Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kiyosaki: Μην κλείσετε short θέσεις, προ των πυλών επενδυτικό λουτρό αίματος - Ασύμμετρες απειλές και μαύροι κύκνοι

Kiyosaki: Μην κλείσετε short θέσεις, προ των πυλών επενδυτικό λουτρό αίματος - Ασύμμετρες απειλές και μαύροι κύκνοι
Οι hawkish δηλώσεις του Powell οδήγησαν τις αγορές προς χαμηλότερα επίπεδα, με την προσδοκία ότι τα επιτόκια δεν επρόκειτο να επιβραδυνθούν...
Σχετικά Άρθρα

Ανά πάσα ώρα και στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης ενός… μαύρου κύκνου, καθώς μάλιστα η ποσοτική σύσφιξη πλησιάζει, αναφέρει σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα ο Robert Kiyosaki.
«Μην κλείσετε τις short θέσεις, εκτός αν θέλετε να βιώσετε ένα τεράστιο επενδυτικό λουτρό αίματος» υποστηρίζει και συμπληρώνει:
«Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά ανθεκτική.
Μπορεί να γίνονται πολλές απολύσεις στον κλάδο, ωστόσο οι πολλές απολύσεις αντιμετωπίζονται με πολλές προσλήψεις
Και παρότι διανύουμε μια bear market, υπάρχει ακόμα άφθονο κεφάλαιο στο περιθώριο, ώστε να χρηματοδοτηθούν ενδιαφέρουσες ιδέες».

Έλεγχος πραγματικότητας

Οι hawkish δηλώσεις του Powell οδήγησαν τις αγορές προς χαμηλότερα επίπεδα, με την προσδοκία ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις δεν επρόκειτο να επιβραδυνθούν.
Ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό ράλι στο χρηματιστήριο και στα κρυπτονομίσματα «έσπασε» στις αρχές του μήνα, κάτι το οποίο είναι μάλλον ωφέλιμο, ώστε οι μετέχοντες στην αγορά να αντιληφθούν πως βρισκόμαστε σε μια εν εξελίξει ποσοτική σύσφιξη λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας για τον πληθωρισμό.
«Όπως αναφέραμε τον περασμένο μήνα», λέει ο Kiyosaki, «ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) έχει γίνει ο νούμερο 1 κορυφαίος δείκτης για τις αγορές».

Φόβος για το Ethereum

Σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, «πράγματι, η αγορά φοβάται μια πιθανή αποτυχία σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του Ethereum.
Η τελευταία αναβάθμιση αφορούσε ένα fork, επειδή κάτι είχε σπάσει στον κώδικα.
Ωστόσο, παραμένω πολύ bullish για το Ethereum, καθώς η τρέχουσα αναβάθμιση αφορά και την ανάπτυξη δικτύων Layer 2, που σχετίζονται με το φυσικό αέριο και τον όγκο συναλλαγών.
Σε κάθε περίπτωση, το κυρίαρχο νόμισμα εκεί έξω είναι το Ether.
Από την άλλη, καθώς πολλοί κάνουν λόγο για μείωση της τιμής του Bitcoin κατά 50%, νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στο ETH θα μειωθεί κατά 93%.
Έτσι, ενώ μπορεί να δούμε κάποια αστάθεια, παραμένω πολύ bullish μακροπρόθεσμα, έχοντας επίγνωση των πιθανών κινδύνων.
Πλέον, οι αριθμοί θέσεων εργασίας και άλλα οικονομικά δεδομένα επηρεάζουν επίσης αντίστροφα την αγορά.
Κατά τον μήνα Αύγουστο, οι αγορές συνέχισαν το ράλι τους, αναμένοντας ότι η Fed θα χαλαρώσει στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ωστόσο, μετά τη συνάντηση του Jackson Hole της περασμένης εβδομάδας, ο Jerome Powell είπε ότι θα συνεχίσουν με επιθετικούς ελιγμούς για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ρίχνοντας τις αγορές αρκετά κάτω.
Το αναμενόμενο πρόγραμμα επιτοκίων της Fed είναι τώρα 75 μ.β., 25 μ.β., 25 μ.β. στις αυξήσεις έναντι 50 μ.β., 25 μ.β., 25 μ.β.
Τούτου λεχθέντος, όλοι ζητούν μια συντριβή, που σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη συμβεί.
Tα assets ανάπτυξης έχουν μειωθεί κατά 80%.
Το ερώτημα λοιπόν πλέον είναι αν η αγορά θα αναπτύξει κεφάλαια ή θα μείνει στο περιθώριο
Θα δούμε νέα χαμηλά;
Αυτό που βλέπω είναι πως θα είμαστε ελαφρώς bearish το δ’ τρίμηνο - πράγμα που σημαίνει ότι βλέπω μια αργή πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα χρηματιστηρίου.
Εκτός αν…».

«Mαύροι κύκνοι»…

Υπάρχουν πολλά γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ύφεση στην αγορά και είναι επί του παρόντος σε εξέλιξη, αναφέρει ο Kiyosaki.
α) Μια κατάρρευση στην αγορά ακινήτων στην Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο όπως αυτό που συνέβη με τη Lehman Brothers.
Οι εκεί developers δεν είναι καν σίγουροι ότι μπορούν ακόμη και να ολοκληρώσουν κάποια έργα που ουσιαστικά εξαϋλώνουν χρήματα
β) Η κλιματική κρίση στην Κίνα, τα κύματα καύσωνα και οι ξηρασίες έχουν εξαντλήσει τα υδάτινα αποθέματα
γ) Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Αυτήν τη στιγμή διαπιστώνεται μια απίστευτη άνοδος στις τιμές, με το φυσικό αέριο να είναι 10 φορές πιο ακριβό σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο. Παράλληλα, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι περίπου 5 φορές υψηλότερο από το συνηθισμένο κόστος.
δ) Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπάρχουν επί του παρόντος φόβοι ότι ένας πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης…
ε) 20 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο Πακιστάν με τεράστιες πλημμύρες:
Ως επί το πλείστον, η τρέχουσα αγορά δεν έχει τιμολογήσει κανένα από αυτά τα πράγματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης