Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το υπερόπλο του Putin δεν είναι στρατιωτικό... είναι το πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας στην Ευρώπη

Το υπερόπλο του Putin δεν είναι στρατιωτικό... είναι το πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας στην Ευρώπη
Στο 2023, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αναπλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου το νέο έτος θα είναι πολύ πιο δύσκολη για την ΕΕ από ό,τι το 2022
Σχετικά Άρθρα
Καθώς οι νύχτες γίνονται όλο και πιο σκοτεινές, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν δύσκολο χειμώνα.
Στη πρώτη γραμμή της εστίασης θα είναι όχι μόνο τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ, αλλά και η πολιτική της αποφασιστικότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Vladimir Putin έχει αποδείξει την ικανότητά του να φέρνει τον όλεθρο στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας μέσω ενός συνδυασμού απειλών και περικοπών προμήθειας – οδηγώντας μια τεράστια στροφή προς νέους προμηθευτές, βλάπτοντας σοβαρά τις βιομηχανίες και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις σε δαπανηρές κρατικές παρεμβάσεις προκειμένου να βοηθήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, οι εξουσίες του Ρώσου προέδρου για τον καθορισμό των τιμών έχουν μειωθεί καθώς οι αγορές αγνοούν τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.
Αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.
Το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη φάση του ενεργειακού πολέμου της Μόσχας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κάτι που κανένας πολιτικός δεν μπορεί να ελέγξει – τον ​​καιρό.

Ο παράγοντας: καιρός

«Αν έχουμε λίγη τύχη με τον καιρό, θα έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε άνετα τον χειμώνα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck, καταγράφοντας το βαθμό στον οποίο οι πιο ισχυροί ηγέτες της Ευρώπης βρίσκονται τώρα, ουσιαστικά, στο έλεος των θεών.
Ένας πολύ κρύος χειμώνας θα μπορούσε να δει μια εκρηκτική πολιτική αναταραχή σχετικά με το κόστος ζωής και το κόστος της υποστήριξης της Ευρώπης προς την Ουκρανία, εάν οι Ευρωπαίοι αναγκαστούν να υπομείνουν τις κακουχίες του μπλακ άουτ και της παύσης λειτουργίας των εργοστασίων.
Ένας ήπιος χειμώνας θα βοηθήσει οι προμήθειες ενέργειας να έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαρκέσουν, προβλέπουν οι αναλυτές, επιτρέποντας στους ηγέτες της ΕΕ να πουν ότι αντιμετώπισαν το όπλο του Putin και κέρδισαν.
Σπάνια έχει εξαρτηθεί η ΕΥρώπη τόσα πολύ από μια πρόγνωση καιρού.
Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ποιες θερμοκρασίες μπορούμε να περιμένουμε - ή μάλιστα πόσες βροχοπτώσεις και άνεμοι θα υπάρξουν για να τροφοδοτήσουν την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων, δήλωσε ότι οι ενεργειακές αγορές θα δώσουν ιστορικά μεγάλη προσοχή στις χειμερινές προβλέψεις που βγαίνουν τον Νοέμβριο.

Ο Putin «εξάντλησε το οπλοστάσιο του»;

Προς το παρόν, υπάρχει ένας αέρας επιφυλακτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των διπλωματών της ΕΕ ότι οι προετοιμασίες για τον χειμώνα θα είναι αρκετές για να αποφευχθεί το εφιαλτικό σενάριο των κυλιόμενων μπλακ άουτ.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ είναι ήδη γεμάτες κατά 86% — πολύ μπροστά από τον στόχο να φτάσει το 80% έως τον Νοέμβριο.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ προέβλεψε ότι ακόμα κι αν ο Putin κόψει το υπόλοιπο 9% του φυσικού αερίου της ΕΕ που προέρχεται από τη Ρωσία, το μπλοκ θα μπορούσε να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος.
Εν τω μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου σταθεροποιείται ενώ οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζονται μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και ακόμη και να μεριμνήσουν για τη χρήση ενέργειας.
Η Goldman Sachs δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει οι τιμές να πέσουν κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, αρκετά χαμηλότερα από το ρεκόρ του Αυγούστου των 346 ευρώ.
Οι ηγέτες μπορούν να απολαύσουν τα μηνύματα ότι η ικανότητα του Putin να ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί απλώς να έχει φτάσει στο ανώτατο όριο.
Αυτό φαινόταν να ήταν το μάθημα όταν, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η Gazprom ανακοίνωσε την ουσιαστικά επ' αόριστον διακοπή λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν μόνο για λίγο και σύντομα υποχώρησαν, ωθώντας τους αναλυτές να δηλώσουν ότι οι Ρώσοι "εξάντλησαν το οπλοστάσιο τους όσον αφορά τη χρήση του όπλου αερίου".

Το αρνητικό σενάριο

«Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πολύ άσχημα, αλλά δεν χειροτερεύουν», δήλωσε ο François Heisbourg, ανώτερος σύμβουλος για την Ευρώπη στο think tank του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
Ομοίως, η τελευταία κλιμάκωση του Putin — που ανακοίνωσε μια μερική επιστράτευση την περασμένη εβδομάδα — μόλις και μετά βίας μετατόπισε την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία παρέμεινε κάτω από τα 200 ευρώ ανά MWh.
Ο Aslak Berg, οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και της νορβηγικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η επίθεση της Ρωσίας στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ευρώπης είχε προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά.
Όμως, πρόσθεσε ο Berg, «είναι κάτι που μπορείς να κάνεις μόνο μία φορά».
"Προκαλεί πόνο τώρα — αλλά το αποτέλεσμα μειώνεται με τον καιρό.
Η οικονομία προσαρμόζεται, βρίσκεις άλλες πηγές φυσικού αερίου, ενέργειας, μειώνεις την κατανάλωση", είπε ο Berg.

Ψυχρά και ήπια σενάρια

Αλλά ο καιρός μπορεί να έχει ακόμα λόγο.
Εάν ο φετινός χειμώνας είναι σύμφωνος με τον μέσο όρο της πενταετίας, η ανάλυση από την εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie προβλέπει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα ​​με λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου που απομένει.
Εάν η Ρωσία επρόκειτο να προχωρήσει παραπέρα και να διακόψει όλες τις προμήθειες της, η ΕΕ θα κατανάλωνε περίπου το 15% φυσικού αερίου που θα είχε αποθηκευτεί μέχρι το τέλος του χειμώνα.
"Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μια ακραία κατάσταση", δήλωσε η Kateryna Filippenko, αναλύτρια αγορών φυσικού αερίου της Wood Mackenzie.
Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μειώνει τις προμήθειες και αυτό το χειμώνα έχουν πολύ κρύο, με καιρό συγκρίσιμο με το 2010-11, που υπήρξε ψυχρότερος Δεκέμβριος των τελευταίων 100 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και χαμηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες στη Βόρεια Ευρώπη, τότε οι τιμές του φυσικού αερίου «αναπόφευκτα θα ανέβουν», απαιτώντας από την ΕΕ να υπερβεί τον στόχο της για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, είπε ο Filippenko.
Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο αίτημα για χώρες που ήδη ανησυχούν για τον αντίκτυπο του δελτίου φυσικού αερίου.
Οι εγχώριοι καταναλωτές πιθανότατα θα προστατεύονται για όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας φοβούνται πιο εκτεταμένες και δυνητικά μόνιμες διακοπές λειτουργίας.
Η παραγωγή μετάλλων και τσιμέντου, καθώς και οι τομείς των λιπασμάτων και των χημικών θα είναι μεταξύ εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τι θα συμβεί το 2023;

Στο 2023, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αναπλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου το νέο έτος θα είναι πολύ πιο δύσκολη για την ΕΕ από ό,τι το 2022, πιθανότατα ανεβάζοντας ξανά τις τιμές.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Goldman Sachs, αυτό οφείλεται στο ότι σε αντίθεση με φέτος, η Ευρώπη θα βρίσκεται σε σημείο εκκίνησης σχεδόν μηδενικού ρωσικού φυσικού αερίου.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν η Ευρώπη περάσει αλώβητη αυτόν τον χειμώνα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλο ένα έτος ενεργειακής ανησυχίας.
Το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η ΕΕ να επιστρέψει σε ασφαλή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2023 θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πόση ποσότητα φυσικού αερίου έχει απομείνει από τον χειμώνα.
Και αυτό, όπως και πολλά άλλα τώρα, εξαρτάται από τον καιρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης