Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΗΠΑ): Έχουμε σχέδιο αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Blinken (ΗΠΑ): Έχουμε σχέδιο αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία
Καμία συνομιλία μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, διότι η Μόσχα δεν θέλει να μπει σε ουσιώδεις διαπραγματεύσεις είπε ο Blinken
Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως οι ΗΠΑ έχουν σχέδιο για να αντιμετωπίσουν πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση Biden έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ απάντησε θετικά.
«Όπως κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, όπως κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε και άλλες χώρες να ασκήσουν πίεση στην Ρωσία, είμαστε αποφασισμένοι έτσι ώστε αυτός ο πόλεμος να μην επεκταθεί και να μην πάρει διαστάσεις» υπογράμμισε ο Blinken.

Σταματήστε να μιλάτε για πυρηνικά

Όπως είπε, η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα πολύ ξεκάθαρα.
«Είμαστε αρκετά σαφείς με τους Ρώσους τόσο δημόσια όσο και σε ιδιωτικές συνομιλίες, να σταματήσουν να μιλάνε για χρήση πυρηνικών όπλων» υποστήριξε ο Blinken, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν οι ΗΠΑ είναι σε επικοινωνία με το Κρεμλίνο σχετικά με τις πυρηνικές απειλές, απάντησε θετικά.
«Είναι πολύ σημαντικό να ακούει η Μόσχα από εμάς και να ξέρει από εμάς ότι οι συνέπειες θα είναι τρομερές.
Και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές» είπε ο Blinken.

Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Ερωτηθείς για το εάν διαφαίνονται κάποιου είδους συνομιλίες ή διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ απάντησε αρνητικά.
«Δεν υπάρχουν συνομιλίες διότι η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία προθυμία αυτή τη στιγμή να εμπλακεί σε ουσιώδεις συνομιλίες.
Εάν και όταν αυτό αλλάξει, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε μια διπλωματική διαδικασία» υπογράμμισε ο Blinken.

Προειδοποίηση για καταστροφή

Σημειώνεται πως χθες Κυριακή 25/9 οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία πως θα υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες» εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, αναφερόμενες στη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov πως η Ρωσία θα παράσχει πλήρη στήριξη στις επαρχίες του Donbass, της Kherson και της Zaporizhia, οι οποίες διεξάγουν δημοψηφίσματα (για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα Δευτέρα 26/9) για την ένταξη τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Εάν η Ρωσία περάσει την κόκκινη γραμμή, τότε θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αποφασιστικά» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Jake Sullivan, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Επιμένει η Μόσχα

Τόσο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov όσο και ο πρόεδρος Vladimir Putin έχουν υποστηρίζει πως από τη στιγμή που οι επαρχίες αυτές ενταχθούν στη Ρωσία, θα λογίζονται ως ρώσικο έδαφος και κατά συνέπεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατό αποτρεπτικό όπλο, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών, για την προστασία και υπεράσπιση τους.
Πάντως και παρά τις ρωσικές απειλές, η Ουκρανία διαμηνύει πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ένταξη των επαρχιών της στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα δημοψηφίσματα παράνομα και τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν καμία ισχύ.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και σύσσωμη η Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης