Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικές εξελίξεις, λόγω υποκλοπών, ανοίγει η Βουλή 22/08 - Κλιμακώνεται η πίεση στον Μητσοτάκη - Παρέμβαση ΠτΔ

Πολιτικές εξελίξεις, λόγω υποκλοπών, ανοίγει η Βουλή 22/08 - Κλιμακώνεται η πίεση στον Μητσοτάκη - Παρέμβαση ΠτΔ
Για ένα θερμό πολιτικά φθινόπωρο προετοιμάζεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών
Σχετικά Άρθρα
Για ένα θερμό πολιτικά φθινόπωρο προετοιμάζεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κλιμακώνουν τις πιέσεις προς τον πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση αναγκάζεται να ανοίξει τη Βουλή μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 22 Αυγούστου 2022, μετά το σχετικό αίτημα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά το διάγγελμα της Δευτέρας (08/08), το οποίο αντί να δώσει απαντήσεις, δημιούργησε περαιτέρω ερωτήματα και κλιμάκωσε την πολιτική ένταση.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα αντέξει την πίεση ή θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο, αν αναλογιστούμε ότι ξεκινά και μία μακρά προεκλογική περίοδος σε έναν δύσκολο χειμώνα.
Την ίδια ώρα, σε παρέμβαση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων προχώρησε σήμερα 9 Αυγούστου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Όπως αναφέρει η ΠτΔ, η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας στην προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας πρέπει «να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας».

Παρέμβαση με... καθυστέρηση από την Σακελλαροπούλου (ΠτΔ)

Σε παρέμβαση με... καθυστέρηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων προχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Όπως αναφέρει η ΠτΔ, η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας στην προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας πρέπει «να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας».
«Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας.
Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις.
Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας.
Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας.
Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας συμβόλαιο και την αντοχή του πολιτεύματός μας.
Επιβάλλει την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς.
Ο σεβασμός και η προάσπιση της δημοκρατίας υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, πρόσωπα και αξιώματα.
Αποτελεί το πιο υψηλό καθήκον όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό», αναφέρει η ΠτΔ στη δήλωσή της.

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή

Η Βουλή θα εκκινήσει τις εργασίες πριν του καθιερωμένου, στις 22 Αυγούστου αντί για 31, και την ίδια εβδομάδα θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση επί του θέματος όπως ενημέρωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Στη συνέχεια, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και ια ακολουθήσει η έναρξη των εργασιών της εξεταστικής.
Η κόντρα των πολιτικών αρχηγών αναμένεται σφοδρή, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα απαιτήσει συγκεκριμένες απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, για ένα κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας, όπως είναι αυτό των υποκλοπών μέσω της ΕΥΠ, αλλά και των ερωτημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει δημόσια -και όχι σε κατ' ιδίαν ενημέρωση - τον λόγο για τον οποίο τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, ενώ έκανε λόγο για «παρακρατικό βραχίονα», με το ρήγμα μεταξύ των δύο κομμάτων να βαθαίνει, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή «ανταλλαγή» ανακοινώσεων.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Την άμεση σύγκληση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας  για την υπόθεση των υποκλοπών αυτήν την εβδομάδα,  ζητούν με επιστολή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συμμετέχουν σε αυτή.
Στην επιστολή που κατέθεσαν προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ζητούν να κληθούν στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση «ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, ο πρώην γγ του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης και η εισαγγελέας αποσπασμένη στην ΕΥΠ σε ακρόαση».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν ότι «υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι κατεπείγοντος για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, τόσο λόγω αυτού καθεαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψής του από την κυβέρνηση».
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η πρωτοβουλία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έρχεται «μετά την άρνηση της κυβέρνησης να επανέλθει άμεσα σε κανονική λειτουργία, όπως ζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και την απόφασή της να ορίσει την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ελάχιστες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας»

Οικονόμου για υποκλοπές: Θεσμικές απαντήσεις για όλα

Η κυβέρνηση, με θεσμικό τρόπο, θα αναζητήσει την αλήθεια στην σοβαρή υπόθεση των υποκλοπών, για την οποία δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά, δήλωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση αυτή η κυβέρνηση είναι συνεπής στην γραμμή και στην τακτική να γίνει ότι πρέπει προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις. Δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Να υπάρξουν απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν για τον κ. Ανδρουλάκη και τον πολιτικό κόσμο συνολικά. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Οι απαντήσεις αυτές δεν γίνεται παρά να γίνουν με ένα θεσμικό τρόπο. Ό,τι θεσμικά πρέπει να γίνει -ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη σοβαρότητά του- θα γίνει. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση κωλυσιεργείας και της οποιαδήποτε καθυστέρησης αυτής της ιστορίας γιατί πρώτοι εμείς θέλουμε να μη μείνει καμία σκιά στο σοβαρό αυτό ζήτημα», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων για να διορθωθούν πράγματα εξαιτίας των οποίων προέκυψε και το μη πολιτικά ανεκτό θέμα της παρακολούθησης ενός ευρωβουλευτή, ενός αιρετού εκπροσώπου ελληνικού κόμματος».
Συνεχίζοντας στο θέμα των επισυνδέσεων και το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για δημοσιοποίηση των στοιχείων που τον αφορούν ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι «επρόκειτο τυπικά για μια νόμιμη παρακολούθηση.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για Ανδρουλάκη: Eπίμονα και περιέργως αρνείται να ενημερωθεί από την κυβέρνηση

«Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε και στη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι «επίμονα και περιέργως αρνείται να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για όσα έγιναν».
«Στην ουσία, ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμιά θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης: ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το Κοινοβούλιο, ούτε από τις Δημόσιες Αρχές. Και ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως και ενδελεχώς, προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων», ανέφερε ο κ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως «η θέση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που θέτει ο νόμος, αλλά και η φύση των ζητημάτων αυτών. Οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που τελέστηκε. Η Κυβέρνηση χειρίζεται όλα τα θέματα, πόσω μάλλον τέτοια, με θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, τηρώντας αυστηρά, όσα ορίζει ο νόμος. Κατά συνέπεια, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη».
Ανέφερε ότι «η νομιμότητα της επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη δεν αμφισβητείται, αν και πολιτικά, όπως πολλές φορές έχουμε πει, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. Θα προτρέψω τον κ. Ανδρουλάκη και όλους όσους προσποιούνται ότι αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα να ανατρέξουν σε σειρά νομικών εγγράφων, αλλά και στο νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, που δεν εξαιρούν κανένα πρόσωπο, κανένα υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Γιατί στη Δημοκρατία, όσον αφορά στο νόμο, δεν υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι. Στο νόμο 2225/1994 βρίσκονται, επίσης, και οι υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν».
Υπενθύμισε ότι «η νομιμότητα και η συνταγματικότητα της επισύνδεσης κρίθηκε θετική και από την αρμόδια Εισαγγελέα. Επιπλέον, τη νομιμότητα της επισύνδεσης αξιολογεί και η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, η οποία και θα εκδώσει το σχετικό πόρισμα».
Επανέλαβε ότι ούτε η κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί και καμιά αρχή ασφαλείας και κρατική υπηρεσία στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί το predator ή άλλα κακόβουλα λογισμικά, ενώ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν την οφειλόμενη προς το Σύνταγμα και την πατρίδα μας, υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να μην θυσιάσουν στον όνομα του μικροκομματισμού τους θεσμούς άμυνας και αυτοπροστασίας του πολιτεύματος, του κράτους και της πατρίδας μας.

Γεωργιάδης: Νόμιμη, αλλά θεσμικά απαράδεκτη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Για δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για όλα όσα έγιναν με το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη, έκανε λόγο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως αρχικά το αν ήταν παράνομη ή όχι η παρακολούθηση θα το κρίνει η Δικαιοσύνη και η εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπεραμύνθηκε των ενεργειών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός αποδέχτηκε την παραίτηση του «δεξιού του χεριού» κ. Δημητριάδη και ζήτησε την παραίτηση του Επικεφαλής της ΕΥΠ, Κ. Κοντολέων, ενώ στη συνέχεια αποδέχθηκε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα της Βουλής στις 22/8.
Ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός αναφέροντας ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη, αλλά θεσμικά απαράδεκτη και συμπλήρωσε ότι όλα τα μέλη της Κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένα με όσα έγιναν.

Βούτσης: Ποια πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα ήταν ή είναι σε καθεστώς «νόμιμης» παρακολούθησης;

Να δοθεί άμεσα απάντηση στο ερώτημα «ποια πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα ήταν ή ακόμη είναι σε καθεστώς δήθεν ‘νόμιμης παρακολούθησης'», ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Νίκος Βούτσης.
Ειδικότερα αναφέρει ότι «η δήλωση Μητσοτάκη, σε ύφος και σε ουσία, δεν ήταν μόνο αλαζονική και καθεστωτική αλλά και προδήλως ενοχική. Ευθέως υπονομεύει τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ενώ παραπέμπει σε ‘σκοτεινές δυνάμεις' και στη διχαστική επίκληση του ‘εσωτερικού εχθρού'».

Στη δήλωση του ο κ. Βούτσης τονίζει:

«Πέραν των προφανών αποσιωπήσεων και της προσπάθειας να δοθεί νομικός μανδύας σε σαφώς παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες από την ΕΥΠ, υπηρεσία της οποίας ο ίδιος φρόντισε να έχει την απόλυτη ευθύνη σε θεσμικό επίπεδο και στην επιλογή προσώπων, ανακύπτει ευθέως το ερώτημα που βεβαίως δεν πρέπει να περιμένει για να απαντηθεί μετά τις 22 Αυγούστου: Ποια πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα ήταν ή ακόμη είναι σε καθεστώς δήθεν ‘νόμιμης παρακολούθησης';»
Ακόμη ο τ. πρόεδρος της Βουλής σχολιάζει πως «είναι προφανές ότι το προσεκτικά επιλεγμένο αφήγημα περί ‘τυπικής νομιμότητας, αλλά πολιτικού σφάλματος', έχει ως στόχο να καλύψει, προκαταβολικά, αντίστοιχες πρακτικές με αυτές που ακολουθήθηκαν για τον κύριο Ανδρουλάκη και τον κύριο Κουκάκη». Όμως, σημειώνει, «το ερώτημα είναι αμείλικτο και η απάντηση πρέπει να δοθεί άμεσα».  

Μάντζος (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Δεν ξέρω αν o Πρωθυπουργός έπεισε ότι ήταν ανήξερος - Απέδειξε ότι είναι ανήμπορος

«Δεν ξέρω αν o κ. Πρωθυπουργός έπεισε ότι ήταν ανήξερος, πάντως, απέδειξε ότι είναι ανήμπορος να διαχειριστεί αυτή την κρίση και να εγγυηθεί τη θεσμική θωράκιση της χώρας για την ασφάλεια των επικοινωνιών και των ατομικών ελευθεριών», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δ. Μάντζος, σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη και το αφήγημα του «νόμιμου λάθους» που υιοθέτησε αναφορικά με την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
Ο κ. Μάντζος μιλώντας στο OPEN ανέφερε οτι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε «περίπου για έναν ανήξερο επικεφαλής της Κυβέρνησης, ο οποίος μέσα στο γραφείο του είχε φέρει την ΕΥΠ, είχε βάλει τον απολύτως αρεστό άνθρωπο ως επικεφαλής, είχε ζητήσει από το στενό συνεργάτη του και ανιψιό του, τον κ. Δημητριάδη να τον εποπτεύει και αυτοί οι δύο συνεργάτες, τους οποίους έσπευσε να καλύψει, δεν τον ενημέρωναν. Αυτό είπε ο κ. Πρωθυπουργός. Δεν ξέρω αν έπεισε κανέναν. Ύστερα μας είπε -και αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον- ότι είναι "νόμιμο λάθος" η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Αν είναι νόμιμο λάθος, πώς ισχυρίζεται πως θα το σταματούσε αν το γνώριζε; Αν είναι νόμιμο λάθος, τι τη χρειάζεται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο; Θα κάνει το "νόμιμο νομιμότερο"; Γιατί δεν είχε το θάρρος ο Πρωθυπουργός να βγει και να πει ότι δεν είναι "νόμιμο λάθος", είναι αντισυνταγματική επιλογή; Ότι δεν είναι "ολίσθημα" της ΕΥΠ. Είναι διολίσθηση σε απολυταρχικές, παρακρατικές μεθόδους».

Κωνσταντινόπουλος: Απαιτούμε να ειπωθεί δημόσια ο λόγος της παρακολούθησης

«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός και για το λόγο αυτό, δεν γίνεται να δημιουργούνται σκιές γύρω από το πρόσωπό του. Θέλουμε να ακούσουμε δημόσια για ποιο λόγο έγινε η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, πρέπει θεσμικά και με διαφάνεια να διερευνηθεί το θέμα και να λάβουμε μια σαφή απάντηση. Παρακολουθείται μόνο ο κ. Ανδρουλάκης;», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1, κάνοντας αναφορά στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού είπε ότι «χθες είδαμε έναν αδύναμο πρωθυπουργό, ο οποίος γνωρίζει ότι ο χρόνος γι΄ αυτόν και για την κυβέρνηση μετρά αντίστροφα. Η χθεσινή του προσπάθεια στράφηκε αποκλειστικά στο να προφυλάξει τον κ. Κοντολέοντα και τον πρώην Γενικό Γραμματέα, κ. Δημητριάδη. Πρέπει να επισημάνουμε ξανά ότι ο κ. Κοντολέων παρουσιάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και είπε ψέματα για το θέμα. Δεν είναι αδίκημα αυτό; Αναφορικά με τις νομικές πλευρές του ζητήματος τοποθετήθηκε χθες ο κ. Βενιζέλος και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «χθες σε καμία περίπτωση δεν μάθαμε για ποιο λόγο έγινε η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη».


Βαθαίνει το ρήγμα ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ - ΝΔ

Το μεσημέρι της Δευτέρας 8/8, ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί καμία συγκάλυψη και ζήτησε να αποκαλυφθεί ο λόγος της παρακολούθησής του.
«Ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο.
Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ανδρουλάκης για Μητσοτάκη και παρακολουθήσεις: Παρακρατικός βραχίονας και σκοτεινές πρακτικές

Για «παρακρατικό βραχίονα» και «σκοτεινές πρακτικές» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επιμένει να μην ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού, αφού αποκαλύφθηκε ότι το κινητό του (σσ. του κ. Ανδρουλάκη) τηλέφωνο είχε μπει στο... μικροσκόπιο της ΕΥΠ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε σε «παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο» και ζήτησε να ανακοινωθεί ο λόγος για τον οποίο παρακολουθείται το κινητό του τηλέφωνο.
«Θα συνεχίσω τον αγώνα προκειμένου η Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρουν στο φως όλη την αλήθεια» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης και κατέληξε επισημαίνοντας πως αν και ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κερδίσει χρόνο, «ο χρόνος μετρά αντίστροφα γι' αυτόν».

Η δήλωση Ανδρουλάκη

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει στη δήλωση του:
«Με την σημερινή του δήλωση ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός «νόμιμου λάθους» για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο.
Επιδίωξε, δε, απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις.
Ήταν εμφανής η αγωνία του κ. Μητσοτάκη να βρεθεί στο απυρόβλητο ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ ενώ απέδωσε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, υποβαθμίζοντας την στο επίπεδο της αμέλειας.
Αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κύριε Μητσοτάκη;
Τη σκιά του Predator που ούτε καν αναφέρατε;
Ο Πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί.
Το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ.
Και αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές.
Τα παραμύθια χωρίς κινεζικό δράκο περί εμπλοκής της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην παρακολούθηση μου, σας το απάντησαν οι πρεσβείες τους με τον πιο επίσημο και εξευτελιστικό για σας τρόπο.
Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ.Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας.
Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα όπως έχω πει πολλές φορές. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.
Είναι η αγωνία κάθε πολίτη να ζει και να μεγαλώνει τα παιδιά του σε περιβάλλον δικαιοσύνης και απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Θα συνεχίσω τον αγώνα προκειμένου η Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρουν στο φως όλη την αλήθεια.
Ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια.
Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε δημοκράτη, να υπερασπιστούμε την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος απέναντι σε αυτούς, που έκαναν τις συνταγματικές ελευθερίες κουρελόχαρτο εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας».

Η απάντηση Οικονόμου 

Με γραπτή δήλωση απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος χαρακτήρισε μη νόμιμη την παρακολούθηση του κινητού του από την ΕΥΠ με εισαγγελική διάταξη και ζήτησε να δημοσιοποιηθεί ο λόγος για τον οποίον συνέβη. Η απάντηση Οικονόμου έχει ως εξής:
Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η Κυβέρνηση επεδίωξε να ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται.
Εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή.
Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται. Αν ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλουν για τη νομιμότητα θέλουν να βεβαιωθούν για αυτό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που δεν εξαιρούν κανέναν υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Θα βρουν επίσης τις υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το Predator και άλλα κακόβουλα λογισμικά μέσω των οποίων έχει γίνει παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης δεκάδων πολιτικών και δημόσιων προσώπων στην Ευρώπη, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα έχει προμηθευτεί και καμιά αρχή ασφαλείας στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιεί. Πρόκειται για ακόμη μία αξιοπρόσεκτη επιμονή του κ. Ανδρουλάκη η άρνηση και αυτής της πραγματικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης