Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή κεφαλαίου στην ΕΥΔΑΠ λόγω αντιδράσεων από ΣΥΡΙΖΑ

Οι δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή κεφαλαίου στην ΕΥΔΑΠ λόγω αντιδράσεων από ΣΥΡΙΖΑ
Το μέρισμα θα δοθεί κανονικά αλλά οι πληροφορίες λένε πως κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου έκαναν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή και πιθανότατα μετατίθεται χρονικά
Σχετικά Άρθρα
Κάποιοι επενδυτές που ασχολούνται χρόνια με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, υποστηρίζουν πως οι επενδύσεις σε εισηγμένες με μέτοχο το κράτος είναι καταδικασμένες.
Και αυτό γιατί, τα πολιτικά παιχνίδια, οι σκοπιμότητες, το πολιτικό κόστος κ.α. δεν αφήνουν τις μετοχές να ξεδιπλώσουν την αξία τους.
Ενώ δηλαδή αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αξία αποφεύγουν την επένδυση γιατί πιστεύουν ότι οι κρατικές παρεμβάσεις θα σταθούν τροχοπέδη στη μετοχή.
Αυτή η άποψη φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ με αφορμή την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της Κυβέρνησης για να ξεπεραστεί η απόφαση του ΣτΕ που έλεγε ότι δεν μπορεί σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να μην είναι μέτοχος το κράτος.
Ουσιαστικά, το Υπερταμείο ελέγχει ακόμα τις μετοχές, αλλά θα πρέπει να συμβουλεύεται το αρμόδιο υπουργείο.

Πέταξαν 20 εκ ευρώ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επί δικής του κυβέρνησης είχε πετάξει 20 εκατ. ευρώ στην καταδικασμένη από την ανακοίνωσή της αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους μετόχους, «απειλεί» αν γίνει η διανομή μερίσματος!
Για την ιστορία τα 20 εκατ. ευρώ που τοποθετήθηκαν μηδενίστηκαν.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ συνεδρίαζε για ώρες την Τετάρτη 3 Αυγούστου με τη σκέψη ωστόσο, όσων γνωρίζουν περισσότερα για την εταιρεία, όχι στο μέρισμα αλλά στην επιστροφή κεφαλαίου.
Η συζήτηση δεν τελείωσε και συνεχίζεται και μέσα στη διοίκηση αλλά και με τον σύμβουλο που έχει προσληφθεί για να συμβουλεύσει ποια είναι η πιο σωστή λύση.
Η διοίκηση πάντως δε φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τον προγραμματισμό της και δεν αποκλείεται η επιστροφή κεφαλαίου να γίνει με μία άλλη γενική συνέλευση, ίσως και μετά τις εκλογές.
Το μέρισμα θα δοθεί κανονικά στην επερχόμενη γενική συνέλευση.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε παλαιότερη ενημέρωση, πριν κλείσει οριστικά η συμφωνία με το δημόσιο για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος, είχε αναφέρει πως μετά την πληρωμή του δημοσίου θα μείωνε τα ταμειακά της διαθέσιμα, θέλοντας να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων εταιρειών του εξωτερικού και αφού οι επενδύσεις είναι εξασφαλισμένες.
Μέρος των ταμειακών διαθεσίμων θα επέστρεφε στους μετόχους, ενώ θα εξέταζε και την αξιοποίηση μέρους επίσης αυτών, μέσω επενδύσεων.
Όμως, με την απόφαση του ΣτΕ, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση, όπως άλλωστε φάνηκε και από τις αρκετές μεταθέσεις που έγιναν για την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης.
Αρχικά η Γ.Σ. είχε προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου και μετατέθηκε για τις 20 Ιουλίου.
Στη Συνέχεια πήρε μετάθεση για τις 19 Αυγούστου και πρόσφατα πήρε νέα μετάθεση για τις 30 Αυγούστου.
Η αποκοπή του μερίσματος ύψους 0,28 ευρώ θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου και η πληρωμή του στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ είχε ταλαιπωρηθεί το προηγούμενο διάστημα λόγω των μεταθέσεων των γενικών συνελεύσεων καθώς πολλοί είχαν τοποθετηθεί προκειμένου να πάρουν γρήγορα το ποσό.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είχε ανακάμψει προς τα 8 ευρώ και προχθές (3/8) μετά από 10 συνεχόμενες ανοδικές και μία συνεδρίαση όπου έκλεισε αμετάβλητη, υποχώρησε 2,24%, ενώ χθες δέχθηκε λίγο μεγαλύτερη πίεση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης