Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαύρα μαντάτα από την Νορβηγία: «Μαχαίρι» στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΕΕ - Βαθαίνει η κρίση

Μαύρα μαντάτα από την Νορβηγία: «Μαχαίρι» στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΕΕ - Βαθαίνει η κρίση
Μετά από μια περίοδο ξηρασίας, οι δεξαμενές στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι στο 49,3%, σε σύγκριση με μέσο όρο 74,9% την περίοδο 2000-2019 γράφει το Bloomberg 
Σχετικά Άρθρα

Στο πλαίσιο της έξαρσης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, η Νορβηγία αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας για να γεμίσει τα ρεζερβουάρ της. Αυτό θα είναι ένα πλήγμα για τις γειτονικές χώρες, που έχουν συνηθίσει να βασίζονται στη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα νορβηγικά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, γράφει το Bloomberg.
«Η αναπλήρωση του ταμιευτήρα θα έχει προτεραιότητα έναντι της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους που τα επίπεδα του νερού είναι κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Terje Åsland. 
Η χώρα είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, προμηθεύοντας περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής της στους γείτονές της. 
Ωστόσο, λόγω των χαμηλών επιπέδων νερού στη νότια Νορβηγία, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δραστικά μέτρα για να αποτρέψει τις ελλείψεις ρεύματος τον επόμενο χειμώνα, σημειώνει το Bloomberg.
«Στην πράξη, θα εφαρμοστούν μηχανισμοί ελέγχου για τον περιορισμό της δυνατότητας εξαγωγών σε περίπτωση ανεπαρκούς πλήρωσης των δεξαμενών », δήλωσε ο Åsland σε ενημέρωση για τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων. 
Αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο θα εργαστεί για την ανάπτυξη ενός πλαισίου, ώστε οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό, γράφει το Bloomberg.

Οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο 

Καθώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται, τυχόν περιορισμοί θα είναι άλλο ένα πλήγμα για τις χώρες της ηπείρου που βασίζονται στη φθηνή νορβηγική υδροηλεκτρική ενέργεια. 
Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από τις νορβηγικές εξαγωγές και τυχόν περιορισμοί θα αύξαναν ήδη υψηλές τιμές και θα μπορούσαν επίσης να αναγκάσουν τους Βρετανούς να χρησιμοποιήσουν το στρατηγικό τους αποθεματικό παραγωγής άνθρακα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Åsland και ο Πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre συναντήθηκαν με κοινοβουλευτικούς ηγέτες το πρωί της Δευτέρας για να τους ενημερώσουν για την κατάσταση στην αγορά ενέργειας. Αναφέρεται ότι, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, για την επίλυση αυτού του ζητήματος, η Βουλή ενδέχεται να ανακληθεί από τις καλοκαιρινές διακοπές. 
Ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε επίσης ότι η επέκταση του προγράμματος αντιστάθμισης του κόστους των καταναλωτών και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα μετατεθεί για την 1η Σεπτεμβρίου, γράφει το Bloomberg.
Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά αποτελεί μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και οι κανονισμοί της δεν επιτρέπουν στις χώρες να περιορίζουν τις ροές ενέργειας προς τις γειτονικές χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Οι περικοπές ανεφοδιασμού επιτρέπονται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 
Η Νορβηγία παράγει σχεδόν όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από τους τεράστιους υδάτινους πόρους της. Ιστορικά, μια χώρα ήταν σε θέση να εξάγει μεγάλα πλεονάσματα και να διατηρήσει τις τιμές αρκετά χαμηλά. 
Ωστόσο, μετά από μια περίοδο ξηρασίας, οι δεξαμενές στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι στο 49,3%, σε σύγκριση με μέσο όρο 74,9% την περίοδο 2000-2019, αναφέρει η δημοσίευση.

www.bankingnews.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης