Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τα αυξημένα τουριστικά έσοδα Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου φέρνουν νέα μέτρα στήριξης

Τα αυξημένα τουριστικά έσοδα Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου φέρνουν νέα μέτρα στήριξης

Πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου το ύψος της «βοήθειας» που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

Σχετικά Άρθρα

«Ανάχωμα» στα δυσμενή σενάρια που μιλούν για «έκρηξη» τιμών στην ενέργεια και κλιμάκωση του πληθωρισμού μέχρι τα τέλη του έτους θα γίνουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό που αναμένονται υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Ήδη, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό έχουν καλύψει το 88% των εσόδων του 2019, ενώ ο πήχης είχε τεθεί αρχικά στο 80% εκείνης της χρονιάς. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κάνουν νέο ρεκόρ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να υπερβούν ακόμη και τα 18 δις του 2019, πλησιάζοντας στο σύνολο τα 20 δις. Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και προφανώς και ο Αύγουστος εμφανίζονται «δυνατοί» μήνες για τα δημόσια ταμεία και από το ύψος των ταξιδιωτικών εισπράξεων του καλοκαιριού θα εξαρτηθούν οι παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ο τουρισμός «γεμίζει» το καλάθι της νοικοκυράς


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι άμεσες και θα καταλήξουν στο καλάθι της νοικοκυράς το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς και δεν πρόκειται «να χαθούν στην πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας». Τουριστικά έσοδα που μέχρι και τον περασμένο Μάιο υπερέβησαν τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ που ετοιμάζεται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, «χτίζουν» νέο δημοσιονομικό χώρο (τον τρίτο κατά σειρά μέσα στο 2022) μέσα από τον οποίο, θα προκύψουν οι πόροι που θα στηρίξουν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Οι ενισχύσεις, το ύψος της βοήθειας και οι προτεραιότητες θα συγκεκριμενοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα στο πεδίο του τουρισμού για τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του έτους και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία των εσόδων από έγκαιρες εισπράξεις φορολογικών υποχρεώσεων και επιστρεπτέες προκαταβολές. Μιλώντας στο Open, ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε μάλιστα ότι 50 εκατ. ευρώ για το Power Pass Ιουνίου θα πιστωθούν τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ για το Fuel Pass 2, έχουν ήδη καταβληθεί 131 εκατ. ευρώ σε 1,9 εκατομμύριο δικαιούχους.

Ο δημοσιονομικός χώρος του καλοκαιριού θα εξαντληθεί μέσα στο 2022

Με την κυβέρνηση να εξετάζει τις όποιες παρεμβάσεις ανά τρίμηνο, θεωρείται δεδομένο ότι όσες προέλθουν εξαιτίας του τουρισμού θα εξαντληθούν μέσα στο 2022, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο και λήψη μέτρων μονιμότερου χαρακτήρα, μαζί με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, όσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος με μονιμότερα χαρακτηριστικά να δημιουργούνται και αντίστοιχες παρεμβάσεις (πχ κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αύξηση στις συντάξεις, επίδομα θέρμανσης). Στη λίστα των μέτρων σίγουρα θα υπάρχουν προτεραιότητες και αυτές υπόκεινται στην κρίση του πρωθυπουργού, ενόψει ΔΕΘ και με το ρίσκο του ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις τιμές στο φυσικό αέριο, τα καύσιμα και την ενέργεια μέσα στο επόμενο τρίμηνο και κατά πόσο θα «φαγωθεί» δημοσιονομικός χώρος υπέρ του ενός μέτρου, έναντι άλλου.

Κικίλιας: Ο τουρισμός στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια


Με tweet ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στο θετικό αποτύπωμα που αφήνει ο τουρισμός στα έσοδα του προϋπολογισμού και στο εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας. Τονίζοντας την αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 11% σε σχέση με το 2019 για τον μήνα Ιούλιο στα 14 αεροδρόμια της Fraport, έκανε λόγο για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που ενισχύει την ελληνική οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, τροφοδοτεί εκατοντάδες επαγγέλματα και στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια. Με την Ελλάδα στο μεταξύ, να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τη γερμανική αγορά, ο touroperator FTI άνοιξε τις κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2023 προς τα νησιά, με το σκεπτικό ότι αρκετοί Γερμανοί θα θελήσουν να διασφαλίσουν κρατήσεις για του χρόνου με καλύτερες τιμές σε πακέτα διακοπών, μπροστά στο φόβο ότι θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις λόγω ακρίβειας.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης