Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Με άλλες ταχύτητες «τρέχει» ο τουρισμός στην ηπειρωτική Ελλάδα ακόμη και μέσα στον Αύγουστο

Με άλλες ταχύτητες «τρέχει» ο τουρισμός στην ηπειρωτική Ελλάδα ακόμη και μέσα στον Αύγουστο
Με θετικό πρόσημο η διαμονή στους περισσότερους προορισμούς - προβληματισμός στην εστίαση
Σχετικά Άρθρα

Ερημώνουν σταδιακά η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, αφού όσο πλησιάζουμε προς τον Δεκαπενταύγουστο κορυφώνεται το κύμα εξόδου των αδειούχων. Μόνο από τα λιμάνια της Αττικής, το τελευταίο Σαββατοκύριακο αναχώρησαν περισσότεροι από 110.000 επιβάτες με προορισμό τα δεκάδες ελληνικά νησιά, αριθμός που προέκυψε από τις κρατήσεις που είχαν γίνει στις ναυτιλιακές εταιρείες, χωρίς να υπολογίζονται οι αποδράσεις στον Αργοσαρωνικό.
Την τιμητική τους για τις εξορμήσεις της τελευταίας στιγμής έχουν οι χερσαίοι προορισμοί, οι οποίοι όμως «τρέχουν» με διαφορετικές ταχύτητες σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και σε αντίθεση με τα περισσότερα νησιά, υπάρχουν ακόμη περιοχές με διαθέσιμα δωμάτια.

Πλήγμα η απουσία Ρώσων για την Κορινθία

Στην Κορινθία, σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων, η απουσία της ρωσικής «δεξαμενής» είναι σημαντική, ενώ και οι ροές από την Πολωνία είναι φέτος μειωμένες.
«Έχουμε μεν καλωσορίσει νέες αγορές όπως είναι οι Βέλγοι και οι Γάλλοι, αλλά το κενό είναι μεγάλο και παραμένει. Δύσκολα θα αναπληρωθεί από άλλες εθνικότητες.
Ο Μάιος ήταν «κακός» μήνας τουριστικά για την περιοχή μας, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος καλύτεροι κυρίως μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ενώ και ο Αύγουστος μετά τις 16 δεν δίνει για την ώρα τις πληρότητες που θα θέλαμε να έχουμε μέσα στη high season.
Ευτυχώς αρκετά γκρουπάκια Σέρβων επέλεξαν φέτος την περιοχή μας για τις διακοπές τους, εκτιμώ όμως ότι τα νούμερα της σεζόν είναι κοντά στο 70% του 2019» τονίζει η κ. Σοφία Φιλιππίδου.

Επενδύουν ελπίδες σε έναν «δυνατό» Σεπτέμβριο

Οι ξενοδόχοι ελπίζουν να έχουν καλές πληρότητες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για να καταφέρουν να καλύψουν ένα μέρος από τις απώλειες που υπέστησαν οι τζίροι τους μέσα στην πανδημία, προβληματίζονται όμως για το εάν θα τα καταφέρουν λόγω της μεγάλης αύξησης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων που φτάνει και το 30%. Τον Ιούνιο ξεχώρισε το άνοιγμα του πρώτου πεντάστερου resort της Brown Hotels στην Ελλάδα στους Αγίους Θεοδώρους και μαζί με άλλες επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά, η περιοχή θα μεταμορφωθεί μελλοντικά σε πολυτελή προορισμό αναψυχής και τουρισμού, μια «ανάσα» μακριά κυριολεκτικά από την Αθήνα.Sold out η Νότια Πελοπόννησος
Περιζήτητος προορισμός για τους Έλληνες είναι και φέτος η Πελοπόννησος, λόγω ακρίβειας στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια που «ροκανίζουν» τον διαθέσιμο προϋπολογισμό των διακοπών για τη μέση οικογένεια.
«Φέτος, για πρώτη φορά, βλέπουμε στην περιοχή αρκετούς Βορειοελλαδίτες και Γάλλους.
Έχουμε Ισπανούς, Καναδούς και οι πληρότητες Αυγούστου αγγίζουν το 100% σε Ελαφόνησο, Αρχάγγελο, Νεάπολη, Γύθειο, Μάνη, Μαυροβούνι μέχρι τέλος του μήνα.
Το 2022 είναι άλλη μια χρονιά που κυριαρχεί το last minute στις κρατήσεις και με αρκετά «παζάρια» στις τιμές» εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης.
Αναφέρει παράλληλα τον προβληματισμό που επικρατεί αντίστοιχα στον κλάδο της εστίασης: «Τα μαγαζιά, όπως λένε άνθρωποι της εστίασης, γεμίζουν μόνο τα Σαββατοκύριακα».

Ασκήσεις ισορροπίας στη Μαγνησία

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο βλέπουν να... ισορροπούν, οι επαγγελματίες του τουρισμού σε Μαγνησία και Πήλιο.
Υποστηρίζουν ότι η κίνηση ουσιαστικά έχει ξεκινήσει μετά τις 15 Ιουλίου με πληρότητες που άγγιξαν το 70% και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το 85% κατά τον τρέχοντα μήνα.
Τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού ενίσχυσαν τον εσωτερικό τουρισμό, όμως τα καταστήματα του Βόλου δεν είδαν αντίστοιχα σημαντική τόνωση του τζίρου τους, παρά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων.
Οι έμποροι που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην αγοραστική δύναμη των τουριστών, διαπιστώνουν ότι «τώρα έχει αρχίσει να φαίνεται» όμως όπως λένε, οι αρχικές προσδοκίες τους δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης