Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μεταβλητότητα πέριξ των 850 μονάδων – Απώλειες για ΕΛΠΕ, ΜΟΗ

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μεταβλητότητα πέριξ των 850 μονάδων – Απώλειες για ΕΛΠΕ, ΜΟΗ
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Μετά από 3 συνεχόμενες ανοδικές δεν αποκλείουν και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών οι αναλυτές, ενώ τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις μετοχές των Motor Oil και ΕΛΠΕ, λόγω έκτακτης φορολογίας, σχέδιο που επεξεργάζεται η Ε.Ε. Από την άλλη η πορεία των αγορών στην Ευρώπη θα συνεχίζει να δίνει τάση και στην εγχώρια αγορά. Σημειώνουμε πως σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά, με βοήθειες και από JP Morgan. Η έκθεσή της δίνει ώθηση κυρίως στην Πειραιώς, για την οποία βλέπει ράλι. Καλή εικόνα από μερικά επίσης βαριά χαρτιά και βοηθάει αυτή η πορεία το γενικό δείκτη να ξεπεράσει τις 850 μονάδες, με χαμηλό τζίρο.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Γίνεται κουβέντα για το αν πρέπει μία χώρα ή η Ε.Ε. στη συγκεκριμένη περίπτωση να παίρνει τέτοια μέτρα και να φορολογεί τα υπερκέρδη. Θα πούμε πως για παράδειγμα η Ελλάδα, στην πανδημία έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και στήριξε τις επιχειρήσεις που έβγαλαν ζημιές. Ναι, δεν ακούγεται καλά ο έκτακτος φόρος, αλλά όταν το κράτος πλήρωνε, μισθούς, εισφορές, έδινε επιστρεπτέες, πλήρωνε ενοίκια, έβαζε για αυξήσεις κεφαλαίου κτλ, θα μπορούσε κάποιος να πει γιατί το κράτος να στηρίζει ιδιωτικές επιχειρήσεις; Λογικό τώρα να ζητάει να βάλουν και αυτές πλάτη. Πολλές φορές βέβαια, μέσα από το κοινωνικό τους έργο οι επιχειρήσεις δείχνουν πως βάζουν πλάτη.

MOTOR OIL: Αρνητική σε κάθε περίπτωση η επιβολή έκτακτης φορολογίας και θα πούμε πως κάποιοι το περίμεναν ή ανησυχούσαν για αυτήν την εξέλιξη και είχαμε ως στήλη κάνει σχετική αναφορά στις 31 Αυγούστου. Πρώτη αντίδραση από Eurobank Equities, η οποία την αφαιρεί από τις κορυφαίες της επιλογές. Υποχωρεί 1% η μετοχή. Ανάλογη υποχώρηση και για ΕΛΠΕ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο δείκτης άνοιξε με άνοδο 0,66% και κάπως καλύτερα από το Γενικό Δείκτη. Κάπως καλύτερη η κίνηση για ΠΕΙΡ και ήπια ανοδικά κινούνται οι άλλες συστημικές.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Δείχνει διάθεση να συνεχίσει ανοδικά αν και ο όγκος είναι χαμηλός. Σήμερα δημοσιεύει αποτελέσματα εξαμήνου και αύριο έχει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών.

ΑΔΜΗΕ: Με καλό όγκο κινείται ανοδικά και πάνω από τα 1,83 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Στα 3,10 ευρώ με ήπιες απώλειες και το βλέμμα στην επικείμενη ενημέρωση των δημοσιογράφων από την ηγεσία.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μετά τη χθεσινή καλή αντίδραση η μετοχή προσπαθεί να συνεχίσει ανοδικά. Είχε αποτελέσματα σύμφωνα με τους αναλυτές και ίσως η πτώση να ήταν υπερβολική το προηγούμενο διάστημα.

BYTE: Ξεχωρίζει από τα μικρά, μετά και την πετυχημένη δημόσια πρόταση της Ideal.

FLEXOPACK: Πώληση 400 μετοχών από insider στα 6 ευρώ!

ΑΝΕΚ: Στο site της εταιρείας υπάρχει επικαιροποιημένο σχέδιο αποφάσεων για τη γενική συνέλευση που αναφέρει πρόταση της διοίκησης για αύξηση κεφαλαίου 87 εκατ. ευρώ! Τεράστια αύξηση για την αποτίμηση της εταιρείας. Θα γίνει σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης με το θέμα αυτό και θα εκδοθούν κοινές και προνομιούχες μετοχές. Με το μέτρο αυτό πιστεύει το διοικητικό συμβούλιο πως θα αποκατασταθεί η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς το μετοχικό. Στις αποφάσεις βέβαια που ανακοινώθηκαν στο Χρηματιστήριο, δεν υπάρχει αναλυτική αναφορά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης