Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: Θρίαμβος Meloni στις ιταλικές εκλογές - Ανησυχούν οι Βρυξέλλες αλλά... δεν θα αλλάξει τίποτα

Γερμανικός Τύπος: Θρίαμβος Meloni στις ιταλικές εκλογές - Ανησυχούν οι Βρυξέλλες αλλά... δεν θα αλλάξει τίποτα
Για θρίαμβο της δεξιάς στις ιταλικές εκλογές (25/9) κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ
Σχετικά Άρθρα

Για θρίαμβο της δεξιάς στις ιταλικές εκλογές (25/9) κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία επισημαίνουν μεταξύ άλλων την ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τις θέσεις της επικεφαλής του κόμματος Fratelli di Italia και προαλειφόμενης πρωθυπουργού Giorgia Meloni για την Ευρώπη.
«Η ριζοσπαστική δεξιά κερδίζει τις εκλογές», συνοψίζει το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνοντας την ιστορικά χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές. «Πολλοί στην Ευρώπη έβλεπαν με ανησυχία ενδεχόμενη νίκη των Αδελφών της Ιταλίας (...). Το κόμμα έχει υιοθετήσει εθνικιστικές, επικριτικές για την ΕΕ και εν μέρει ρατσιστικές θέσεις και τα σύμβολά του θυμίζουν τον Μουσολίνι», εξηγεί το περιοδικό.
«Δεξιός θόρυβος στη Ρώμη» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Bild, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ιταλία αποκτά δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση», καθώς και ότι η Τζόρτζια Μελόνι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. «Στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν πολλοί για μια κυβέρνηση με τους Αδελφούς της Ιταλίας και την Meloni στην ηγεσία. Οι Αδελφοί είναι το διάδοχο σχήμα φασιστικού κόμματος και η Μeloni σύμφωνα με τους πολιτικούς της αντιπάλους δεν πήρε ποτέ αποστάσεις από τον φασισμό του Μουσολίνι», υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ και προστίθεται ότι η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την σχέση της Ιταλίας με τις ΗΠΑ, όχι με την ΕΕ.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στη χαμηλή συμμετοχή των Ιταλών στις εκλογές: «Το κόμμα της αποχής αναδείχθηκε ισχυρότερη πολιτική δύναμη», εξηγεί και επισημαίνει ότι η συμμετοχή μειώθηκε κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες από το 2018, με την αποχή να φθάνει το 35%, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι ευνοήθηκε κάποιο από τα κόμματα.
Η Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της σημειώνει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται την Ιταλία και ακόμη περισσότερο η Ιταλία την Ευρώπη», κρίνοντας ότι «ακόμη και με τη νίκη των θορυβωδών και ακραίων δεξιών δεν θα αλλάξει -ευτυχώς- τίποτα».
Η εφημερίδα Die Welt από την πλευρά της θυμίζει ότι η Meloni ανέδειξε ως «αγαπημένο εχθρό» της τη Γερμανία στην αυτοβιογραφία της και εκτιμά ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των φραστικών επιθέσεων κατά του Βερολίνου.
«Η Meloni θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τους Γερμανούς ως τους μπαμπούλες της Ευρώπης και ο κίνδυνος είναι η κριτική της να βρει γόνιμο έδαφος, όχι μόνο στην πατρίδα της, αλλά και σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ελλάδα ή η Γαλλία», γράφει η εφημερίδα. Κατά την προεκλογική περίοδο, η αρχηγός των «Αδελφών» ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία είναι πλουσιότερη από άλλες χώρες και μπορεί να αντέξει τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, ακόμη και να επωφεληθεί από τα προβλήματά των εταίρων της, ενώ δήλωσε ότι οι γερμανικές εταιρίες έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκά συμβόλαια με την Gazprom και πληρώνουν το ένα τρίτο σε σχέση με ό,τι πληρώνουν οι ιταλικές εταιρίες. Δεν προσκόμισε ωστόσο κανένα τεκμήριο για τους ισχυρισμούς αυτούς όταν της ζητήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης