Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγκάντα: Στους 4 οι νεκροί λόγω ebola - Συνολικά 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ουγκάντα: Στους 4 οι νεκροί λόγω ebola - Συνολικά 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Σχετικά Άρθρα

Συνολικά 4 είναι πλέον οι νεκροί του φονικού ιού ebola στην Ουγκάντα, ενώ έχουν καταγραφεί 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 58 επαφές ανθρώπων που μολύνθηκαν, ενώ 19 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία.
Ο απολογισμός των νεκρών στην Ουγκάντα αυξήθηκε το προηγούμενο 24ωρο, καθώς στη λίστα των θυμάτων προστέθηκαν ακόμη τρεις άνθρωποι λόγω της ασθένειας που προκαλεί ο ιός ebola και μάλιστα, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση των αρχών για εκδήλωση «επιδημίας» στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην Καμπάλα, όλοι οι θάνατοι και τα κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή Mubende, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα.
Συνολικά έχουν εντοπιστεί 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 58 επαφές ανθρώπων που μολύνθηκαν.
Ο Emma Ainebyoona, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «επιβλήθηκαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στην περιφέρεια Mubende, επίκεντρο της επιδημίας».

Στις 21/9 το πρώτο θύμα

Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 21/9 οι υγειονομικές αρχές της αφρικανικής χώρας της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο από το 2019 εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός ebola, με θύμα έναν 24χρονο άνδρα.
Πρόκειται για κρούσμα που οφειλόταν σε «σχετικά σπάνιο» στέλεχος του ιού, το λεγόμενο σουδανικό, που είχε να εντοπιστεί στην Ουγκάντα από το 2012, όπως έκανε γνωστό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Εμβολιασμοί

Η Ουγκάντα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με επιδημίες του ebola που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αφρική, αφότου ταυτοποιήθηκε το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό.
Τα πιο πρόσφατα είχαν εντοπιστεί το 2019, με τουλάχιστον 5 θανάτους, μετά τη διασπορά του ιού από τη ΛΔ Κονγκό, που την εποχή «αγωνιζόταν εναντίον μεγάλης επιδημίας στο βορειοανατολικό του τμήμα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Το 2000 στην πρώτη επιδημία είχαν χάσει τη ζωή τους 200 άνθρωποι.
Το φονικότερο ξέσπασμά του ιού στην ήπειρο καταγράφηκε από το 2013 ως το 2016 στη δυτική Αφρική, καθώς στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 11.300 ανθρώπους.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Jane Ruth Aceng, οι αρχές εμβολιάζουν «εργαζόμενους της πρώτης γραμμής» (υγειονομικούς, προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας, μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης και των τελωνείων) στις περιοχές που γειτονεύουν με τη ΛΔ Κονγκό.
«Διανείμαμε 12.000 δόσεις εμβολίου και αναμένουμε επιπλέον 10.000 δόσεις αυτόν τον μήνα για να ελεγχθεί η ενδεχόμενη εξάπλωση του ebola στη χώρα», ανέφερε η Jane Ruth Aceng.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα του ebola εντοπίστηκε τον Αύγουστο στην επαρχία Βόρειο Κίβου της ΛΔ Κονγκό, που γειτονεύει με την Ουγκάντα, πριν κλείσουν έξι εβδομάδες αφότου κηρύχθηκε το τέλος της 14ης επιδημίας στη χώρα.

Μετάδοση και θνητότητα

Μπορεί να υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα, ωστόσο η ασθένεια που προκαλεί ο ιός ebola είναι πολύ συχνά θανατηφόρα.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω σωματικών υγρών.
Στα κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.
Πάντως, οι άνθρωποι που νοσούν δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, μετά από περίοδο επώασης κυμαινόμενη από 2-21 ημέρες.
Ήδη, έχουν ταυτοποιηθεί έξι στελέχη του ιού, εκ των οποίων τρία (Μπουντιμπούγκιο, του Σουδάν, του Ζαΐρ) ενοχοποιούνται για το ξέσπασμα μεγάλων επιδημιών.
«Ο δείκτης θνητότητας του σουδανικού στελέχους κυμαινόταν από το 41% ως το 100% σε παρελθόντα ξεσπάσματα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ το υπάρχον εμβόλιο δεν προστατεύει «παρά από το στέλεχος του Ζαΐρ» και «άλλο εμβόλιο που παράγει η Johnson & Johnson μπορεί να είναι αποτελεσματικό, όμως δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί συγκεκριμένα για το σουδανικό στέλεχος».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης