Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «πρόσθεσαν» αθόρυβα την πιο ακριβή οβίδα πυροβολικού στην Ουκρανία - Το βλήμα Excalibur στο Κίεβο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «πρόσθεσαν» αθόρυβα την πιο ακριβή οβίδα πυροβολικού στην Ουκρανία - Το βλήμα Excalibur στο Κίεβο
Κάθε τέτοιο πυρομαχικό κοστίζει περίπου 100 χιλιάδες δολάρια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μυστικώς στην Ουκρανία το πιο ακριβές βλήμα πυροβολικού Excalibur καθοδηγούμενο από GPS, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφα που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Πεντάγωνο θα δαπανήσει 92 εκατομμύρια δολάρια από τα πρόσθετα κεφάλαια που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο για «νέες αγορές βλημάτων M982 Excalibur που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία». Έτσι, όσον αφορά τον ανεφοδιασμό, το Πεντάγωνο παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι προμήθευε αυτές τις οβίδες στο Κίεβο.
Εκτός από το Excalibur, τα έγγραφα δείχνουν επίσης παραδόσεις βλημάτων πυροβολικού των 155 mm, αντιαεροπορικών πυραύλων Javelin και Stinger, κινητών πυραυλικών συστημάτων HIMARS και του συστήματος πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης GMLRS.
Υπάρχουν επίσης αγορές εκτοξευτών χειροβομβίδων MK-19, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή υψηλής ακρίβειας και οπτικά σκοπευτικά, καθώς και εφεδρικά στοιχεία ψύξης μπαταρίας για Stingers.
Το Excalibur χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ιράκ το 2007.
Το βλήμα χρησιμοποιείται σε οβίδες των 155 χιλιοστών και έχει βεληνεκές 25 μίλια (περίπου 40 χιλιόμετρα). Κάθε τέτοιο πυρομαχικό κοστίζει περίπου 100 χιλιάδες δολάρια.
Νωρίτερα, το ραδιόφωνο Sputnik μετέδωσε ότι ο Ουκρανός υπουργός ανακοίνωσε την άφιξη μιας παρτίδας πολωνικών drones στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης