Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα αύξηση επιτοκίων απο την ΕΚΤ τον Οκτώβριο - Τι λένε οι αναλυτές

Νέα αύξηση επιτοκίων απο την ΕΚΤ τον Οκτώβριο - Τι λένε οι αναλυτές
Τι προβλέπουν οι μεγάλοι αναλυτές
Σχετικά Άρθρα

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,75% προχώρησε χθες η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Ετσι το βασικό επιτόκιο από 0,5% διαμορφώνεται πλέον στο 1,25%.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η κίνηση συνιστά ένα σημαντικό βήμα με το οποίο επιχειρείται η μετάβαση από το τρέχον εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων σε επίπεδα που θα εξασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ 2%.

Τι προβλέπουν οι μεγάλοι αναλυτές 

Συνεχίζεται η φημολογία, ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μελλοντικά και ειδικότερα σε έναν μήνα νέα αύξηση επιτοκίων. «Είναι πιθανή μια ακόμα κίνηση τον Οκτώβριο και για αυτό έχουμε αλλάξει την άποψή μας αναμένοντας μία ακόμη αύξηση 75 μονάδων (από 50 μονάδες προηγουμένως)», ανέφεραν σε ενημερωτικό σημείωμα αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, δίνοντας έμφαση στις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι τα επιτόκια είναι «αρκετά μακριά» από τα κατάλληλα επίπεδα για την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού πίσω στο στόχο και ότι θα πρέπει να αναμένονται αυξήσεις στις «επόμενες πολλές συνεδριάσεις».

Σύμφωνα με τη Citigroup επίσης, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75% και τον Οκτώβριο και κατά 0,50% τον Δεκέμβριο, προτού η επιβράδυνση της οικονομίας οδηγήσει στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων περίπου στην περιοχή του 2%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Capital Economics, η οποία εκτιμά πως, ότι η ύφεση δεν θα εμποδίσει την ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων αναμένοντας αύξηση κατά 0,75% τον Οκτώβριο και κατά 0,50% τον Δεκέμβριο, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% μέχρι το τέλος του έτους.
Βέβαια, και η Goldman Sachs περιμένει, ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 0,75% στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου για να ακολουθήσει μία νέα αύξηση κατά 0,50% τον Δεκέμβριο και άλλη μία κατά 0,25% τον Φεβρουάριο, οδηγώντας τα επιτόκια στο 2,25%.

Η αντίθετη άποψη

Αντίθετη άποψη από τους προαναφερόμενους αναλυτές φαίνεται να έχει η Oxford Economics, η οποία αναμένει πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 0,50% το Οκτώβριο και κατά 0,25% τον Δεκέμβριο, ενώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2023, μία βαθιά ύφεση ή μία σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή στροφή στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης