Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός για πυρηνικό ατύχημα - Grossi (ΙΑΕΑ): Ανησυχώ για το εργοστάσιο της Zaporizhia

Συναγερμός για πυρηνικό ατύχημα - Grossi (ΙΑΕΑ): Ανησυχώ για το εργοστάσιο της Zaporizhia
Η φυσική ενότητα του εργοστασίου έχει παραβιαστεί πολλές φορές υποστήριξε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου της Zaporizhia, το οποίο εδώ και μήνες βρίσκεται εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών των ρωσικών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, εξέφρασε ο Rafael Grossi, επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που από χθες Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του σταθμού.
Μετά τις πρώτες αυτοψίες και συνομιλίες με το προσωπικό, ο Grossi εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του εργοστασίου, επισημαίνοντας πως «η φυσική ενότητα του χώρου έχει παραβιαστεί πολλές φορές».
«Είναι προφανές πως το εργοστάσιο και η φυσική του ενότητα έχουν παραβιαστεί πολλές φορές.
Ανησυχούσα, ανησυχώ και θα ανησυχώ για το σταθμό» είπε ο Grossi, αναφέροντας πάντως πως πλέον η κατάσταση είναι πιο προβλέψιμη.
Όπως έγινε γνωστό, ο Grossi θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 21:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο της Βιέννης κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της επίσκεψης των επιθεωρητών στο εργοστάσιο.
Την ίδια στιγμή πάντως, η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν επέτρεψε στους επιθεωρητές να εισέλθουν στο κέντρο κρίσεων του εργοστασίου, όπου σύμφωνα με το Κίεβο, βρίσκονται Ρώσοι στρατιώτες ενώ η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο πως συνεχίζει τις επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού, και παρά το γεγονός ότι σε αυτό βρίσκονται οι επιθεωρητές του ΙΑΕΑ.

Παραμένουμε

Μάλιστα ο Grossi επισήμανε πως η αποστολή των επιθεωρητών, η οποία έφτασε με τεράστιες δυσκολίες στο πυρηνικό εργοστάσιο λόγω των πολεμικών συρράξεων Ρώσων – Ουκρανών, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνταν για σαμποτάζ της αποστολής, δεν πρόκειται να φύγει, αλλά θα παραμείνει στο εργοστάσιο.
«Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά.
Η ΙΑΕΑ είναι εδώ, είναι στο εργοστάσιο και δεν φεύγει» είπε ο Grossi μετά την επίσκεψη του στο εργοστάσιο και την επιστροφή του σε εδάφη που ελέγχουν οι Ουκρανοί.
Σημειώνεται πως στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia έχουν παραμείνει οκτώ επιθεωρητές του Οργανισμού.

 

Όπως είπε, την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του, έκανε μια πρώτη αυτοψία όλου του χώρου του εργοστασίου, επισημαίνοντας πως απομένουν πολλά να γίνουν ακόμα μια και μέχρι στιγμής εξετάστηκαν τα πρώτα, πολύ βασικά ζητήματα.
111111_1.jpg

20.000 υπογραφές


Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι επιθεωρητές έλαβαν ένα κείμενο με τις υπογραφές 20.000 πολιτών της πόλης Energodar (τελεί υπό το ρωσικό έλεγχο), οι οποίοι ζητούν να σταματήσουν οι προκλήσεις των Ουκρανών κατά του πυρηνικού εργοστασίου, ενώ παράλληλα παραδόθηκαν φωτογραφίες και αναφορές αυτοπτών μαρτύρων για το βομβαρδισμό της πόλης από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, το προσωπικό του εργοστασίου φέρεται να ενημέρωσε τους επιθεωρητές για το από πού βομβαρδίζεται το εργοστάσιο.
«Χθες οι υπάλληλοι του πυρηνικού εργοστασίου σταμάτησαν να φοβούνται.
Άρχισαν να λένε στους επιθεωρητές από πού γίνονταν οι βομβαρδισμοί και τι ακριβώς συμβαίνει» είπε ο Vladimir Rogov από τη στρατιωτικό – πολιτική διοίκηση που έχει επιβάλλει η Ρωσία στην περιοχή.

 

Zelensky (Ουκρανία) σε ΙΑΕΑ: Να αποστρατιωτικοποιηθεί το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia

Να αποχωρήσουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia ζήτησε από τους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος υπογράμμισε πως το εργοστάσιο πρέπει να επιστρέψει στον έλεγχο της Ουκρανίας.
Ο Zelensky χαιρέτισε την άφιξη των επιθεωρητών του ΙΑΕΑ στο εργοστάσιο, επισημαίνοντας πως ήταν θετική εξέλιξη ότι έκαναν την πρώτη τους επιθεώρηση στο σταθμό παρά τις προκλήσεις των Ρώσων.
Κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΙΑΕΑ, Rafael Grossi ο Zelensky είπε ότι συμφώνησαν στην ανάγκη αποστρατιωτικοποίησης του εργοστασίου, το οποίο όπως υπογράμμισε, πρέπει να επιστρέψει στον έλεγχο της Ουκρανίας, ενώ τόνισε ότι αναμένει «αντικειμενικά συμπεράσματα» από την Επιτροπή.
«Όταν ο ρωσικός στρατός αποσύρει τα όπλα του, τα πυρομαχικά του, όταν σταματήσει να βομβαρδίζει γειτονιές και όταν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, το εργοστάσιο της Zaporizhia θα είναι σε θέση να επιστρέψει σε μια τελείως ασφαλή λειτουργία υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας» ανέφερε ο Zelensky.

Νέα πυρά των Ουκρανών

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική πλευρά κατηγορούν τους Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia ότι διαστρεβλώνουν τις πληροφορίες που δίνουν στους επιθεωρητές του ΙΑΕΑ.
«Οι Ρώσοι αξιωματούχοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εμποδίσουν την αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας να αντιληφθούν πώς έχει πραγματικά η κατάσταση.
Διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες για αυτήν την επίσκεψη» ανέφερε σε σημερινό της μήνυμα στο Telegram η ουκρανική Energoatom, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου.
Ουκρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν μάλιστα πως οι Ρώσοι είπαν στους επιθεωρητές πως οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο σταθμό, δεν είναι κοινές μονάδες μάχης, αλλά στρατεύματα ραδιολογικής, χημικής και βιολογικής προστασίας.

Αλληλοκατηγορίες

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος και διαρροής ραδιενέργειας από τη συνεχή ανταλλαγή πυρών περιμετρικά του εργοστασίου.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το εργοστάσιο ως ασπίδα για να προστατεύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή και ότι σκοπεύει να «κλέψει» την παραγωγή ενέργειας του εργοστασίου.
Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγορεί με ιδιαίτερη δριμύτητα την Ουκρανία για τις επιθέσεις που εξαπολύει κατά του εργοστασίου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τρομοκράτες τους Ουκρανούς στρατιώτες.
Μάλιστα η Μόσχα καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεσα δράστη έτσι ώστε να σταματήσουν οι στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις των Ουκρανών, οι οποίες όπως αναφέρει η ρωσική πλευρά, γίνεται με τα όπλα που τους έχει δωρίσει η Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης