Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Guindos (ΕΚΤ): Άγνωστο πόσο ακόμα θα αυξηθούν τα επιτόκια - Πρόβλημα των κυβερνήσεων η αύξηση του χρέους

De Guindos (ΕΚΤ): Άγνωστο πόσο ακόμα θα αυξηθούν τα επιτόκια - Πρόβλημα των κυβερνήσεων η αύξηση του χρέους

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως οι κυβερνήσεις -κι όχι η ΕΚΤ- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αύξηση του χρέους

Σχετικά Άρθρα
Το μπαλάκι στις κυβερνήσεις πετάει η ΕΚΤ όσον αφορά την αύξηση του χρέους που πυροδοτούν οι αυξήσεις επιτοκίων, με τον Luis de Guindos να επισημαίνει πρόκειται για μια υπόθεση που θα πρέπει να λύσουν οι κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος δήλωσε «άγνοια» όσον αφορά το πόσο ακόμα θα αυξηθούν τα επιτόκια.
«Η τεράστια αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα σχεδιάστηκε για να διατηρήσει σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό» επεσήμανε ο de Guindos.
Η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης σηματοδότησε ένα άνευ προηγουμένου βήμα νομισματικής σύσφιξης από την ΕΚΤ, που έχει κατηγορηθεί ότι ενήργησε πολύ αργά για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ στην ευρωζώνη. Κατά την ανακοίνωση της απόφασης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν επίσης ότι ήθελαν να «μειώσουν τη ζήτηση», παρά την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης που την οδηγεί σε ύφεση.
«Για μια κεντρική τράπεζα, η αξιοπιστία της είναι θεμελιώδες στοιχείο» είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σε μια ομιλία του στην Ισπανία. «Εάν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις σταματήσουν να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι ικανή να μειώσει τον πληθωρισμό εντός ενός ή δύο ετών, τότε η κατάσταση γίνεται πολύ περίπλοκη καθώς εμφανίζονται αμέσως δευτερογενείς επιπτώσεις».

Η πορεία των επιτοκίων

Παράλληλα, ο Guindos είπε ότι δεν γνωρίζει πόσο θα αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, αλλά ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν μάθει από την περίοδο του ραγδαίου πληθωρισμού τη δεκαετία του 1970. Οποιαδήποτε οικονομική συρρίκνωση που προκαλείται από την άνοδο του κόστους ηλεκτρισμού και θέρμανσης θα είναι λιγότερο σοβαρή από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ, είπε.
«Αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και ανακοινώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε», είπε ο Guindos. «Πόσες φορές θα το κάνουμε και κατά πόσο θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από τα δεδομένα».

Η αύξηση του χρέους

Τέλος, ο de Guindos πέταξε το μπαλάκι στις κυβερνήσεις όσον αφορά τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων.
«Οι κυβερνήσεις, όχι η ΕΚΤ, θα πρέπει να βρουν λύση για την αύξηση του χρέους των χωρών» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης