Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τα επιτόκια στεγαστικών εκτινάσσονται ξανά πάνω από το 6% - Ρεκόρ 14 ετών

ΗΠΑ: Τα επιτόκια στεγαστικών εκτινάσσονται ξανά πάνω από το 6% - Ρεκόρ 14 ετών
Η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων φέτος έχει κάνει αυτό που ήταν μια απρόσιτη αγορά κατοικίας για πολλούς ακόμη χειρότερη
Σχετικά Άρθρα
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκαν περισσότερο από ένα τέταρτο της μονάδας αυτή την εβδομάδα και παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, με αυτό το δεδομένο να προσφέρει ανησυχία στους αγοραστές κατοικιών.
Το μέσο επιτόκιο του 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου αυξήθηκε στο 6,29% από 6,02% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Freddie Mac, σημειώνοντας το υψηλότερο σημείο από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου 2008.
Τα επιτόκια είναι πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι στην αρχή του το έτος.
Η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων φέτος έχει κάνει αυτό που ήταν μια απρόσιτη αγορά κατοικίας για πολλούς ακόμη χειρότερη, αναγκάζοντας τους επίδοξους αγοραστές να σταματήσουν τα σχέδια που κάνουν.
«Για τους αγοραστές που βλέπουν τις αμοιβές τους να συρρικνώνονται λόγω των υψηλότερων τιμών και οι προϋπολογισμοί αγορών να μειώνονται λόγω των αυξανόμενων τιμών, η σημερινή αγορά κατοικίας παραμένει εξαιρετικά δυσβάσταχτη», δήλωσε ο George Ratiu, διευθυντής οικονομικής έρευνας του Realtor.com.
«Σε πολλές τοποθεσίες, οι μειώσεις τιμών μπορεί να είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για την αποκατάσταση της ισορροπίας και της οικονομικής προσιτότητας των κατοικιών».

Γιατί αυξήθηκαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων;

Το άλμα στο 30ετές επιτόκιο σημειώθηκε καθώς η Federal Reserve επανέλαβε τη σταθερή της δέσμευση να χαλιναγωγήσει τις χαμηλές τιμές, αφού αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς κατά τρία τέταρτα της μονάδας όπως αναμενόταν.
Η απόδοση του 10ετούς, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Σύντομα ακολούθησαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.
Η Fed άρχισε επίσης να μειώνει τις υποθήκες που διατηρεί στον ισολογισμό της αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον Ratiu.
"Αυτές οι ενέργειες θα προκαλέσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να συνεχίσουν να αυξάνονται έως ότου ο πληθωρισμός δείξει σημάδια συγκράτησης", έγραψε ο Ratiu.
Από τότε που τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων άρχισαν την ταχεία άνοδο τους τον Μάρτιο 2022, οι αγοραστές έχουν φύγει.
Ο όγκος των αιτήσεων στεγαστικών δανείων για αγορές μειώνεται κατά 30% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών, παρόλο που η δραστηριότητα κατέγραψε μια μικρή εποχικά προσαρμοσμένη αύξηση 1% κάθε εβδομάδα.
Οι πωλήσεις προηγούμενων κατοικιών μειώθηκαν επίσης για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών, μειώνοντας τη μέση τιμή εισαγωγής για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Η τιμή διαμορφώθηκε στα 389.500 δολάρια τον Αύγουστο, μειωμένη κατά 24.000 δολάρια από το υψηλό ρεκόρ των 413.800 δολαρίων τον Ιούνιο — αλλά εξακολουθεί να είναι 7,7% υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης