Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Ιστορική αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 1,75%, παρά την προειδοποίηση για ύφεση

Bank of England: Ιστορική αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 1,75%, παρά την προειδοποίηση για ύφεση
Η οικονομία θα αρχίσει να συρρικνώνεται το τελευταίο τρίμηνο του 2022
Σχετικά Άρθρα
Σε ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, για πρώτη φορά εδώ και 27 χρόνια, παρά την προειδοποίηση για ύφεση, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια που οφείλεται κυρίως στην ενεργειακή κρίση. 
Απογοητευμένη από την άνοδο των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE ψήφισε με 8-1 υπέρ της αύξησης του τραπεζικού επιτοκίου στο 1,75% - το υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2008 - από 1,25% προηγουμένως.
Την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών.
Το μέλος του MPC, Silvana Tenreyro, ήταν η μοναδική που τάχθηκε υπέρ μίας μικρότερης αύξησης, της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Ύφεση προ των πυλών

Η BoE προειδοποίησε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει ύφεση με μείωση της παραγωγής κατά 2,1%, παρόμοια με την ύφεση τη δεκαετία του 1990, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και την ύφεση που προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008-09.
Η οικονομία θα αρχίσει να συρρικνώνεται το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θα συρρικνώνεται καθόλη τη διάρκεια του 2023, καθιστώντας την ύφεση τη μεγαλύτερη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται, κλιμακώνοντας την ιστορική κρίση κόστους ζωής της χώρας.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 9,4% σε ετησία βάση, ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και από το 9,1% τον Μάιο.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,8%, υπερβαίνοντας την άνοδο 0,7% του προηγούμενου μήνα, αλλά παραμένοντας χαμηλότερη από τη μηνιαία αύξηση του 2,5% τον Απρίλιο.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 13,3% τον Οκτώβριο -το υψηλότερο από το 1980.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης