Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία βρήκε και άλλο «κόλπο» να εξάγει το πετρέλαιό της παρά τις κυρώσεις της Δύσης

Η Ρωσία βρήκε και άλλο «κόλπο» να εξάγει το πετρέλαιό της παρά τις κυρώσεις της Δύσης
Άλλοι τρόποι που οι ρωσικές εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο είναι η μεταφορά του πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο, κοντά στις ακτές ή και ανοιχτά στον Ατλαντικό
Σχετικά Άρθρα

H Ρωσία φαίνεται να βρίσκει όλο και περισσότερα «κόλπα» προκειμένου να εξάγει το πετρέλαιο της, κατά παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων στα οποία έχει πρόσβαση, στις 24 Ιουλίου φορτίο αποτελούμενο από 700.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου παραδόθηκε στον τερματικό σταθμό πετρελαίου El Hamra της Αιγύπτου και λίγες ώρες αργότερα, ένα άλλο πλοίο πραγματοποίησε μια φόρτωση από το λιμάνι -- που μπορεί να περιελάμβανε μέρος ή και το σύνολο του ρωσικού πετρελαίου.
Το πλοίο που φόρτωσε το πετρέλαιο έδειχνε μάλιστα να βρίσκεται σε αναμονή του φορτίου ρωσικού πετρελαίου αρκετά 24ωρα, έξω από το λιμάνι.
Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό του τελικού προορισμού του φορτίου.
Το El Hamra, το οποίο λειτουργεί από την Western Desert Operating Petroleum Co. της Αιγύπτου, διαθέτει έξι δεξαμενές αποθήκευσης, με χωρητικότητα 1,5 εκατομμύριο bbl αργού πετρελαίου και μια μονάδα πρόσδεσης για φόρτωση και εκφόρτωση.
Ο συγκεκριμένος τερματικός σταθμός κατασκευάστηκε για τη διαχείριση του αργού πετρελαίου που παράγεται στη δυτική έρημο της Αιγύπτου και παρέχει τη δυνατότητα ανάμειξης των φορτίων ρωσικού πετρελαίου με το αιγυπτιακό.
Ο ιδιοκτήτης του τερματικού σταθμού El Hamra δεν απάντησε στις προσπάθειες επικοινωνίας του Bloomberg.
Η Αίγυπτος χρησιμοποιούνταν και πριν την επιβολή των δυτικών κυρώσεων από τη Ρωσία ως οδός διέλευσης για το πετρέλαιό της.
Δεν είναι σαφές εάν το συγκεκριμένο περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμάνι El Hamra ήταν μεμονωμένο ή αν το συγκεκριμένο μικρό αιγυπτιακό λιμάνι θα γίνει τώρα ένα συχνά χρησιμοποιούμενο λιμάνι για τις ρωσικές ροές πετρελαίου.
Τους τελευταίους μήνες, άλλοι τρόποι που είχαν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο ήταν η μεταφορά του πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο ανοιχτά της ισπανικής βορειοαφρικανικής πόλης Θέουτα και, πιο πρόσφατα, στη μέση του Ατλαντικού.
Αυτή είναι μια ασυνήθιστη τοποθεσία για ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα που πραγματοποιείται συνήθως σε προστατευμένες τοποθεσίες κοντά στην ακτές.
Μια ακόμη μεταφορά φορτίου ρωσικού πετρελαίου φαίνεται να έλαβε χώρα ανοιχτά του Johor, κοντά στη Σιγκαπούρη, τον Ιούνιο.
Η περιοχή είναι από καιρό τόπος μεταφόρτωσης φορτίων ιρανικού πετρελαίου που κατευθύνονται προς την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης