Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη FT: Η Δύση θα απαντήσει με συμβατικά όπλα στη Ρωσία, εάν ο Putin χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Αποκάλυψη FT: Η Δύση θα απαντήσει με συμβατικά όπλα στη Ρωσία, εάν ο Putin χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία
Ένα πυρηνικό χτύπημα κατά της Ουκρανίας είναι απίθανο να πυροδοτήσει αντίποινα, αλλά αντίθετα θα πυροδοτήσει συμβατικές στρατιωτικές απαντήσεις από τα δυτικά κράτη δηλώνουν δυτικοί αξιωματούχοι
Σχετικά Άρθρα

Οι δυτικές πρωτεύουσες εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης εάν ο Vladimir Putin καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων στο μέτωπο της Ουκρανίας, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.
Οι προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου για τα πυρηνικά είναι «ένα θέμα που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε στο CBS ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan.
«Έχουμε επικοινωνήσει απευθείας, ιδιωτικά και σε πολύ υψηλό επίπεδο με το Κρεμλίνο ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα αντιμετωπιστεί με καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν αποφασιστικά, και ήμασταν ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι σχετικά με αυτό. θα συνεπάγεται», είπε.

Μπλόφα;

Αν και πιστεύουν ότι οι απειλές του Putin είναι απίθανο να υλοποιηθούν και δεν σηματοδοτούν επίσημη αλλαγή στην πυρηνική στρατηγική του Κρεμλίνου, οι σύμμαχοι του Κιέβου αυξάνουν την πυρηνική επαγρύπνηση και την αποτροπή, σύμφωνα με πέντε δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. .
«Εάν πιστεύει ότι η απειλή πρόκειται να εκφοβίσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει ή να παραχωρήσει το 20% εδάφους της, ή να εκφοβίσει εμάς τους υπόλοιπους από το να βοηθήσουμε την Ουκρανία, έχει συμβεί το αντίθετο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στους Financial Times.

Απάντηση με συμβατικά όπλα

Δύο άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα πυρηνικό χτύπημα κατά της Ουκρανίας είναι απίθανο να πυροδοτήσει αντίποινα, αλλά αντίθετα θα πυροδοτήσει συμβατικές στρατιωτικές απαντήσεις από τα δυτικά κράτη για να τιμωρήσουν τη Ρωσία.
Ένας από αυτούς είπε: «Υπάρχουν πολλές κόκκινες γραμμές και πιθανότατα δεν είναι εκεί που λέει (o Putin) ότι είναι».
Αυτές οι απειλές έρχονται καθώς η Μόσχα προετοιμάζεται να προσαρτήσει κατεχόμενα εδάφη στην ανατολική και νότια Ουκρανία μετά από δημοψηφίσματα που οργανώθηκαν από πληρεξούσιους του Κρεμλίνου.
Το σχέδιο του Putin φαίνεται να πλαισιώνει τον πόλεμο ως αμυντική σύγκρουση, αφού θεωρεί αυτές τις περιοχές μέρος της Ρωσίας, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές.

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό» και υποστήριξε ότι η Ουκρανία αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής για να απειλήσει τη Μόσχα.
Σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
«Έχουμε το δικό μας στρατιωτικό δυναμικό.
Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν θα το χρησιμοποιήσουμε εάν υπάρχει σοβαρή απειλή, τότε κάνει λάθος», δήλωσε ο Dmitry Novikov, αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.
«Και αν είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους όπλα, δεν θα αφήσουμε τα δικά μας να σκουριάσουν», πρόσθεσε.
Εάν ο Putin καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, το πιο πιθανό σενάριο θα μπορούσε να είναι ότι θα δοκίμαζε ή θα χρησιμοποιούσε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο - μια μικρότερη, πιο στοχευμένη συσκευή σχεδιασμένη για χρήση σε πεδίο μάχης - για να αποτρέψει τη Δύση από το να υποστηρίξει την Ουκρανία, είπαν αξιωματούχοι και αναλυτές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden τονίζει ότι εάν ο Putin χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, η απάντηση της Ουάσιγκτον θα είναι «συνεπακόλουθη». . . ανάλογα με την έκταση του τι κάνουν θα καθορίσει ποια απάντηση θα υπάρξει».

Παρατηρήσιμα φαινόμενα

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης συζητήσει σενάρια με τους Ουκρανούς σχετικά με πιθανή πυρηνική χρήση και προχώρησαν σε μέτρα «προστασίας και ασφάλειας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η υλικοτεχνική υποστήριξη της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα και θα μπορούσε εύκολα να εντοπιστεί από τους δυτικούς δορυφόρους.
Αυτό σημαίνει ότι ο Putin μπορεί να εντείνει την πυρηνική απειλή κάνοντας πολλά βήματα πριν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει πραγματικά τα όπλα.
Θα επέτρεπε επίσης στη Δύση να προσαρμόσει την ετοιμότητά της.
«Τα ρωσικά πυρηνικά όπλα τοποθετούνται σε καταφύγια σε όλη τη χώρα». . .
Η διαδικασία μετάβασης στην ετοιμότητα, η τοποθέτηση των κεφαλών, θα δημιουργήσει πολλά παρατηρήσιμα φαινόμενα για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Simon Miles, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Sanford του Πανεπιστημίου Duke.
«Και, μια ευκαιρία για την Ουάσιγκτον να καταστήσει σαφές στο Κρεμλίνο πόσο κακή ιδέα θα ήταν αυτή».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης