Τελευταία Νέα
Ενέργεια

G7: Συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Πού εκτιμάται ότι θα καθοριστεί η τιμή, γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί

G7: Συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Πού εκτιμάται ότι θα καθοριστεί η τιμή, γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Συμφωνία των ΥΠΟΙΚ της G7 για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο...

Σχετικά Άρθρα
Απόφαση για την κατάρτιση σχεδίου σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο έλαβαν σήμερα, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G7).

Ειδικότερα, οι 7 κορυφαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο για τη δημιουργία διεθνούς καρτέλ αγοραστών με σκοπό να περιοριστεί η τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σπεύδοντας μάλιστα να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί περαιτέρω σοκ στις τιμές.
Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, αλλά, όπως δήλωσαν σε τηλεσυνάντηση, θα υπάρξουν εργασίες από ειδικά κλιμάκια προκειμένου να υπάρξει οριστικοποίηση των λεπτομερειών τάχιστα, δεδομένου του επικείμενου εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και της απαγόρευσης της ασφάλισης και χρηματοδότησης ρωσικών αποστολών.
Το δε ύψος του πλαφόν θα εξαρτηθεί από τεχνικά θέματα ενώ  η τιμή του θα καθορίζεται ανάλογα με τις συνθήκες, σημειώνεται στο ανακοινωθέν. 
Τους τελευταίους μήνες, η υπουργός Οικονομικών Janet L. Yellen και η ομάδα της ταξίδευαν ανά τον κόσμο για να ενισχύσουν την υποστήριξη της ιδέας του ανώτατου ορίου τιμών, μια μη δοκιμασμένη πρόταση που στοχεύει στη σταθεροποίηση των ασταθών ενεργειακών αγορών που έχουν διαταραχθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κεντρικό στοιχείο αυτών των συζητήσεων ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα καθοριστούν η τιμή και ο τρόπος επιβολής της. 
Στο κείμενο γίνεται λόγος πως οι G7 καλωσορίζουν την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο, ενώ σημειώνεται πως «όλες οι χώρες πρέπει να εκφέρουν γνώμη για την επιβολή του, καθώς είναι ένα σημαντικό μέτρο».
Από την άλλη, πρέπει να διευθετηθούν ζητήματα και εξαιρέσεις που αφορούν τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου.
Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν παγκόσμιους κόμβους για τη ναυτιλιακή ασφαλιστική βιομηχανία και οι απαγορεύσεις ασφάλισης ή χρηματοδότησης συναλλαγών που αφορούν ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες διακοπές στις αποστολές σε όλο τον κόσμο.
Η κυρία Yellen συναντήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τον Nadhim Zahawi, τον καγκελάριο του Οικονομικού της Βρετανίας, και είπε ότι ήταν αισιόδοξη για την πρόοδο που σημειώνει η G7 προς μια συμφωνία ανώτατου ορίου τιμών.
«Σε μια εποχή που ο πόλεμος της Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα υψηλές τιμές ενέργειας παγκοσμίως, νομίζω ότι ένα ανώτατο όριο τιμών είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για την καταπολέμηση του πληθωρισμού διασφαλίζοντας μια σταθερή ροή πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές σε χαμηλότερες τιμές» είπε η κυρία Yellen.

Tο ύψος της τιμής… και τα εμπόδια

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα, αν και οι ηγέτες της G7, όπως προειπώθηκε, δεν έχουν υποδείξει πού θα καθοριστεί το ανώτατο όριο τιμής, πρέπει να είναι χαμηλότερο από τα 80 δολ./βαρέλι – τιμή στην οποία διαπραγματεύεται η ρωσική κατηγορία Urals (discount 32 δολ./βαρέλι σε σχέση με το Brent), αλλά και από το οριακό κόστος παραγωγής.
Συνεπώς, ένα ανώτατο όριο τιμής 50-60 δολαρίων ανά βαρέλι πιθανότατα θα εξυπηρετούσε τους στόχους της G7 για μείωση των εσόδων της Ρωσίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχιση της ροής των βαρελιών.
Η πρόταση, πάντως, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια.
Οι ενεργειακοί αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με το ότι μπορεί να φέρει επιτυχώς τις τιμές του πετρελαίου.
Ο κλάδος της ναυτιλιακής ασφάλισης, ο οποίος θα ήταν υπεύθυνος να διασφαλίσει ότι οι αγοραστές και οι πωλητές τηρούσαν το ανώτατο όριο τιμών, προειδοποίησε ότι δεν είχαν την ικανότητα να ελέγχουν τις συναλλαγές.
Επιπλέον, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο, χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία το αγοράζουν σε πολύ μειωμένες τιμές.
Αυτό επέτρεψε στον Vladimir Putin να στηρίξει την οικονομία του παρά τις παγκόσμιες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην κεντρική τράπεζα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη στρατιωτική βιομηχανία.  
Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα καθεστώς ανώτατου ορίου τιμών, καθώς για να λειτουργήσει θα πρέπει να συμφωνήσουν εισαγωγείς πετρελαίου όπως η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία - που έχουν αυξήσει σημαντικά τις αγορές τους σε ρωσικές ποιότητες με μεγάλη έκπτωση - να συμμετάσχουν για πρόσβαση σε ακόμη φθηνότερο πετρέλαιο.  

Τα τρία σενάρια…


Επιπλέον, όπως αναφέραμε προηγουμένως, υπάρχουν τρία σενάρια για το τι θα συμβεί στη συνέχεια:
Σενάριο 1: Η Ρωσία δεν συνεργάζεται και ανταποδίδει - μια μείωση κατά 3 mbd πιθανότατα θα έδινε τιμή πετρελαίου 190 $/βαρέλι
Σενάριο 2: Η Κίνα και η Ινδία δεν συνεργάζονται - το τέλος της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής κυριαρχίας
Σενάριο 3: Η Ρωσία μεταφέρει πλήρως τις εξαγωγές από τα δυτικά προς τα ανατολικά, αλλά χάνει την ισχύ των τιμών, οι τιμές σταθεροποιούνται σε χαμηλά $100

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης