Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πωλήσεις από Citi, Goldman, BofA σε τράπεζες -5% και ΧΑ -2,39% στις 798 μον. - Βασικό σενάριο οι 750 μον. και το ομόλογο στο 5%

Πωλήσεις από Citi, Goldman, BofA σε τράπεζες -5% και ΧΑ -2,39% στις 798 μον. - Βασικό σενάριο οι 750 μον. και το ομόλογο στο 5%
Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει αρνητική από τα ανοικτά μέτωπα, πληθωρισμός, επιθετική νομισματική πολιτική, Ουκρανικό, πολιτική αστάθεια και οδηγεί σε νέο ξεπούλημα
Σχετικά Άρθρα
( upd16) Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 798 μονάδες, με ρευστοποιήσεις στις τράπεζες από Citigroup, Goldman Sachs, Bank of America, παρασύροντας και τα μη τραπεζικά blue chips, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει από τα ανοικτά μέτωπα και οδηγεί σε νέο ξεπούλημα.
Ραγδαία είναι και η επιδείνωση στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο
φόβος ύφεσης κυριαρχεί, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται το αυξημένο πολιτικό ρίσκο, εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία, την Κυριακή 25/9, με τον δείκτη Dax στη Γερμανία -2,7%, τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο -3,5% ενώ οι απώλειες στην Wall Street στο ξεπερνούν το -1,5%.
Ο Γενικός Δείκτης έφτασε τα χαμηλά δύο μηνών με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/7/2022 ( 794,62 μον. ) ενώ στο βασικό σενάριο η αγορά θα βρεθεί στις 750 μονάδες με τον Τραπεζικός Δείκτη να πλησιάζει το βασικό τεχνικό σημείο των 500 μονάδων.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -5,18% από -7,26% χαμηλό ημέρας και ακολούθησαν Εθνική -4,03%,  Eurobank -3,34% από -5,41% χαμηλό ενδοσυνεδριακό και Alpha Bank -3,43%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο ΟΤΕ -3,42% στο χαμηλό της ημέρας αλλά και ΟΠΑΠ -3,28%, Jumbo -3,06%, Μυτιληναίος -2,7%...
Σε επίπεδο εβδομάδος, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες -4,55%
και ο FTSE 25 υποχώρησε -4,79% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή πτώση -5,88%.
Το βασικό πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός ο οποίος ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, παρά τη θετική του επίδραση στα δημόσια οικονομικά ενώ η επιθετική νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να τον αντιμετωπίζουν αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στο σύνολο των οικονομιών και να επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Στα παραπάνω προστίθεται οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης ενώ τέλος στην εγχώρια αγορά ο βασικός κίνδυνος είναι πολιτικός και συνδέεται με τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης στις ερχόμενες εκλογές.
Είναι πλέον αυτονόητο ότι η επενδυτική βαθμίδα το 2023 δεν μπορεί να δοθεί στη ελληνική οικονομία εάν δεν γίνουν οι εκλογές…
Επίσης πληροφορούμαστε ότι προσεχώς επενδυτικές τράπεζες σε εκθέσεις τους για την Ελλάδα θα αναδείξουν αυτή την παράμετρο δηλαδή την πολιτική αστάθεια και πως μπορεί η Ελλάδα να αποκλίνει από τους στόχους της...
Επιθετικές πωλήσεις καταγράφονται και στην αγορά ομολόγων, με ελληνικό 10ετές ομόλογο από 4,51% από 4,67% υψηλό ημέρας  και το ιταλικό στο 4,26% από 4,36% , με το μεταξύ τους spread στις 25 μονάδες βάσης..
Η ελληνική αγορά ομολόγων εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη παρ΄ ότι μόλις το 20% του ελληνικού χρέους είναι ιδιωτικό και ελεύθερα διαπραγματεύσιμο.

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν φτάσει κοντά στο απαγορευτικό 5%, ο δανεισμός είναι αδύνατος ενώ η πιθανότητα  να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει,  βρίσκεται στις 253 μονάδες βάσης… με όριο τις 250 μονάδες βάσης και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,20%.
 Περί τις 11:00, με το αρνητικό κλίμα να επικρατεί  αλλά με επιλεγμένους τίτλους να επιχειρούν ανοδικά όπως Εθνική +1,17%, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola πλησίον του +1%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,16% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,24%.
Λίγο μετά τις 14:00 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -7,26%,αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με ΟΤΕ -3,22%, ΔΕΗ -2,8%, Coca Cola -2,38%...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,67%.
Περί τις 16:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς πλησίον του -7% και Εθνική, Eurobank -5% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,80%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με ισχυρή πτώση -2,39% στις 798 μονάδες έχοντας υψηλό στις 819,59 μονάδες και χαμηλό τις 795,76 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 25,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,1 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,55 εκατ. ευρώ και όγκου 1,76 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 1,31 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 72,3  χιλ. τεμάχια αξίας 1,11 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 636 χιλ. ευρώ.
Η Autohellas 15 χιλ. τεμάχια αξίας 149 χιλ. ευρώ και η Cenergy 126 χιλ. τεμάχια αξίας 351 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 798 μονάδες, διασπώντας τη βασική στήριξη των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 μονάδες.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 863 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880, οι 900, οι  920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 525 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 540 μονάδων και ακολουθεί η βασική στήριξη των 500 μονάδων, οι  480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 560 - 570 μονάδες και ακολουθεί η βασική ζώνη των 590 - 600 μονάδων.

Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,51% από 4,67%  - Στις 251 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 23/9 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές της αγοράς να γίνονται όλο και πιο αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν  να αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,51% από 4,67% και το 10ετές ιταλικό 4,26% από 4,36%  με το μεταξύ τους spread στις 25 μ.β.
Ισχυρές πωλήσεις καταγράφονται και τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,75% και το 2ετές στο 4,20% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου η οποία αυξάνει τις πιθανότητες το 10ετές ομόλογο να φτάσει το 5% με 5,5% και υπό όρους και στο 6% αλλά και την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει,  βρίσκεται στις 251 μονάδες βάσης… με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια, επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα… θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…ενώ αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην  Ιταλία, οι δεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κόμματα θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 όπου θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση ενώ στην  Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.

Ο Μυτιληναίος εξετάζει την είσοδό του στη Wall Street

Οι επιτελείς στην εταιρεία Μυτιληναίος έχουν απηυδήσει με την αδιάφορη ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Ο όμιλος με όρους κερδοφορίας και ταμειακών διαθεσίμων βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αλλά παρόλα αυτά η μετοχή παραμένει στάσιμη στα 14 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2 δισ.
Έτσι λοιπόν μέσω επενδυτικού οίκου έχει διερευνήσει την πιθανότητα κάποια στιγμή το 2023 να εισαχθεί στη Wall Street ώστε να αυξηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή και η αποτίμηση του ομίλου.
Είναι ενδεικτικό ότι την τρέχουσα περίοδο με όρους p/e ο όμιλος αποτιμάται περίπου 5 φορές όταν στις ΗΠΑ οι ομοειδείς εταιρείες αποτιμώνται με 15 φορές το p/e.
Να θυμίσουμε ότι και ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη γενική συνέλευση είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας σε ξένη χρηματιστηριακή αγορά.

Ολοκληρώνεται το due diligence της First Sentier στην Τέρνα Ενεργειακή

Ο οικονομικός έλεγχος (due diligence) στην Τέρνα Ενεργειακή από την First Sentier ολοκληρώνεται προσεχώς και είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί το deal που θα αφορά την απόκτηση του 31% με 32% της Τέρνα Ενεργειακής.
Το deal θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στα 21 ευρώ ανά μετοχή, από 16,35 ευρώ (κλείσιμο 22/9/2022), που ισοδυναμεί με Premium 28%.
Δεν θα υπάρχει δημόσια πρόταση με βάση όλες τις ενδείξεις.
Το deal αυτό εφόσον υλοποιηθεί θα είναι θετική εξέλιξη για τον Γιώργο Περιστέρη, βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, τη μητρική ΓΕΚ Τέρνα λόγω δανεισμού, αλλά και των μετόχων της Τέρνα Ενεργειακής, όπως ο Ευ. Μαρινάκης.

Τραπεζικό ανέκδοτο – Σε ανακεφαλαιοποίηση 700 εκατ ο στρατηγικός επενδυτής «επενδύει» 60 εκατ και παίρνει την τράπεζα

Τελικά η Ελλάδα… μάλλον σε λάθος γεωγραφική ζώνη βρίσκεται.
Έπρεπε να βρίσκεται μεταξύ Ακτής Ελεφαντοστού, Γκάνας και Τόγκο…
Κάπως έτσι πρέπει να μας θεωρούν οι ξένοι επενδυτές… οι δήθεν ξένοι επενδυτές.
Δεν εξηγείται διαφορετικά η κατάσταση στην Attica bank.
Η Attica bank είναι μια πολύπαθη τράπεζα.
Το οικονομικό της αδιέξοδο θα πρέπει να αποδοθεί στις ανίκανες διοικήσεις, στις κυβερνητικές παρεμβάσεις και στους εργαζόμενους της που επίσης καλόμαθαν… στο να μην κάνουν τίποτε.
Θα τους ρίξουμε την μικρότερη ευθύνη, αλλά στην Attica bank είχαμε ανίκανες διοικήσεις και ενίοτε διοικήσεις απατεώνες.
Αυτά είναι παρελθόν εδώ και 17 χρόνια μόνο 3 φορές εμφάνισε κέρδη – κατά λάθος – η Attica bank… ενεπλάκη σε σωρεία σκανδάλων τα οποία σχεδόν όλα αποκαλύφθηκαν από το bankingnews…
Αυτά είναι παρελθόν… πάμε στο παρόν….
Μας παρουσίασαν στην Attica bank το σενάριο ότι ένας επενδυτής το Ellington από τις ΗΠΑ που δεν έχει καμία άλλη δραστηριότητα στην Ελλάδα… ότι είδε την Attica bank ως ευκαιρία…
To είδε και το ευκαιρία εντός πολλών εισαγωγικών.
Το Ellington κατά την άποψη μας έχει παραπλανηθεί, συμμετείχε σε τιτλοποίηση NPEs, υπήρχε το προηγούμενο της μεγάλης αρπαχτής όπου ένας επενδυτής έβγαλε με συνοπτικές διαδικασίες 70 εκατ και είπαν στο Ellington… έχουμε ένα τραπεζικό πτώμα την Attica bank… αναζητάει εναγωνίως κεφάλαια… έλα θα κοροϊδέψουμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα του φορτώσουμε τις ζημιές…και μετά θα ξεκινήσει το πάρτι…
Το Ellington κατά την άποψη μας κινήθηκε σαν ερασιτέχνης επενδυτής.
Δημιούργησε μια εταιρία κέλυφος την RINOA στην Κύπρο και εμφανίστηκε ως επενδυτής στην Attica bank όπου έχει επενδύσει κεφάλαια και κατέχει το 9,87% της Attica bank.
Γιατί ένα αμερικανικό fund χρειάστηκε να δημιουργήσει μια εταιρία την RINOA στην Κύπρο χωρίς κανένα αντικείμενο… για να επενδύσει στην "μεγάλη επενδυτική ευκαιρία" που ονομάζεται Attica bank…αποτελεί απορία…
Μόνο εάν η RINOA δημιουργήθηκε για να κρύψει όχι για να αποκαλύψει ποιος έβαλε τα κεφάλαια… γιατί εμείς έχουμε θέσει το ερώτημα σε ανύποπτο χρόνο… όντως επένδυσε κεφάλαια η Ellington;
Φθάνοντας στο σήμερα…
Η Attica bank θα χρειαστεί 450 εκατ νέα αύξηση κεφαλαίου και 240 εκατ που έχει ήδη υλοποιηθεί άθροισμα περίπου 700 εκατ ευρώ.
Προσέξτε συλλογιστική επενδυτών… επενδύουν – εάν επενδύουν – 60 εκατ σε μια αύξηση 700 εκατ, φορτώνουν το πρόβλημα δηλαδή την ζημία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή τον έλληνα φορολογούμενο… και με 60 εκατ παίρνουν την τράπεζα και με την τεχνική των warrants…
Δεν μπορείτε να πείτε υπάρχει ένας επενδυτής που δεν βάζει τίποτε και παίρνει την τράπεζα… και υπάρχει και ένας άλλος επενδυτής που βάζει τα πάντα και χάνει την τράπεζα… στην καθομιλουμένη έχει ονομασία ο ένας επενδυτής το Ellington και ο άλλος επενδυτής το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά θα αφήσουμε την φαντασία σας… να ταξιδέψει… μέχρι την Ακτή Ελεφαντοστού…
Σίγουρα κάτι σας περνάει από τον νου…
Όχι κύριοι και κυρίες της Ellington… δεν μπορείτε να βαφτίσετε ιδιωτικοποίηση αυτό το έκτρωμα που συντελείται στην Attica bank…
Ο Μακέδος ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ… τον εξαιρούμε όχι σκόπιμα αλλά γιατί πιστεύουμε είναι ο μόνος που προσπαθεί από τους παλαιούς να διασώσουν την τράπεζα με τον σωστό τρόπο…
Αλλά και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι όλο αυτό είναι τοξικό έκτρωμα…

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 23/9 οι ασιατικές αγορές ακολουθώντας την πτώση ης Wall Street στον απόηχο της επιθετικής αύξησης  επιτοκίων από την Fed, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.
Αναλυτικά, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -0,66%, ο  δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,18%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,81% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,87%.
Το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Ραγδαία επιδείνωση στις ευρωπαϊκές αγορές

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση μίας δύσκολης εδομάδας, η οποία χαρακτηρίστηκε από το μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
 Ο φόβος ύφεσης κυριαρχεί, μετά και τη νέα επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το αυξημένο πολιτικό ρίσκο, εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία, την Κυριακή 25/9. 
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -4% στα 180 ευρώ.
Ισχυρή πτώση καταγράφεται και στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -5,3% στο 85,65 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -6,16% στα 78,38 δολ.το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -4,3% στις 2096 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,4%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -3,5%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -2,8% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,3%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,5%, ο S&P 500 στο -1,7%, ο Nasdaq στο -1,9% και το ETF GREC με απώλειες -3,5% ( 21,52 δολ).

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς -5%

Νέες ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση -5% από -7% και με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0210 ευρώ, με πτώση -4,03%, με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,85 ευρώ, με πτώση -3,43%, με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,09 ευρώ, με πτώση -5,18% και όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,36 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8748 ευρώ, με πτώση -3,34%, με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,25 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,36 ευρώ, με πτώση -4,56% και κεφαλαιοποίηση 607 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0938 ευρώ, με άνοδο +0,32% με όγκο 187 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 115 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με πτώση -1,56% και κεφαλαιοποίηση 314 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές - Στο χαμηλό της ημέρας ο ΟΤΕ -3,5%

Ισχυρές απώλειες καταγράφονται στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα. και με τον ΟΤΕ να κλείνει στο χαμηλό της ημέρα ςστις δημοπρασίες.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Aegean...
Στο αντίποδα, με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο η ΕΥΔΑΠ +0,41% ..
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,43 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση στα 7,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,70 ευρώ, με πτώση -3,42% και αποτίμηση 6,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,15 ευρώ, με πτώση -0,48% και αποτίμηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7180 ευρώ, με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση 399 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,39 ευρώ, με πτώση -3,28% και αποτίμηση 4,46 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,84 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 849 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,12 ευρώ, με πτώση -2,08% και  κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 15,92 ευρώ, με πτώση -0,50% κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με πτώση -3,06% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με πτώση -2,7% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,43 ευρώ, με άνοδο +0,41% και  κεφαλαιοποίηση 791 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,35 ευρώ, με πτώση -3,3% και κεφαλαιοποίηση 507 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0296 ευρώ, με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,51%από 4,67% - Το spread με την Ιταλία στις 25 μ.β.

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 23/9 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,51% και το 10ετές ιταλικό 4,26%, με το μεταξύ τους spread στις 25 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 251 μονάδες βάσης από 253 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 25 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης…

Επιθετικές πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιθετικές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 23/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 23 Σεπτεμβρίου του 2022 στο 4,26%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/9/2022 στο 2%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,57% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,03% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,14% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,26% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,65%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης