Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εν μέσω πυρών Ρωσίας – Ουκρανίας αύριο 1/9 οι επιθεωρητές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia

Εν μέσω πυρών Ρωσίας – Ουκρανίας αύριο 1/9 οι επιθεωρητές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia

Πυρά Ρωσίας κατά Ουκρανίας για επιθέσεις κοντά στο εργοστάσιο

Σχετικά Άρθρα

(upd) Για αύριο Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου φαίνεται να «κλείδωσε» η επίσκεψη των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia, όπου Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την ανταλλαγή πυρών και για τον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο πλήγμα στις εγκαταστάσεις και στις υποδομές του εργοστασίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό ατύχημα και στη διαρροή ραδιενέργειας.
Οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού αναχώρησαν σήμερα το πρωί από το Κίεβο για τη Zaporizhia και αύριο – όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS – θα μεταβούν στον χώρο του εργοστασίου για να πραγματοποιήσουν την επιθεώρηση στους χώρους της πυρηνικής εγκατάστασης.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η επιθεώρηση θα διαρκέσει μια με δύο ημέρες, ενώ αναφέρεται πως μια ομάδα έξι ή οκτώ επιθεωρητών θα παραμείνει στο εργοστάσιο και μετά το πέρας της προγραμματισμένης επίσκεψης.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Η επίσκεψη των επιθεωρητών έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς διάχυτη είναι η ανησυχία για μια πυρηνική καταστροφή.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι στόχος των επιθεωρητών είναι να αντλήσουν στοιχεία και δεδομένα για το πώς έχει η κατάσταση στο εργοστάσιο, για το πώς εργάζεται το προσωπικό (πρόκειται για Ουκρανούς επιστήμονες σε μια περιοχή που ελέγχεται από τον Μάρτιο από το ρωσικό στρατό) και για το ποια είναι η κατάσταση με τους αντιδραστήρες του εργοστασίου που παράγει περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς είναι προφανές πως το προσωπικό δεν θα μπορεί να μιλήσει ανοιχτά ενώ θα είναι πολύ δύσκολο κάποιος από τους εργαζόμενους να πάρει το ρίσκο και να αποκαλύψει την αλήθεια, αν και όλοι συναινούν ότι το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι οι επιθεωρητές να βρεθούν ενώπιον κάποιας αντιπαράθεσης είτε με τους Ουκρανούς επιστήμονες είτε με τους Ρώσους στρατιώτες είτε ανάμεσα σε όλους.
«Έχουμε μια πολύ σημαντική αποστολή.
Να εργαστούμε και να εξετάσουμε πώς έχει πραγματικά η κατάσταση εκεί, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην σταθεροποίηση της» είπε ο επικεφαλής της αποστολής και γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Rafael Grossi.

Διασταυρούμενα πυρά

Οι επιθεωρητές θα βρεθούν στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης εν μέσω των συνεχιζόμενων αλληλοκατηγοριών Ρωσίας – Ουκρανίας για την ανταλλαγή πυρών.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστήριξε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, αν και εξέφρασε την ελπίδα οι επιθεωρητές να κάνουν τη δουλειά τους παρά τις προκλήσεις της Ρωσίας.
«Οι κατακτητές δεν αφήνουν το εργοστάσιο.
Συνεχίζουν τον βομβαρδισμό και δεν απομακρύνουν τα όπλα και τα πυρομαχικά τους από το έδαφος του πυρηνικού εργοστασίου.
Εκφοβίζουν το προσωπικό του εργοστασίου.
Ο κίνδυνος μιας καταστροφής από διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει εκλείψει ούτε για μια ώρα» υπογράμμισε ο Zelensky.

Κατηγορίες Ρωσίας - Οβίδα Ουκρανών έπληξε υποδομές

Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι επιδιώκει να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή, ενώ το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει προσκόμματα στην αποστολή των επιθεωρητών.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov υποστήριξε πως μια οβίδα από την ουκρανική πλευρά έπληξε υποδομή επεξεργασίας ραδιενεργών αποβλήτων.
Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως η ραδιενέργεια στο πυρηνικό εργοστάσιο παραμένει εντός των κανονικών ορίων και ότι το προσωπικό παρακολουθεί αδιάλειπτα τη λειτουργία του εργοστασίου.
Σε σημερινές της δηλώσεις η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova χαρακτήρισε τρομοκράτες τους Ουκρανούς στρατιώτες, υποστηρίζοντας ότι αυτοί επιτίθενται στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia, κάνοντας χρήση των όπλων που τους δίνει η Δύση.
«Αυτό πρέπει να σταματήσει» είπε η Zakharova, αναφέροντας πως η αυξανόμενη ένταση κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο είναι τεράστιου ενδιαφέροντος.
«Ευελπιστούμε ότι η επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στο πυρηνικό εργοστάσιο θα βοηθήσει να σταματήσει η επιδίωξη των αρχών του Κιέβου να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή» είπε η Zakharova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης