Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι θα συνέβαινε στο Χ.Α. αν 15 εισηγμένες με αρνητικό καθαρό δανεισμό μοίραζαν 2 δισ. ευρώ στους μετόχους

Τι θα συνέβαινε στο Χ.Α. αν 15 εισηγμένες με αρνητικό καθαρό δανεισμό μοίραζαν 2 δισ. ευρώ στους μετόχους
Σημαντική άνοδο έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα μετοχές εταιρειών που ανακοίνωσαν αξιόλογες διανομές στους μετόχους

Οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις αποτελούν πλέον επιβεβαιωμένα δέλεαρ για τους επενδυτές.
Τόσο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα μεγάλα μερίσματα (βλ. ΟΠΑΠ, Motor Oil) έχουν βοηθήσει στην ανάκαμψη συγκεκριμένων μετοχών, όσο και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις τα υψηλά μερίσματα ή επιστροφές φαίνεται πως τραβούν τα επενδυτικά βλέμματα.
Χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση της Alpha Αστικά Ακίνητα, όπου η ανακοίνωση διανομής μερίσματος που αντιστοιχεί σε απόδοση πάνω από 30% (με το χθεσινό κλείσιμο) οδήγησε τη μετοχή σε τρεις συνεχόμενες ανοδικές και μάλιστα με τη μετοχή να είναι κλειδωμένη στο limit up.
Ώθηση είχε δώσει και η πρόθεση επιστροφής κεφαλαίου από τη Phoenix Vega Mezz (0,0144 ευρώ ανά μετοχή), αλλά και της Έλαστρον (μερισματική απόδοση καθαρή 9,6%).

Τι θα γινόταν αν εισηγμένες με γεμάτα ταμεία έδιναν τέτοιες αποδόσεις

Γνωστό στους επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι το γεγονός πως υπάρχουν εισηγμένες με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και αρνητικό καθαρό δανεισμό, που όμως τον κουβαλάνε επί σειρά ετών στον ισολογισμό χωρίς να τον αξιοποιούν.
Αν επέστρεφαν το μεγαλύτερο μέρος οι 15 εισηγμένες με αξιόλογα ταμειακά διαθέσιμα στους μετόχους θα μπορούσαν να δώσουν ρευστότητα άνω των 2 δισ. ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είναι στα 64 δισ. ευρώ που σημαίνει πως η επιστροφή θα ήταν αξιόλογη.
Η Jumbo είχε αρνητικό καθαρό δανεισμό στο τέλος του 2021 550 εκατ. ευρώ και με αποτίμηση 2 δισ. ευρώ θα μπορούσε ουσιαστικά να επιστρέψει το ¼ της αποτίμησης.
Η Καρέλιας με αρνητικό καθαρό δανεισμό 536 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 720 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να επιστρέψει το 75%.
Η ΕΥΔΑΠ είχε 430 εκατ. ευρώ και πριν λίγο καιρό λόγω πληροφοριών για νέα επιστροφή κεφαλαίου κινήθηκε έντονα ανοδικά, αλλά λόγω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, πάει πίσω μάλλον.
Και η ΕΥΑΘ είναι μία αντίστοιχη περίπτωση που όμως δε διαφαίνεται κάποια ελπίδα για διανομή του ταμείου, με βάση παλαιότερες δηλώσεις της διοίκησης.
Η ΕΧΑΕ είναι μεταξύ των εταιρειών που κάθε χρόνο δίνουν καλή επιστροφή και μέρισμα, η Quest στο πρόσφατο παρελθόν έκανε μεγάλη διανομή και κινήθηκε έντονα ανοδικά, η Τεχνική Ολυμπιακή κάνει επενδύσεις αλλά θα μπορούσε να δώσει και ένα καλό μέρισμα, όπως και η Centric, ενώ το ταμείο της AS Company αντιστοιχεί στο 70% της αποτίμησης και θα μπορούσε μία δυνατή επιστροφή να δώσει ώθηση στη μετοχή.
Καταγραφή_319.JPG
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης