Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δραματική προειδοποίηση από Wood Mackenzie για τον χειμώνα: Εκτός από αέριο, η Ευρώπη ξεμένει και από ντίζελ

Δραματική προειδοποίηση από Wood Mackenzie για τον χειμώνα: Εκτός από αέριο, η Ευρώπη ξεμένει και από ντίζελ
Η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει έλλειμμα μόνο στο φυσικό αέριο αλλά ενδεχομένως και στα υγρά καύσιμα
Σχετικά Άρθρα

H Ευρώπη έχει μπροστά της έναν πραγματικά σκληρό χειμώνα με ιστορικά χαμηλές ποσότητες ντίζελ, του καυσίμου που τροφοδοτεί τεράστιες περιοχές της οικονομίας.
Τα αποθέματα της βορειοδυτικής Ευρώπης σε ντίζελ κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και άλλα υγρά καύσιμα θα συρρικνωθούν τον Νοέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2011, σύμφωνα με την Wood Mackenzie Ltd.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιορισμένα αποθέματα για ανεφοδιασμό καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια εν δυνάμει σοβαρή ενεργειακή κρίση το χειμώνα, λόγω της έλλειψης του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Αναμένουμε ότι τα αποθέματα θα κινηθούν με τον συνήθη ρυθμό, με τη μόνη διαφορά ότι φέτος ξεκινάμε από πολύ χαμηλή βάση», δήλωσε ο James Burleigh, κύριος αναλυτής εταιρείας συμβούλων για τις ευρωπαϊκές αγορές πετρελαίου, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί τα ευρωπαϊκά αποθέματα θα είναι ειδικά φέτος χαμηλά.
Το ντίζελ κίνησης είναι ζωτικής σημασίας για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά στην Ευρώπη, όπου η χρήση του έχει ιστορικά ενθαρρυνθεί οικονομικά.
Ντίζελ χρησιμοποιούν επίσης τα πλοία, οι κατασκευές και η μεταποίηση.
Τα αποθέματα ντίζελ στους ανεξάρτητους χώρους αποθήκευσης του εμπορικού κόμβου πετρελαίου Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα βρίσκονται όμως στο χαμηλότερο επίπεδο για την εποχή του έτους τουλάχιστον από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Insights Global.

Η Ευρώπη έχει δομικό έλλειμμα καυσίμων

Η Ευρώπη έχει δομικό έλλειμμα καυσίμων τύπου ντίζελ και την καλύπτει εισάγοντας φορτία από το εξωτερικό.
Αυτή η δομική έλλειψη μπορεί να καταστεί μείζον πρόβλημα στις αρχές του 2023, όταν θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές από τη Ρωσία - επί του παρόντος τον μεγαλύτερο εξωτερικό προμηθευτή ντίζελ της Ευρώπης.
Το έλλειμμα σε ντίζελ που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη, ιδίως η βορειοδυτική, θα αποτελέσει κομμάτι της ευρύτερης ενεργειακής κρίσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη,  μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, οι οποίες εκτίναξαν στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνοντας τον πληθωρισμό.
Ακόμη και τώρα, σε μια περίοδο του έτους, που η Ευρώπη χτίζει τα αποθέματά της, υπάρχουν ενδείξεις σοβαρών περιορισμών στην προσφορά.
Το διυλιστήριο πετρελαίου OMV Γερμανίας ανέφερε πως ότι αδυνατεί να καλύψει το πλήθος των παραγγελιών για το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ που διυλίζει. .
Η Αυστρία, η Ελβετία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν επίσης ότι θα απελευθερώσουν πετρέλαιο από τα αποθέματά τους μέσα στους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης