Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα προειδοποιεί για «τακτικά» στρατιωτικά γυμνάσια την Ταϊβάν, μετά τη λήξη των ασκήσεων - Τι προηγήθηκε

Η Κίνα προειδοποιεί για «τακτικά» στρατιωτικά γυμνάσια την Ταϊβάν, μετά τη λήξη των ασκήσεων - Τι προηγήθηκε

Πολεμικό σκηνικό μετά της επίσκεψη της προέδου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ , Nancy Pelosi

Σχετικά Άρθρα

(upd) Για «τακτικά» στρατιωτικά γυμνάσια στην ανατολική πλευρά της «διάμεσης γραμμής» του Στενού της Ταϊβάν από εδώ και στο εξής προειδοποιεί η Κίνα, λίγες ώρες αφότου σήμερα (7/8) ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές ασκήσεις, που έγιναν ως αντίδραση για την επίσκεψη στο αυτοδιοικούμενο νησί της προέδρου της Βουλής Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi.
Την Κυριακή 7/8 ολοκληρώθηκε το τετραήμερο των κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων, με επίκεντρο έξι τοποθεσίες σε όλο το νησί και μάλιστα,έπλεαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στο στενά της Ταϊβάν και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία.
Σταδιακά άρχισαν να πραγματοποιούνται και πάλι πτήσεις διά μέσου του εναέριου χώρου της Ταϊβάν, καθώς δεν «είναι πλέον σε ισχύ» οι περισσότερες ειδοποιήσεις για κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν, σύμφωνα με το υπουργείο, θα κατευθύνει αεροσκάφη και πλοία μακριά από τις περιοχές των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών έως τις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα) της Δευτέρας 8/8.

Απειλές Κίνας για  «τακτικά» στρατιωτικά γυμνάσια στην Ταϊβάν

Ωστόσο, λίγο αργότερα η Κίνα επανήλθε προειδοποιώντας για «τακτικά» στρατιωτικά γυμνάσια στην Ταϊβάν.
«Tακτικά» στρατιωτικά γυμνάσια στην ανατολική πλευρά της «διάμεσης γραμμής» του Στενού της Ταϊβάν θα διεξάγει ο κινεζικός στρατός από εδώ και στο εξής, όπως μετέδωσε την Κυριακή 7/8 η κινεζική κρατική τηλεόραση.
Η «διάμεση γραμμή» δεν αναγνωρίστηκε ποτέ νομικά και είναι μια «νοητή» γραμμή που καταρτίστηκε από τον στρατό των ΗΠΑ για τις πολεμικές τους απαιτήσεις τον προηγούμενο αιώνα, σύμφωνα με σχολιαστή της κρατικής τηλεόρασης.
Η «διάμεση γραμμή» του Στενού της Ταϊβάν χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα και είναι μια ανεπίσημη γραμμή ελέγχου που συνήθως δεν διασχίζουν στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των δυο πλευρών.

Τι προηγήθηκε - Η απάντηση της Ταϊβάν στις 7/8

Κινεζικά και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία την Κυριακή 7/8
, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη λήξη των τετραήμερων κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων που ξεκίνησαν ως αντίδραση στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi,  έπλεαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στο στενά της Ταϊβάν.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε την Κυριακή 7/8 ότι έχει αποστείλει αεροσκάφη και πλοία, καθώς κινεζικά πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) συνέχιζαν τις στρατιωτικές ασκήσεις με προσομοιώσεις επιθέσεων κατά της Ταϊβάν και ταϊβανέζικων πολεμικών σκαφών.

Πρωθυπουργός Ταϊβάν: Η Κίνα χρησιμοποίησε με έπαρση στρατιωτικές κινήσεις για να διαταράξει την ειρήνη

Η Κίνα χρησιμοποίησε «με έπαρση» στρατιωτικές κινήσεις για να διαταράξει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, δήλωσε με αφορμή με τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από τη νήσο, ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Su Tseng-chang.
Από την Ταϊπέι, ο Su Tseng-chang κάλεσε το Πεκίνο να μην κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και καταδίκασε τους «ξένους εχθρούς» που, όπως ανέφερε, προσπαθούν να ρίξουν το ηθικό των Ταϊβανέζων μέσω κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης.

Στα στενά της Ταϊβάν τα πολεμικά πλοία – Αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές

Πολεμικά πλοία από την Κίνα και την Ταϊβάν έπλεαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στο στενό της Ταϊβάν, λίγες ώρες πριν τη προγραμματισμένη λήξη των τετραήμερων κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων.
Στο πλαίσιο των τετραήμερων κινεζικών ασκήσεων, που ολοκληρώνονται την Κυριακή 7/8 και έγιναν ως αντίδραση για την επίσκεψη εκεί της προέδρου της Βουλής Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, τα κινεζικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία έκαναν εικονικές επιθέσεις στην Ταϊβάν με τη μορφή ασκήσεων.
Σημειώνεται ότι το Πεκίνο διέκοψε και τις συνομιλίες για την ασφάλεια και άλλα θέματα με τις ΗΠΑ, καθώς εξοργίστηκε με την πρόσφατη επίσκεψη της Nancy Pelosi  στη νήσο  και απάντησε και με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την πρωτεύουσα Ταϊπέι για πρώτη φορά.
Στο πλαίσιο των ασκήσεων, κάποια κινεζικά σκάφη παραβιάζουν τη μέση γραμμή που χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από τη νήσο, δήλωσε πρόσωπο με γνώση του θέματος, σημειώνοντας πως «οι δύο πλευρές δείχνουν αυτοσυγκράτηση», αλλά και παρομοιάζοντας τους ελιγμούς των πλοίων με το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι».
Και ενώ οι κινεζικές δυνάμεις «ασκούσαν πιέσεις» στη γραμμή, όπως έκαναν και το Σάββατο 6/8, η ταϊβανέζικη πλευρά παρέμενε σε κοντινή απόσταση για να παρακολουθεί και όπου είναι δυνατόν, να αποτρέπει τους Κινέζους να διασχίσουν τη μέση γραμμή.
Σημειώνεται ότι ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε στις 6/8 ότι πραγματοποιεί κοινές θαλάσσιες και εναέριες ασκήσεις βόρεια, νοτιοδυτικά και ανατολικά της Ταϊβάν.

Οι κινεζικές ασκήσεις

Κινεζικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία έκαναν εικονικές επιθέσεις στην Ταϊβάν με τη μορφή ασκήσεων το Σάββατο 6 Αυγούστου, δήλωσαν αξιωματούχοι του νησιού, ως αντίδραση για την επίσκεψη εκεί της προέδρου της Βουλής Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, καθώς επίσης το Πεκίνο διέκοψε τις συνομιλίες για την ασφάλεια και άλλα θέματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η σύντομη απροειδοποίητη επίσκεψη της Pelosi κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στο αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί η Κίνα εξόργισε το Πεκίνο και προκάλεσε πρωτοφανείς στρατιωτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν πάνω από την πρωτεύουσα, Ταϊπέι.
Οι κινεζικές ασκήσεις -- με επίκεντρο έξι τοποθεσίες σε όλο το νησί -- έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 7 Αυγούστου 2022.

Οριακές καταστάσεις

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε ότι πολλά κινεζικά πλοία και αεροπλάνα πραγματοποίησαν αποστολές στα στενά της Ταϊβάν, με μερικά να περνούν τη μέση γραμμή, ένα ανεπίσημο προστατευτικό σημείο που χωρίζει τις δύο πλευρές, σε αυτό που ο στρατός της Ταϊβάν περιέγραψε ως επίθεση προσομοίωσης στο νησί.
Κινεζικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη συνέχισαν να «πιέζουν» στη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν το απόγευμα του Σαββάτου, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τον σχεδιασμό ασφαλείας.

Ανάπτυξη drones

Στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν και κοντά σε ιαπωνικά νησιά, κινεζικά πολεμικά πλοία και drones προσομοίωσαν επιθέσεις σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τις πηγές του δημοσιεύματος
Ο στρατός της Ταϊβάν εξέπεμψε μια προειδοποίηση και ανέπτυξε δυνάμεις και πλοία περιπολίας εναέριας αναγνώρισης για παρακολούθηση, ενώ έθεσε πυραύλους που βασίζονται στην ξηρά σε ετοιμότητα.

Διεξαγωγή ασκήσεων

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι εκτόξευσε φωτοβολίδες αργά την Παρασκευή 5 Αυγούστου για να προειδοποιήσει επτά drones που πετούσαν πάνω από τα νησιά Κίνμεν και άγνωστα αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από τα νησιά Μάτσου. Και τα δύο νησιωτικά συγκροτήματα βρίσκονται κοντά στις ακτές της ηπειρωτικής Κίνας.
Την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022 , ο στρατός της Κίνας δήλωσε ότι διεξήγαγε εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και ανατολικά της Ταϊβάν για να δοκιμάσει τις «κοινές μαχητικές ικανότητες» των δυνάμεών της.
 

Κυρώσεις…

Η Pelosi έφτασε στην Ταϊβάν αργά την Τρίτη 2 Αυγούστου 2022, η επίσκεψη υψηλότερου επιπέδου Αμερικανού αξιωματούχου στο νησί εδώ και δεκαετίες, παρά τις κινεζικές προειδοποιήσεις.
Το ταξίδι της προκάλεσε μια καταιγίδα αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων κατά της Pelosi και της οικογένειάς της.
Λίγο μετά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της από την Ιαπωνία την Παρασκευή 5 Αυγουστου, τον τελευταίο σταθμό μιας εβδομαδιαίας περιοδείας στην Ασία, η Κίνα ανακοίνωσε ότι σταματά τον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των επαφών μεταξύ στρατιωτικών διοικητών σε επίπεδο θεάτρου και για την κλιματική αλλαγή.
Chinese military drills appear to simulate attack, Taiwan says as fallout  from Pelosi visit goes on
Ανεύθυνη στάση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Plinken, μιλώντας σε επίσκεψή του στις Φιλιππίνες, είπε ότι η διακοπή του διαλόγου για ζητήματα όπως τα ναρκωτικά και το διεθνικό έγκλημα είναι «ανεύθυνη» και οι επαφές ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για την εκτόνωση της έντασης.
Ο ίδιος είπε ότι η διακοπή των διμερών δεσμών της Κίνας για το κλίμα, ειδικότερα, θα τιμωρούσε τον κόσμο.
«Η αναστολή της συνεργασίας για το κλίμα δεν τιμωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, τιμωρεί τον κόσμο, ιδιαίτερα τον αναπτυσσόμενο κόσμο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
«Δεν πρέπει να κρατάμε όμηρο τη συνεργασία σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος».
Taiwan vs China military might COMPARED: Who would win in a full-scale  invasion? | World | News | Express.co.uk
Παραπληροφόρηση…

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi tείπε την Παρασκευή 5/8 ότι ο Blinken διαδίδει «παραπληροφόρηση», προσθέτοντας: «Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες: Μην ενεργείτε βιαστικά, μην δημιουργήσετε μεγαλύτερη κρίση».
Ο Jing Quan, ανώτερος αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε αυτό, λέγοντας σε μια ενημέρωση: «Η μόνη διέξοδος από αυτήν την κρίση είναι ότι η αμερικανική πλευρά πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να διορθώσει τα λάθη της και να εξαλείψει τις σοβαρές επιπτώσεις της επίσκεψης της Pelosi».
Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby αντέτεινε ότι η αναστολή ορισμένων καναλιών επικοινωνίας από την Κίνα ήταν «βασικά ανεύθυνη».
Business as Usual' at Taiwan's Tropical Isle Near China's Live-Fire Exercise
Ανοικτή πόρτα για συνομιλίες 

“Δεν υπάρχει τίποτα εδώ για να διορθώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Κινέζοι μπορούν να κάνουν πολύ δρόμο για να μειώσουν τις εντάσεις απλώς σταματώντας αυτές τις προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις και τερματίζοντας τη ρητορική» δήλωσε ο Kirby στους δημοσιογράφους.
Η Κίνα δεν ανέφερε την αναστολή των στρατιωτικών συνομιλιών στα υψηλότερα επίπεδα, όπως με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin και τον Πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Mark Milley..
Αν και αυτές οι συνομιλίες ήταν σπάνιες, αξιωματούχοι είπαν ότι είναι σημαντικές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ο Kirby είπε ότι δεν ήταν ασυνήθιστο για την Κίνα να διακόπτει τις στρατιωτικές συνομιλίες σε περιόδους έντασης, αλλά «δεν είχαν κοπεί όλα τα κανάλια» μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών.
«Μέρος αυτής της υπερβολικής αντίδρασης περιορίζει αυστηρά τις αμυντικές της δεσμεύσεις, όταν οποιοδήποτε υπεύθυνο κράτος θα αναγνώριζε ότι τις χρειαζόμαστε περισσότερο τώρα», δήλωσε ο εν ενεργεία εκπρόσωπος του Πενταγώνου Todd Breasseale.
Δεν αφορούσε την αλλαγή του stautus quo
Μιλώντας στην Ιαπωνία μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Fumio Kishida, η Pelosi της είπε ότι ο ταξίδι στην Ασία «δεν αφορούσε την αλλαγή του status quo στην Ταϊβάν ή στην περιοχή».

Καταδίκη για τους πυραύλους

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι τέσσερις πύραυλοι πέταξαν πάνω από την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.
Ανέφερε επίσης ότι πέντε από τους εννέα πυραύλους που εκτοξεύτηκαν προς την επικράτειά της προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.
Ο Kishida δήλωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres  ότι καταδίκασε σθεναρά τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Κίνας ως «ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά την ασφάλεια της Ιαπωνίας και την ασφάλεια του Ιάπωνα λαού», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Irresponsible: US slams China for military drills off Taiwan coast after  Nancy Pelosi visit - World News
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης