Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al Ghais (ΟΠΕΚ): Δεν ευθύνεται ο ΟΠΕΚ για την εκτόξευση του πληθωρισμού, αλλά οι μειωμένες επενδύσεις

Al Ghais (ΟΠΕΚ): Δεν ευθύνεται ο ΟΠΕΚ για την εκτόξευση του πληθωρισμού, αλλά οι μειωμένες επενδύσεις

Ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ χαρακτήρισε «ισχυρή» τη σχέση με τη Ρωσία

Σχετικά Άρθρα

Την άποψη ότι δεν ευθύνεται ο ΟΠΕΚ για την εκτόξευση του πληθωρισμού εξέφρασε ο νέος επικεφαλής του Οργανισμού, Haitham Al Ghais, εστιάζοντας -στον αντίποδα- στις μειωμένες επενδύσεις από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Δεν είναι βρίσκεται ο ΟΠΕΚ πίσω από την αύξηση των τιμών» δήλωσε μιλώντας στο CNBC και συμπλήρωσε «υπάρχουν άλλοι παράγοντες -πέρα από τον ΟΠΕΚ- που βρίσκονται πίσω από την εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Και πάλι, το πρόβλημα για μένα είναι η υποεπένδυση, η χρόνια υποεπένδυση» συμπλήρωσε.
«Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Μόλις γίνει κατανοητό αυτό, πιστεύω ότι μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για την εξεύρεση λύσης. Και η λύση είναι πολύ σαφής. Ο ΟΠΕΚ έχει μια λύση: επένδυση, επένδυση, επένδυση» είπε ο Al Ghais.
Οι δηλώσεις του Al Ghais έρχονται λίγες ημέρες αφού ο ΟΠΕΚ+ εξέπληξε τις αγορές, στις 3 Αυγούστου, ανακοινώνοντας σχέδια για αύξηση της παραγωγής κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα.
Η απόφαση θεωρήθηκε ως σνομπάρισμα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα είχε ζητήσει από το Οργανισμό να αντλήσει περισσότερο αργό για να βοηθήσει τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.
Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Ερωτηθείς εάν ο ΟΠΕΚ, που παράγει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα έπρεπε να επωμιστεί την ευθύνη για την άνοδο των τιμών της ενέργειας που αυξάνει τον πληθωρισμό, ο Al Ghais απάντησε: «Όχι, απολύτως όχι. Εννοώ ότι όλα είναι σχετικά, αυτό είναι το νούμερο ένα».
«Το νούμερο δύο είναι ότι ο ΟΠΕΚ κάνει το καθήκον του. Αυξάνουμε την παραγωγή σύμφωνα με αυτό που βλέπουμε και έναν σταδιακό μηχανισμό που ήταν πολύ διαφανής… Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναφέρουμε την αγορά σε ισορροπία, αλλά υπάρχουν οικονομικοί παράγοντες που είναι πραγματικά πέρα από τον έλεγχο του ΟΠΕΚ», πρόσθεσε.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ανανεωμένων ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση και χαλάρωσης των προοπτικών ζήτησης.
Σχετικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Al Ghais είπε ότι ο ΟΠΕΚ έχει μια «ισχυρή» σχέση με τη Μόσχα και επιδιώκει πάντα να διαχωρίζει την πολιτική από τους στόχους της για τη σταθεροποίηση της αγοράς.
«Πρώτα από όλα, αν κοιτάξετε την ιστορία, αν μου επιτρέπεται, τέτοιες προκλήσεις δεν είναι καινούριες για τον ΟΠΕΚ και την ιστορία του ΟΠΕΚ», είπε ο Al Ghais, αναφέροντας τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980 και την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990.
«Προσπαθούμε πάντα στις συναντήσεις μας να διαχωρίζουμε την πολιτική και τις πολιτικές πτυχές από αυτό που κάνουμε όσον αφορά τη διαχείριση της ισορροπίας της αγοράς και όσον αφορά το τι κάνουμε ως ΟΠΕΚ+, νομίζω ότι η μεθοδολογία είναι ξεκάθαρη», συνέχισε.
«Η ηγεσία της Ρωσίας όσον αφορά τη στήριξη της δήλωσης συνεργασίας είναι σαφής από την πρώτη μέρα, από το 2017. Η σχέση είναι ισχυρή όσον αφορά τη διαχείριση της αγοράς».
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι εμπιστεύεται τη Ρωσία, ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ απάντησε: «Ναι».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης