Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Μόνο το 3% των ουκρανικών σιτηρών πήγε σε φτωχότερες χώρες - Η Ρωσία θα παραδώσει 30 εκατ. τόνους - Νέα συνάντηση με Erdogan

Putin: Μόνο το 3% των ουκρανικών σιτηρών πήγε σε φτωχότερες χώρες - Η Ρωσία θα παραδώσει 30 εκατ. τόνους - Νέα συνάντηση με Erdogan
Την ίδια ώρα, νέα συνάντηση θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα για το θέμα της συμφωνίας των ουκρανικών σιτηρών οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan
Σχετικά Άρθρα
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin εμφανίστηκε βέβαιος ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος των ουκρανικών σιτηρών, που θα πρέπει να πάει στις φτωχότερες χώρες, εξαπολύοντας εκ νέου «πυρά» κατά της συμφωνίας που δεν τηρήθηκε και φυσικά κατά της Δύσης.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι μόνο μια μικρή ποσότητα σιτηρών εστάλη στις φτωχότερες χώρες, σε αντίθεση με τις συμφωνίες, σε συνάντηση με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας..
«Πρόκειται μόνο για 60 χιλιάδες τόνους και αυτό αντιστοιχεί στο 3%», είπε ο Vladimir Putin δίνοντας έτσι εντολή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «να το λάβει αυτό υπόψη στις επαφές με εταίρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τον ΟΗΕ».
«Φυσικά, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε αυτή τη διαδικασία, όπου πηγαίνουν τα τρόφιμα, αλλά συνολικά θεωρούμε σωστό να αυξήσουμε τις παραδόσεις στις φτωχότερες χώρες», τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.
«Θα παρακαλούσα το Υπουργείο Εξωτερικών μας να προχωρήσει σε αυτό», απαίτησε ο πρόεδρος.
«Θεωρούμε σωστό να αυξήσουμε τις παραδόσεις στις φτωχότερες χώρες... Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους θα προμηθεύσουμε με 30 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε αυτόν τον όγκο σε 50 εκατομμύρια τόνους ή περισσότερο, γιατί, δόξα τω Θεώ , έχουμε καλή σοδειά φέτος», είπε ο Putin σε επιχειρησιακή συνάντηση με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, τον Μάιο-Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η Ρωσική Ομοσπονδία προμήθευσε 6,6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, εκ των οποίων 6,3 εκατομμύρια τόνοι στάλθηκαν στην Ασία , την Αφρική και τη Λατινική Αμερική 

Νέα συνάντηση με Erdogan 

Την ίδια ώρα, νέα συνάντηση θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα για το θέμα της συμφωνίας των ουκρανικών σιτηρών οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, καθώς η Μόσχα ολοένα και πιο έντονα υποστηρίζει πως η συμφωνία δεν εφαρμόζεται σωστά και ότι τόσο η Ρωσία όσο και ο αναπτυσσόμενος κόσμος έχουν εξαπατηθεί.
Όπως ανακοίνωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν, στο πλαίσιο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, τα οποία είχαν αποκλειστεί από τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής, είχε επιτευχθεί χάρη στη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.
Διαμεσολάβηση που είχε ως συνέπεια, να αρθεί ο ρωσικός αποκλεισμός και από τον περασμένο Ιούλιο να αρχίσει η μεταφορά των πρώτων φορτίων με ουκρανικά σιτηρά.
Μάλιστα αυτή η συμφωνία ήταν η μοναδική διπλωματική επιτυχία στους έξι και πλέον μήνες των πολεμικών συγκρούσεων, ενώ είχε «γεννήσει» ελπίδες ότι ενδεχομένως να άνοιγε το δρόμο και για περαιτέρω συμφωνίες, όπως για παράδειγμα για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.

Εξαπάτηση

Οι ελπίδες αυτές πολύ γρήγορα διαψεύστηκαν, ενώ πλέον υπάρχουν αμφιβολίες και για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Σε δηλώσεις του ο Putin είχε πει ότι η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος είχαν «εξαπατηθεί» και ότι θα επιδιώξει τροποποιήσεις στους όρους της συμφωνίας, που λήγει τον Νοέμβριο, πριν παραταθεί, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Peskov, αναφέροντας ότι η συμφωνία για τα σιτηρά είναι άδικη για τις φτωχότερες χώρες διότι τα περισσότερα φορτία στέλνονται στην Ευρώπη και σε άλλες πλούσιες χώρες.
«Οι συμφωνίες εφαρμόζονται, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζονται δεν προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη σε φτωχές χώρες» υπογράμμισε ο Peskov, αν και εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα δήλωσε ότι το 30% των σιτηρών και άλλων προϊόντων που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία πήγαν σε χώρες χαμηλού και χαμηλού προς μεσαίου εισοδήματος.
Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης δηλώσει ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές είναι ένα εγχείρημα με εμπορικό - όχι ανθρωπιστικό - χαρακτήρα που καθορίζεται από την αγορά.

Δεν εφαρμόζεται όπως είχε σχεδιαστεί

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Andrey Rudenko αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος και αυτός είπε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά δεν εφαρμόζεται, όπως είχε σχεδιαστεί.
«Εξετάζουμε πώς εφαρμόζεται η συμφωνία.
Δυστυχώς, δεν εφαρμόζεται όπως είχε συμφωνηθεί» τόνισε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ο Rudenko, ο οποίος υποστήριξε πως η επέκταση της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το πώς «θα εφαρμοστούν όλα τα στοιχεία της».
Όπως είπε ο Rudenko, το δεύτερο μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά που αφορά τις εξαγωγές των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης