Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα... περίεργα στη Μαλαματίνα - Οι δεσμοί Σκρέκα με την ιδιοκτήτρια Mantis - Συλλήψεις εργαζομένων

Τα... περίεργα στη Μαλαματίνα - Οι δεσμοί Σκρέκα με την ιδιοκτήτρια Mantis - Συλλήψεις εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε 24ωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες ζητώντας την ανάκληση απολύσεων

Σχετικά Άρθρα

(upd) Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τεκταινόμενα στη Μαλαματίνα που τους τελευταίους μήνες έχει περάσει κάτω από την «ομπρέλα» της Mantis Group, των αδελφών Αλέξανδρου και Χαράλαμπου Κρομμύδα. Οι αρχικές υποσχέσεις της νέας ιδιοκτησίας για εργασιακή ειρήνη, για συμπόρευση με τους εργαζόμενους, πήγαν... περίπατο.
Η νέα διοίκηση έχει προχωρήσει σε απολύσεις προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε 24ωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες ζητώντας την ανάκληση απολύσεων (15 στο σύνολο) και την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν τα επεισόδια και οι συλλήψεις εργαζομένων έξω από τις εγκαταστάσεις της «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση, παρά το γεγονός ότι έχουν επιδείξει υπευθυνότητα στην προσπάθεια εξυγίανσης παραχωρώντας το 20% του μισθού τους για τη σωτηρία της εταιρείας, έχει προχωρήσει σε 15 απολύσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Παράλληλα, όπως ισχυρίζονται, έχει προαναγγείλει και νέες, ενώ σκοπεύει να εργολαβοποιήσει ολόκληρα τμήματα. Μάλιστα, μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών καταγγέλλεται η διοίκηση της Οινοποιίας Μαλαματίνα Α.Ε. ότι «επιβάλλει καθεστώς εκβιασμού, τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας στον χώρο δουλειάς» και ότι «διευθυντικά στελέχη ασκούν bulling» σε εργαζομένους προκειμένου να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις έξω από τις εγκαταστάσεις της «Μαλαματίνα»

Οι ισχυρισμοί της διοίκησης

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η Οινοποιία Μαλαματίνα, μέχρι σήμερα, οι αμοιβές συγκεκριμένων τμημάτων είναι 65% πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπως απασχόληση εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο με μισθό περί τις 3.000 ευρώ.
Επίσης, η εταιρεία κάνει λόγο για πληθώρα επιδομάτων που αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος μισθοδοσίας, αλλά και πρόβλημα στην κατανομή των θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι που ουσιαστικά εργάζονται το 50% των εργάσιμων ωρών/ημερών. Οι εργαζόμενοι αυτοί αρνούνται να μετακινηθούν, έστω προσωρινά, σε άλλες θέσεις.
Με επιχείρημα την επιβίωση της εταιρείας, η διοίκηση προχώρησε στην κατάργηση του τμήματος Διάθεσης, στο οποίο μέχρι σήμερα απασχολούνταν οδηγοί και βοηθοί οδηγοί. Η εταιρεία παρείχε τη δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων, οι θέσεις των οποίων καταργούνταν, στο Τμήμα Παραγωγής του εργοστασίου και εναλλακτικά παρείχε επιπλέον τη δυνατότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με σημαντικές παροχές. Μετά την απόρριψη των προτάσεών της, προχώρησε νόμιμα στην υλοποίηση του σχεδιασμού της, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει.

Οι οικογενειακοί δεσμοί... Σκρέκα

Κάποια στιγμή, οι κινητοποιήσεις θα λήξουν, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας και η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αυτό που όμως που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι οι οικογενειακοί δεσμοί του νυν υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με την Mantis Group ιδιοκτήτρια της Μαλαματίνα. Τι συμβαίνει; Η διοίκηση της Mantis Group ελέγχεται πλειοψηφικά από τους αδελφούς Αλέξανδρο και Χαράλαμπο Κρομμύδα. Ο Αλέξανδρος Κρομμύδας, λοιπόν, είναι γαμπρός του κ. Σκρέκα...

Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες

Εν τω μεταξύ, με εντολή εισαγγελέα και μετά τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος τους για παράνομη βία, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Πρόκειται για τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στην οινοποιία και επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών καθώς και τον αναπληρωτή γραμματέα της ίδιας Ομοσπονδίας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης