σχετικά Άρθρα

Περίοδος αβεβαιότητας αρχίζει σήμερα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την επομένη της μεγάλης νίκης της Giorgia Meloni στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.
Η Meloni είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού δεξιάς/άκρας δεξιάς που θα πρέπει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις.
Καθώς έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η επικεφαλής του μεταφασιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας και οι σύμμαχοί της Matteo Salvini της Lega, που τάσσεται κατά των μεταναστών, και Silvio Berlusvoni του δεξιού κόμματος Forza Italia, θα επιχειρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Η βραδεία καταμέτρηση των ψηφοδελτίων επιβεβαίωνε σήμερα το πρωί το καθαρό προβάδισμα της Meloni, η οποία συγκεντρώνει πάνω από το 26% των ψήφων.
Το κόμμα της είναι πλέον ο πρώτος πολιτικός σχηματισμός της χώρας, μπροστά από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Enrico Letta που συγκεντρώνει 19%.
Μαζί με τη Lega  και τη Forza Italia, θα διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία.
Κατά την πρώτη και σύντομη δήλωση που έκανε μετά την ψηφοφορία, η Meloni θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό, όπου η γαλλίδα πρωθυπουργός Elisabeth Borne προειδοποίησε πως η Γαλλία θα παρακολουθεί «με προσοχή» το «σεβασμό» των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην άμβλωση.
«Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε η Meloni. «Θα κυβερνήσουμε με στόχο να ενώσουμε το λαό».

Αντίδραση Κομισιόν στη νίκη Meloni: Ελπίζουμε σε εποικοδομητική συνεργασία

Η Κομισιόν ελπίζει σε μια εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Eric Mamer στην πρώτη αντίδραση στην εκλογική νίκη της Giorgia Meloni και της Δεξιάς συμμαχίας.
«Η Κομισιόν και η Πρόεδρος εργάζονται με τις κυβερνήσεις, οι οποίες βγαίνουν από τις κάλπες των κρατών-μελών της ΕΕ» τόνισε ο Mamer, αναφέροντας ότι προς το παρόν αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

Γερμανία για νίκη Meloni στην Ιταλία: Θεωρούμε ότι θα παραμείνουν φιλοευρωπαίοι

Την ελπίδα, η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία να διατηρήσει φιλοευρωπαϊκή στάση, εξέφρασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Wolfgang Büchner, της Γερμανίας, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών.
«Η Ιταλία είναι μια πολύ φιλοευρωπαϊκή χώρα, με πολύ φιλοευρωπαίους πολίτες και θεωρούμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε.
Ο Büchner ερωτήθηκε ακόμη εάν ο καγκελάριος, Olaf Scholz, θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών, για να απαντήσει ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημο αποτέλεσμα. Αρνήθηκε πάντως, ερωτώμενος σχετικά, ότι «είναι θέμα προσώπου».
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί για τη σταθερότητα της ευρωζώνης μετά τις ιταλικές εκλογές, η αρμόδια εκπρόσωπος περιορίστηκε να επισημάνει ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και το Βερολίνο αναμένει ότι τους τηρούν όλα τα κράτη - μέλη.

Ο ιταλικός Τύπος

Ο δεξιός Τύπος της Ιταλίας είναι σήμερα ενθουσιώδης.
«Επανάσταση στις κάλπες», είναι ο τίτλος της Il Giornale, της εφημερίδας της οικογένειας Berlusconi, ενώ η Libero διαπιστώνει: «Η αριστερά ηττήθηκε, (είμαστε) ελεύθεροι!!!».
«Η Meloni παίρνει την Ιταλία», γράφει αντίθετα η εφημερίδα της αριστεράς La Repubblica που αντιτάχθηκε μετωπικά στην Meloni στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Η La Stampa απαριθμεί «τις χίλιες αβεβαιότητες» που αντιμετωπίζει η Ιταλία μετά την «ιστορική νίκη» της άκρας δεξιάς.
«Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει ένα μήνα πριν από την εκατονταετηρίδα της πορείας προς τη Ρώμη και της έναρξης των 20 ετών της δικτατορίας του Musolini αποτελεί σύμπτωση: οι Ιταλοί που ψήφισαν την Μελόνι δεν το έκαναν από νοσταλγία για το φασισμό», όμως το κοινό σημείο ανάμεσα στον φασίστα δικτάτορα και την Meloni είναι ότι ανέβηκαν και οι δύο στην εξουσία «έπειτα από ένα μοναχικό μαραθώνιο εναντίον όλων», αναλύει η εφημερίδα του Τορίνο.

Οικονομικές προκλήσεις

Η νέα κυβέρνηση θα διαδεχθεί την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείτο από τον Ιανουάριο 2021 ο Mario Draghi, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος κλήθηκε στο προσκεφάλι της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης που γονάτισε εξαιτίας της πανδημίας.
Ο Draghi είχε διαπραγματευθεί με τις Βυρξέλλες τη χορήγηση σχεδόν 200 δισεκ. ευρώ σε οικονομικές αρωγές προς την Ιταλία με αντάλλαγμα βαθιές οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ένα μάννα που αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης.
Παρά τα διακυβεύματα, κόμματα που είχαν δεχθεί να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του (οι Αδελφοί της Ιταλίας είχαν μείνει στην αντιπολίτευση) κατέληξαν το καλοκαίρι να τον ρίξουν για καθαρά εκλογικούς λόγους, επιφέροντας την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Και ενώ ο «Σούπερ Μάριο», ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως σωτήρας της ευρωζώνης κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, εμφανιζόταν ως εγγύηση αξιοπιστίας στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων του, η έλευση στην εξουσία της εθνικιστικής και ευρωσκεπτικιστικής άκρας δεξιάς προκαλεί φόβους για νέα περίοδο αστάθειας.
Πολύ περισσότερο που η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ της, ο πληθωρισμός τρέχει στη χώρα με περισσότερο από 9% και οι λογαριασμοί του αερίου και του ηλεκτρικού δημιουργούν προβλήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Ένδειξη των επίμονων ανησυχιών των επενδυτών για το χρέος της Ιταλίας αποτελεί το γεγονός ότι το spread, δηλαδή η διαφορά στο επιτόκιο ανάμεσα στο δεκαετές γερμανικό ομόλογο και το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας, ενισχύθηκε σήμερα στις 235 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,68%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης