Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κεραυνός» Lapid (Ισραήλ): Μοναδική λύση μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς

«Κεραυνός» Lapid (Ισραήλ): Μοναδική λύση μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς
«Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό» είπε ο Lapid

Ως μοναδική λύση για το Μεσανατολικό προέταξε μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Jair Lapid.
Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Lapid είπε ότι «παρά τα εμπόδια» η σωστή επιλογή για την ασφάλεια και την οικονομία του Ισραήλ αλλά και «για να προσφέρουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας» είναι μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους που θα βασίζεται «στη λύση των δύο κρατών για δύο λαούς».
«Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών στηρίζει αυτό το όραμα της λύσης των δύο κρατών και εγώ είμαι ένας από αυτούς.
Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό», είπε ο Lapid.

Για το Ιράν...

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Jair Lapid κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει χρήση «βίας» εάν το Ιράν αναπτύξει πυρηνικό όπλο και επανέλαβε ότι στηρίζει τη λύση των δύο κρατών με την ίδρυση ενός «ειρηνικού» παλαιστινιακού κράτους.
Τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ επιδίδεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο για να πείσει τις ΗΠΑ και τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) να μην αναβιώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA).
Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump αποσύρθηκε από τη συμφωνία αυτή και επέβαλε ξανά κυρώσεις στο Ιράν το 2018.
Εδώ και περίπου δέκα ημέρες, διάφοροι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμφωνία μπορεί να μην αναβιώσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, τουλάχιστον, μια καθυστέρηση την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να χρησιμοποιήσει για να πιέσει τη Δύση να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τεχεράνη.
«Ο μοναδικός τρόπος να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο είναι να θέσουμε στο τραπέζι μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή.
Και μόνο τότε θα είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε μια μεγαλύτερης διάρκειας συμφωνία», είπε ο Lapid από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στο Ιράν, ότι αν προχωρήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του ο κόσμος δεν θα αντιδράσει με λόγια αλλά με χρήση βίας», πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι η ομιλία του Lapid στον ΟΗΕ διέρρευσε νωρίτερα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και επικρίθηκε δριμύτατα από τους πολιτικούς αντιπάλους του, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.
 
«Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει»


Οι προσπάθειες για την επίτευξη μια συμφωνίας δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σταματήσει εδώ και καιρό.
Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου λένε ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της στρατιωτικής του κυριαρχίας σε εκατομμύρια Παλαιστινίους και της επίμονης κατασκευής οικισμών.
Ο Wasel Abu Youssef, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters ότι τα λόγια του Γιαΐρ Λαπίντ «δεν σημαίνουν τίποτα».
«Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει, σεβόμενος τις προηγούμενες συμφωνίες, σταματώντας τους εποικισμούς και αναγνωρίζοντας την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», εξήγησε ο Youssef.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Tom Najdes, χαρακτήρισε «θαρραλέα» την ομιλία του Jair Lapid, κατά την οποία επανήλθε η πρόταση της λύσης των δύο κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης