Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρούσμα ebola στο Κονγκό: Υπό παρακολούθηση 74 επαφές του θύματος

Κρούσμα ebola στο Κονγκό: Υπό παρακολούθηση 74 επαφές του θύματος

Το κρούσμα ήταν ένας 31χρονος φοιτητής, που εισήχθη στο νοσοκομείο στις 5/4 και υπέκυψε στις 21/4

Σχετικά Άρθρα

Υπό παρακολούθηση έχουν τεθεί οι 74 επαφές του 31χρονου θύματος του ιού ebola σε πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.
Συναγερμός σήμανε σε πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό μετά τον εντοπισμό νέου κρούσματος του ιού, που όπως έγινε γνωστό στις 23/4, υπέκυψε την 21η Απριλίου.
Το κρούσμα εντοπίστηκε στην Mbandaka, (επαρχία του Ισημερινού, βορειοανατολικά). Πρόκειται για έναν 31χρονο φοιτητή , που έφθασε στο νοσοκομείο την 5η Απριλίου και υπέκυψε την 21η Απριλίου.
Εργαστηριακές εξετάσεις που επιβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (Institut national des recherches biomédicales, INRB) στην Κινσάσα, έδειξαν πως υπήρχε μεγάλο ιικό φορτίο του ebola στα δείγματα.
Ήδη, το υπουργείο υγείας και τοπικοί επιστήμονες παρακολουθούν περίπου 74 επαφές του θύματος.
«Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας», τόνισε η Δρ. Matshidiso Moeti, η διευθύντρια του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Αφρική.
Ο ιός «είχε μεγάλο χρονικό πλεονέκτημα, δύο εβδομάδων», εξήγησε, προσθέτοντας την εμπειρία των αρχών της ΛΔ Κονγκό στην αντιμετώπιση του ιού.

Η επανεμφάνιση του ιού

Από το 2018 η εκδήλωση επιδημιών του ebola έχει γίνει κυκλική, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο στην επαρχία του Ισημερινού (βορειοδυτικά) και τους μήνες που ακολουθούν στις επαρχίες Κίβου και Ιτούρι (βορειοανατολικά), όπως παρατήρησαν ειδικοί με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το 2021, η επιδημία του ebola που κηρύχθηκε στην Μπένι (ανατολικά) διήρκεσε «δύο μήνες και εννέα ημέρες», με 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 κατέληξαν, ενώ το 2020 στην Μπαντάκα ο ιός είχε προκαλέσει τον θάνατο 55 ανθρώπων επί συνόλου 130 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Οι θεραπείες

Οι ομάδες που μάχονται εναντίον του ιού διαθέτουν δύο θεραπείες, που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2020 από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA). Πρόκειται για το REGN-EB3, κοκτέιλ τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων, αλλά και το mAb114, μονοκλωνικό αντίσωμα που διατίθεται εμπορικά με την ονομασία Ebanga.
Επιπλέον, οι γιατροί αξιοποιούν το εμβόλιο κατά του ebola που αποκαλείται rVSV-ZEBOV, προχωρώντας σε ανοσοποίηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι ο ιός ebola ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό και μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα, ενώ μεταξύ των ατόμων η μετάδοση γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Τα βασικά συμπτώματα είναι η εκδήλωση υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης