Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρά τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της, η Αλγερία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη Ρωσία ωε βασικός προμηθευτής της Ευρώπης

Παρά τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της, η Αλγερία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη Ρωσία ωε βασικός προμηθευτής  της Ευρώπης
Στον τομέα φυσικού αερίου η Αλγερία ανήκει στους big players αλλά έχει σοβαρό πρόβλημα υποδομών και για μια 5ετία ακόμη θα αδυνατεί να αντικαταστήσει ως βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
Όλοι οι δρόμοι των ευρωπαϊκών πολιτικών ηγεσιών τελευταία οδηγούν στην Αλγερία, αναφέρει η Deutsche Welle.
Η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής και η δέκατη σε μέγεθος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο.
Η σημασία της στον ενεργειακό τομέα γίνεται όλο και πιο εμφανής από τις επισκέψεις ευρωπαίων ηγετών, όπως πρόσφατα του Emmanuel Macron  αλλά και υψηλά ισταμένων αξιωματούχων της ΕΕ, όπως του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michele ο οποίος συναντήθηκε μάλιστα και με τον πρόεδρο της Αλγερίας Abdelmajid Tebune.

Τεράστια αποθέματα σχιστολιθικού αερίου

«Δεδομένων των διεθνών συνθηκών που όλοι γνωρίζουμε η ενεργειακή συνεργασία είναι απαραίτητη και βλέπουμε την Αλγερία ως αξιόπιστο, πιστό κι αφοσιωμένο εταίρο στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας» τόνισε ο Michele. 
«Προσδοκούμε από κοινού σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία».
Η Αλγερία διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία υπολογίζοτναι στα 4 δις κ.μ.
Αλλά διαθέτει και κάτι άλλο, όπως διαβεβαιώνει ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Murand Prere:
«Η Αλγερία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, ειδικά όταν πρόκειται για μη συμβατικό φυσικό αέριο - το fracking, σχιστολιθικό αέριο. Με 20.000 δισεκατομμύρια κ. μ, έχουμε το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο».
Το αλγερινό φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης όπως την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Με την τελευταία συμφωνία, ο αγωγός Transmed θα μεταφέρει ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο από την Αλγερία μέσω της Μεσογείου στην Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες.
Γεγονός που χαιρέτισε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Macron κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα.
Λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Αλγερινοί πολιτικοί άφησαν να εννοηθεί ότι η Αλγερία ήταν έτοιμη να αυξήσει τις παραδόσεις της στην Ευρώπη.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα δεν έχει επενδύσει σχεδόν καθόλου στις υποδομές του φυσικού αερίου.
Πολλές από αυτές είναι παλιάς τεχνολογίας και πρέπει να εκσυγχρονιστούν, αλλά και να επεκταθούν κυρίως με τη βοήθεια ξένων επενδυτών.
Είναι επίσης κάτι που έχει ήδη επισημάνει η κυβέρνηση της χώρας.

Αδύνατη η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου της Αλγερίας

Με άλλα λόγια, βραχυπρόθεσμη αύξηση της ικανότητας παραγωγής φυσικού αερίου είναι κάτι το ανέφικτο, γιατί η χώρα το χρειάζεται για να καλύψει τις δικές της ανάγκες.
Αλλά μακροπρόθεσμα η κατάσταση είναι αλλιώς, επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Moussa Burkif.
«Προς το παρόν, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να αντιδράσουμε γρήγορα και να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο. Μεσοπρόθεσμα ωστόσο, σε 4 ή 5 χρόνια, υπάρχει η πιθανότητα η Αλγερία να αποκτήσει περισσότερα μερίδια αγοράς στην Ευρώπη.
Η Αλγερία είναι ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος, ένας εταίρος που πάντα τηρούσε τις δεσμεύσεις της, επομένως πιστεύω ότι το αλγερινό φυσικό αέριο μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια».
Βέβαια εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για την κυβέρνηση.
Οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων διαζωμάτων διαμαρτύρονται κατά της διαφθοράς και καταπάτησης των βασικών ελευθεριών και καταγγέλλουν φυλακίσεις ακτιβιστών σε θέματα εκδημοκρατισμού, ενώ πολλοί βλέπουν πολύ επικριτικά την συνεργασία της Ευρώπης με το αλγερινό καθεστώς.
Ένα διεφθαρμένο καθεστώς, που απλά τσεπώνει τα κέρδη από το φυσικό αέριο, αντί να τα επενδύει σε σχολεία, πανεπιστήμια και δημοκρατικούς θεσμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο