Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίση στην Ταϊβάν: Η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις

Κρίση στην Ταϊβάν: Η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, κατήγγειλε την «απόλυτη δυσαναλογία» της κινεζικής αντίδρασης
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζει ο κινεζικός στρατός τις στρατιωτικές ασκήσεις στα ύδατα και τους αιθέρες «γύρω από την Ταϊβάν», παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να τα τερματίσει, ως αντίποινα για την επίσκεψη που έκανε στη νήσο που διεκδικεί το Πεκίνο η τρίτη τη τάξει στην ιεραρχία του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ Nancy Pelosi.
Η Κίνα άρχισε την Πέμπτη, την επομένη της αναχώρησης της Pelosy από την Ταϊπέι, ασκήσεις «με πραγματικά πυρά» σε έξι μεγάλες ζώνες γύρω από την Ταϊβάν.
Τα γυμνάσια, υπό αυτή τη μορφή σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο να ολοκληρωθούν το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας) χθες Κυριακή, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών.
Αλλά συνεχίζονται και σήμερα.
«Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (...) συνεχίζει να διεξάγει διυπηρεσιακές ασκήσεις στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν», δίνοντας έμφαση σε γυμνάσια που προσομοιώνουν «ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και εφόδους στη θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Πυρά από ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, κατήγγειλε την «απόλυτη δυσαναλογία» της κινεζικής αντίδρασης, ιδίως των γυμνασίων, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτοξεύθηκαν κινεζικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.
Έπειτα από τις επικρίσεις της G7 και των ΗΠΑ, έδωσε στη δημοσιότητα μαζί με τον Ιάπωνα και τον Αυστραλό ομόλογό του κοινή ανακοίνωση με την οποία καλείται για άλλη μια φορά η Κίνα να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Τέλος στις στρατιωτικές συνομιλίες με ΗΠΑ

Tην ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας υπεραμύνθηκε της αναβολής των στρατιωτικών συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Pelosy.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Wu Qian υπερασπίστηκε την απόφαση για αναστολή των στρατιωτικών καναλιών: «Η τρέχουσα τεταμένη κατάσταση στα στενά της Ταϊβάν προκαλείται και δημιουργείται εξ ολοκλήρου από την αμερικανική πλευρά με δική της πρωτοβουλία, και η αμερικανική πλευρά πρέπει να αντέξει πλήρη ευθύνη και σοβαρές συνέπειες για αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης