Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή ήττας: H Γερμανία ζητάει να συνεχιστούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία - Scholz: Ανυπέρβλητες οι προκλήσεις

Παραδοχή ήττας: H Γερμανία ζητάει να συνεχιστούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία - Scholz: Ανυπέρβλητες οι προκλήσεις
Η φιλειρηνική Ευρώπη στέλνει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία για να σκοτώνουν ρώσους που βρίσκονται στο Ουκρανικό έδαφος και την ίδια ώρα συνεχίζουν να εξαρτώνται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας…

Η Ευρώπη επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας παρ΄ ότι εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία…
Η φιλειρηνική Ευρώπη στέλνει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία για να σκοτώνουν ρώσους που βρίσκονται στο Ουκρανικό έδαφος και την ίδια ώρα συνεχίζουν να εξαρτώνται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας…
Η Ευρώπη ανακοινώνει διθυραμβικά ότι μπορεί να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Ρωσίας… και έρχεται η Γερμανία να τους προσγειώσει όλους στην πραγματικότητα…

Η Γερμανία μετά την εξομάλυνση του Ουκρανικού θέλει να συνεχίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Η Γερμανία δεν μπορεί να εγκαταλείψει εντελώς το ρωσικό φυσικό αέριο, σε περίπτωση ομαλοποίησης στην Ουκρανία, θα είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει η οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, ο εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Michael Kretschmer σε συνέντευξή του

«Βλέπουμε τώρα ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε το ρωσικό αέριο.
Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλλει κατά της Ρωσίας έχουν επίσης γίνει η αιτία αυτής της κατάστασης στο ενεργειακό έλλειμμα.
Πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση στην Ουκρανία και μετά να ξαναρχίσουμε την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία.
Τα όπλα πρέπει να σταματήσουν.
Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει για να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση μέσω διπλωματίας.
Η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε ο Michael Kretschmer.

Η Γερμανία θέλει το ρωσικό φυσικό αέριο…

«Στόχος μας ως Γερμανία θα πρέπει να είναι να αγοράσουμε ξανά φυσικό αέριο από τη Ρωσία μετά το τέλος της επίθεσης στην Ουκρανία.
Στην παρούσα κατάσταση, αυτό δεν θα είναι δυνατό» ανέφερε ο πολιτικός, επισημαίνοντας το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου τώρα.
«Δεν αρκεί μόνο να εξοικονομούμε χρήματα και, ως υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, να ελπίζουμε για έναν ζεστό χειμώνα», είπε ο Kretschmer.
Αυτή τη στιγμή η Γερμανία μειώνει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.
Σύμφωνα με το σχέδιο των αρχών, κατά τη διάρκεια του έτους σχεδιάζεται να εγκαταλειφθεί ο άνθρακας και το πετρέλαιο, αλλά το αέριο από τη Ρωσική Ομοσπονδία θα απαιτηθεί τουλάχιστον για το 2023.
Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Annalena Burbock, επί του παρόντος το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία έχει μειωθεί στο 6-8%.

Olaf Scholz: Αλλεπάλληλες οι προκλήσεις από την ενεργειακή κρίση

Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη μία πρόκληση μετά την άλλη στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 . 
«Έχουμε λάβει στη Γερμανία από την αρχή του έτους αποφάσεις μεγάλης εμβέλειας, διασφαλίζοντας ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο Scholz στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Μπορούμε να πούμε σήμερα: Θα τα καταφέρουμε κατά πάσα πιθανότητα.
Αλλά μόλις τα καταφέρουμε, προκύπτει το επόμενο καθήκον».

Κρατικοποιήσεις

Η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της ύφεσης εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών και της προοπτικής ενός δύσκολου χειμώνα, αφού η Ρωσία σταμάτησε τις μεταφορές φυσικού αερίου, στο οποίο η Γερμανία βασιζόταν περισσότερο από πολλούς γείτονές της.
Η κυβέρνηση της χώρας αυτή την εβδομάδα αποφάσισε ότι θα κρατικοποιήσει την Uniper, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας, για να αποτρέψει μια ευρύτερη κατάρρευση.
Ο Scholz επέμεινε ότι «η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» και ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες για να μειώσει ξανά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και να εφαρμόσει με ταχύτητα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ο Γερμανός ηγέτης ταξιδεύει με ομάδα επιχειρηματιών στη Μέση Ανατολή αυτό το Σαββατοκύριακο (24 - 25 Σεπτεμβρίου 2022), καθώς προσπαθεί να κλείσει συμφωνίες για υγροποιημένο φυσικό αέριο με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για να αντισταθμίσει τις περικοπές της Ρωσίας.
German Economic Momentum Slows Further Amid Deeper Energy Crisis - Bloomberg

Ο κίνδυνος της αποβιομηχάνισης - Αλλάζει ο παραγωγικός χάρτης της ΕΕ

Την ίδια ώρα, υπό εξέταση θέτει ο γερμανικός κολοσσός αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen το ενδεχόμενο να μεταφέρει την παραγωγή του από τη Γερμανία στην Ανατολική Ευρώπη, εάν συνεχιστούν οι ελλείψεις στην προμήθεια του φυσικού αερίου.
Οι προειδοποιήσεις της εταιρείας αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι η ενεργειακή κρίση, η οποία πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απειλεί να αλλάξει τον βιομηχανικό χάρτη της Ευρώπης και να υποχρεώσει τη Γερμανία, την ατμομηχανή της Γηραιάς Ηπείρου, να έλθει κοντύτερα στην αποβιομηχάνιση.
Από την πλευρά της η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, δήλωσε ότι η μεταφορά της παραγωγής είναι μία από τις επιλογές που έχει μεσοπρόθεσμα εάν οι ελλείψεις φυσικού αερίου αποδειχθεί πως έχουν μεγάλη διάρκεια, πέραν αυτού του χειμώνα.
Ο όμιλος, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται δώδεκα πασίγνωστα εμπορικά σήματα, διαθέτει μεγάλα εργοστάσια στη Γερμανία, αλλά και στην Τσεχία και στη Σλοβακία, δηλαδή σε χώρες που είναι από τις περισσότερο εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Εναλλακτικές λύσεις

«Ως μεσοπρόθεσμες εναλλακτικές εστιάζουμε στην πιο τοπική παραγωγή, στη μεταφορά παραγωγικής ικανότητας ή στις τεχνικές εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων, παρόμοιες με όσες ήδη εφαρμόζονται στο πλαίσιο των προκλήσεων που προξενούν οι ελλείψεις ημιαγωγών και άλλα πρόσφατα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε ο Genk Woo, επικεφαλής αγορών της Volkswagen, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Η απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει γεννήσει ανησυχίες πως η Γερμανία μπορεί να οδηγηθεί στην επιβολή δελτίου για την κατανομή των καυσίμων της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Η πρόσφατη είδηση ότι οι γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου έχουν γεμίσει στο 90% νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα κατευνάζει τους φόβους για έντονες ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, αλλά η ίδια χώρα αντιμετωπίζει μια πρόκληση για την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων το επόμενο καλοκαίρι, εάν δεν υπάρχουν προμήθειες από τη Ρωσία.

Αναστολή των επενδύσεων

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής πλαστικών Covestro δεν αναμένει ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει επενδύσεις για να αναπτυχθεί στην Ευρώπη λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους της περιοχής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Μάρκους Στέιλμαν.
Οι αγορές που τελούν υπό ζωηρή ανάπτυξη, βρίσκονται κυρίως στην Ασία, όπου οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες, συμπλήρωσε ο ίδιος.
bne IntelliNews - Energy crisis: Europe's industry shutting down
H πρόσβαση σε LNG από θαλάσσης

Οπως είπε εκπρόσωπος της Volkswagen στο Bloomberg, η νοτιοδυτική Ευρώπη ή οι παράκτιες ζώνες της βόρειας Ευρώπης, περιοχές που έχουν καλύτερη πρόσβαση σε φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη θάλασσα, θα μπορούσαν να είναι ανάμεσα στους κερδισμένους σε οποιαδήποτε μεταφορά της παραγωγής.
Ο όμιλος της Volkswagen λειτουργεί ήδη εργοστάσια αυτοκινήτων στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στο Βέλγιο, χώρες που φιλοξενούν τερματικούς σταθμούς για την παραλαβή υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί τελικά να μεταμορφώσει το οικονομικό τοπίο της Ευρώπης, έχει δηλώσει ο Simone Tagliapietra , του ιδρύματος Bruegel.
Europe's Wartime Economy, Energy Crisis Will Last Beyond the Winter -  Bloomberg

Υποχώρηση της βιομηχανικής θέσης

«Ορισμένοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας θα υποστούν σοβαρές πιέσεις και θα πρέπει να επανεξετάσουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη», ανέφερε προσφάτως. Εν τω μεταξύ, ήδη, υπάρχουν ενδείξεις πως η βιομηχανική θέση της Γερμανίας υποχωρεί.
Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους ο όγκος των εισαγωγών χημικών αυξήθηκε κατά περίπου 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ταυτόχρονα, η παραγωγή χημικών μειώθηκε, με αυτήν του Ιουνίου να υποχωρεί σχεδόν 8% σε σύγκριση με τα ισχύοντα πέρυσι τον Δεκέμβριο.
«Οι πολιτικοί πρέπει να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», σχολίασε ο Thomas Stehg, επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων του ομίλου της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, «διαφορετικά, ιδιαίτερα οι μικρές και οι μεσαίες ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και θα πρέπει να μειώσουν ή και να παύσουν εξ ολοκλήρου τη δική τους παραγωγή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης