Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kiyosaki: Δεν υπάρχουν επενδυτικά καταφύγια, όλα καταρρέουν – Πώς να επιβιώσετε στην κρίση που «σκάει»

Kiyosaki: Δεν υπάρχουν επενδυτικά καταφύγια, όλα καταρρέουν – Πώς να επιβιώσετε στην κρίση που «σκάει»
Ο Robert Kiyosaki εξηγεί πώς έκανε μια περιουσία πηγαίνοντας ενάντια στα πλήθη των επενδυτών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης το 2008
Σχετικά Άρθρα

Στην απουσία επενδυτικών καταφυγίων, με τους τοίχους των οικονομικών φρουρίων γενικότερα να καταρρέουν, αναφέρεται με νέα «παρέμβασή» του ο γνωστός συγγραφέας και πολυεκατομμυριούχος Robert Kiyosaki.
«Αυτές τις ημέρες είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν επενδυτικά καταφύγια.
Οι μετοχές κατρακυλούν, το Bitcoin είναι στα… Τάρταρα, ενώ ακόμη και η αφορά του real estate δείχνει να ψυχραίνεται, δεδομένου ότι η Federal Reserves συνεχίζει να έχει την ίδια επιθετική ρητορική σε σχέση με τη νομισματική σύσφιξη» αναφέρει o Kiyosaki, προσθέτοντας:
«Παρότι μπορεί να είναι δελεαστικό να κρυφτεί κανείς στα ομόλόγα», ο συγγραφέας του Rich Dad Poor Dad πιστεύει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η ιδανική στιγμή για να «γίνουμε πλουσιότεροι».
Σε tweet την Κυριακή, ο Kiyosaki εξηγεί πώς έκανε μια περιουσία πηγαίνοντας ενάντια στα πλήθη των επενδυτών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης το 2008.
«Το 2008 ήταν εξαιρετική ευκαιρία για να γίνω πλούσιος.
Όλα βγήκαν προς πώληση.
Δανείστηκα εκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας ακίνητα», γράφει.
Ο συγγραφέας επιζητούσε μια μεγάλη συντριβή. 

Τα δύο στοιχεία…

Ο διάσημος συγγραφέας είναι επί μακρόν υποστηρικτής των επενδύσεων σε πολύτιμα μέταλλα.
Ο χρυσός και το ασήμι ανέκαθεν βοηθούσαν τους επενδυτές να διατηρούν τον πλούτο τους.
Δεν μπορούν να «τυπωθούν», δεν είναι αέρας, όπως το fiat money, και η αξία τους δεν επηρεάζεται από τα οικονομικά γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο.
Ωστόσο, αυτήν τη φορά, ο Kiyosaki ευνοεί το ένα έναντι του άλλου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αναλογία χρυσού προς ασήμι - αναφέρεται στον αριθμό των ουγγιών ασημιού που χρειάζονται για να αγοράσει κανείς μία ουγγιά χρυσού.
«O δείκτης χρυσός προς ασήμι, η παλαιότερη τιμή παρακολούθησης στην ιστορία, ήταν για τον 20ο αιώνα 47:1… ήτοι 47 ουγγιές ασημιού = 1 ουγγιά χρυσού.
Σήμερα είναι 85:1», έγραψε σε tweet .
Με άλλα λόγια, η τρέχουσα αναλογία χρυσού προς ασήμι υποδηλώνει ότι ο χρυσός είναι σχετικά ακριβός ιστορικά και, άρα, το ασήμι είναι φθηνό.
Ο Kiyosaki προτιμά επίσης το ασήμι λόγω της βιομηχανικής του χρήσης.
«Το ασήμι είναι ένα βιομηχανικό πολύτιμο μέταλλο.
Ο χρυσός δεν είναι». 
Υπενθυμίζεται πως το γκρι μέταλλο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών ενώ είναι ένα κρίσιμο συστατικό για πολλές μονάδες ηλεκτρικού ελέγχου οχημάτων.
Η βιομηχανική ζήτηση -συν τα ακίνητα αντιστάθμισης κινδύνου- καθιστά το ασήμι μια ενδιαφέρουσα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για τους επενδυτές.
Υπάρχουν πολλοί εξορύκτες αργύρου που βρίσκονται σε καλή θέση για μια έκρηξη των τιμών του ασημιού.
Εταιρείες όπως η Pan American Silver (PAAS), η Wheaton Precious Metals (WPM) και η First Majestic Silver (AG) θα παρέχουν καλό σημείο εκκίνησης για κάποια έρευνα.
Αλλά ο Kiyosaki προτείνει μια πιο απλή προσέγγιση: «Απλώς αγοράστε το μέταλλο απευθείας».
«Δεν αγγίζω ETF χρυσού ή ασημιού», λέει.
«Για 25 δολάρια ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα ασημένιο νόμισμα.
Ίσως είναι καιρός λοιπόν να επισκεφτείτε ένα κατάστημα ή κάποια τράπεζα που να πουλά χρυσό».  

Πετρέλαιο

Σίγουρα, ο Kiyosaki δεν ισχυρίζεται ακριβώς ότι το ασήμι είναι απρόσβλητο στην τρέχουσα αναταραχή της αγοράς.
«Όλες οι αγορές καταρρέουν: Real Estate, Μετοχές, χρυσός, ασήμι Bitcoin», έγραψε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα.
Αλλά ένα περιουσιακό στοιχείο ξεχωρίζει αυτήν τη στιγμή: το πετρέλαιο.
«Φυσικά, εάν διαθέτετε επενδύσεις με έκθεση στον ενεργειακό τομέα, το χαρτοφυλάκιό σας το 2022 πιθανότατα θα φαίνεται καλύτερο από αυτά που δεν έχουν.
Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά εξακολουθεί να είναι αυξημένη κατά 34% σε ετήσια βάση».
Όπως θα περίμενε κανείς, οι ισχυρές τιμές του πετρελαίου ωφελούν τους παραγωγούς.
Μέχρι στιγμής φέτος, οι επενδυτές απολάμβαναν μεγάλες αποδόσεις από ονόματα όπως η Chevron (35%), η Exxon Mobil (51%) και η ConocoPhillips (50%).
Τούτου λεχθέντος, η επένδυση σε εμπορεύματα είναι ένα ιδιαίτερα ασταθές εγχείρημα.
«Εάν προτιμάτε να αντισταθμίσετε τον πληθωρισμό χωρίς τα ακραία σκαμπανεβάσματα των μετοχών που σχετίζονται με εμπορεύματα, ρίξτε μια ματιά σε μερικά εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι στα ραντάρ των περισσότερων» καταλήγει ο Kiyosaki.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης