Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τζανάκης: Αρχές Σεπτεμβρίου θα φανεί το αποτύπωμα των κρουσμάτων του Δεκαπενταύγουστου - Προβληματίζει η μετάλλαξη «Κένταυρος»

Τζανάκης: Αρχές Σεπτεμβρίου θα φανεί το αποτύπωμα των κρουσμάτων του Δεκαπενταύγουστου - Προβληματίζει η μετάλλαξη «Κένταυρος»
Σε μία με δύο εβδομάδες θα φανεί το αποτύπωμα των κρουσμάτων της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη.
Σχετικά Άρθρα
«Είναι η δεύτερη εβδομάδα αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και εδώ και μία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο έχει πέσει κάτω από τα 2.000 κρούσματα ανά μέρα, δεν περιμέναμε ότι ο Δεκαπενταύγουστος θα έχει αποτύπωμα.
Αυτό όμως το αποτύπωμα θα το δούμε σε μία ή δύο εβδομάδες, φαίνεται ότι προς στιγμήν ξεπεράσαμε τον σκόπελο», είπε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και συμπλήρωσε:
«Επίσης έχουμε σημαντική πτώση στις εισαγωγές, περίπου 30% και στους θανάτους περίπου 20-25%.
Συνεπώς είμαστε σε μία σαφή αποκλιμάκωση.
Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Μετάλλαξη «Κένταυρος»

Ερωτηθείς για την μετάλλαξη Κένταυρος και για το αν μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση την πανδημία, απάντησε πως δείχνει «δυναμική» και «μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει».
Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις Omicron 4-5 είναι πολύ μεταδοτικές και δεν θα αφήσουν τον «Κένταυρο» να επικρατήσει εύκολα.
«Κάνει εντύπωση που δεν έχει επικρατήσει έως τώρα ας είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής
Για τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό κι έπειτα καταλήγουν, τόνισε ότι κατά 99% πρόκειται για υπερήλικες, συνήθως πάνω από 85 ετών, ή άτομα με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα.
Μάλιστα πολύ από αυτούς δεν έχουν κάνει και την 4η δόση, επισήμανε ο καθηγητής.

Οι επιστροφείς και η ατομική ευθύνη στο... σχολείο

Ο καθηγητής κ. Τζανάκης συνέστησε την προσοχή όσων γυρνούν από διακοπές ώστε αν πρόκειται να έρθουν σε επαφή ηλικιωμένους να φορούν μάσκα, να έχουν πραγματοποιήσει τεστ και μετά από 5-6 μέρες από την επιστροφή, να συγχρωτιστούν μαζί τους.
Τέλος, όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση μάσκας.
«Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν.
Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε self test αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης