Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maxim Oreshkin - Ο άνθρωπος που κράτησε όρθια τη Ρωσία και τον Putin από τις κυρώσεις της Δύσης

Maxim Oreshkin - Ο άνθρωπος που κράτησε όρθια τη Ρωσία και τον Putin από τις κυρώσεις της Δύσης

Ο Oreshkin λέγεται ότι είναι ο αρχιτέκτονας της αμφιλεγόμενης κίνησης «ρούβλια για φυσικό αέριο» της Ρωσίας

Σχετικά Άρθρα
Όταν οι κυρώσεις της Δύσης αποφασίζονταν με καταιγιστικό ρυθμό, κλυδωνίζοντας το "φρούριο" της Ρωσίας, ένα άτομο - κλειδί κατάφερε να κρατήσει όρθιο τον Vladimir Putin, αποφασίζοντας στρατηγικά.

Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Maxim Oreshkin, ο 40χρονος οικονομικός βοηθός του Ρώσου προέδρου και εμπνευστής των κυριότερων αποφάσεων του Κρεμλίνου κατά των κυρώσεων.
Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν είχε κλείσει ακόμη ένα μήνα και τα πακέτα των κυρώσεων έρχονταν με τη μορφή χιονοστοιβάδας.
Το οικονομικό χτύπημα ήταν επίσης σκληρό, καθώς η κυβέρνηση πάλευε να αποφύγει μια χρεοκοπία και το ρούβλι δεχόταν ισχυρή πίεση.
Στις 23 Μαρτίου, όμως, ο Vladimir Putin απάντησε, απαιτώντας από τους αντιπάλους της Ρωσίας στην Ευρώπη να πληρώσουν τους τεράστιους λογαριασμούς τους για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια.
Ο Oreshkin, ήταν ο εμπνευστής αυτής της απόφασης, ανατρέποντας το προηγούμενο δεκαετιών, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται.

Ο άνθρωπος - κλειδί

Ο Oreshkin, από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, έχει αναδειχθεί ως βασικό μέλος του στενού κύκλου του Putin για την οικονομική πολιτική, ένας από τους πολλούς γνώστες με δυτική χρηματοοικονομική εμπειρία που βοηθά τώρα να κατευθύνει την απάντηση του Κρεμλίνου.
«Το Κρεμλίνο είναι απασχολημένο με το πώς θα παρακάμψει τις κυρώσεις και το κάνει με μεγάλη επιτυχία», δήλωσε ο Sergei Guriev, οικονομολόγος που συμβούλευε την ρωσική κυβέρνηση στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Putin αλλά αργότερα κατέφυγε στο Παρίσι, όπου είναι τώρα καθηγητής.
«Όμως όλα τα χρήματα που κερδίζονται πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση του πολέμου», πρόσθεσε.
Οι ενέργειες βοήθησαν ωστόσο το Κρεμλίνο να αποφύγει τη χειρότερη οικονομική ζημιά που φοβόταν όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά οι κυρώσεις.
Οι αναλυτές βλέπουν τώρα μια συρρίκνωση κατά το ήμισυ βαθύτερη φέτος.
Το ρούβλι έχει ανακτήσει τις πρώτες απώλειές του και έχει την κορυφαία απόδοση καθώς δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ εισρέουν για ενέργεια και άλλες εξαγωγές.

Η απόφαση - σταθμός

Εκμεταλλευόμενος την επιρροή της Ρωσίας στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η ζήτηση για ρούβλια του Oreshkin επέτρεψε στον Putin να φαίνεται ότι αντιστέκεται στην αρχική επίθεση κυρώσεων.
Τελικά ανάγκασε την ΕΕ να υποχωρήσει καθώς οι περισσότεροι μεγάλοι καταναλωτές υπέγραψαν τους νέους όρους που περιελάμβαναν την απαίτηση ανοίγματος ειδικών λογαριασμών στην Gazprombank JSC, διατηρώντας την τράπεζα απαλλαγμένη από κυρώσεις.
«Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της χρήσης του συστήματος με ρούβλια για το φυσικό αέριο θετικό», είπε ο Oreshkin στο Bloomberg, αρνούμενος να σχολιάσει τον ρόλο του στην επινόησή του.
Ο Oreshkin λέγεται ότι είναι ο αρχιτέκτονας της αμφιλεγόμενης κίνησης «ρούβλια για φυσικό αέριο» της Ρωσίας.
Επίσης, επινόησε μια φράση που ο Putin σύντομα θα επαναλάμβανε ξανά και ξανά, περιγράφοντας την κατάσχεση των διεθνών αποθεμάτων της Ρωσίας ως «πραγματική χρεοκοπία» από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους προς τη Ρωσία.
Βοήθησε επίσης στην εκπόνηση σχεδίων για τον περιορισμό των επιπτώσεων, καθώς οι τράπεζες της Ρωσίας αποκόπτονται από την υπηρεσία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT και ωθούνται ενάντια στις εκκλήσεις άλλων σημαντικών εμπιστευτικών πληροφοριών για περισσότερο κρατικό έλεγχο, καθώς η οικονομία της Ρωσίας απομονώνεται από τον κόσμο που ο Oreshkin και οι σύμμαχοί του κάποτε αναζητούσαν πιο στενούς δεσμούς.

Σκιά του Putin

Ο Putin πήρε τον Oreshkin μαζί του σε ένα πρόσφατο ταξίδι στο Ιράν, το οποίο έχει εμπειρία δεκαετιών στο να ξεπερνά τις δυτικές κυρώσεις.
Ερωτηθείς για τις ιδέες της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την υπέρβαση των ορίων, ο Oreshkin καυχήθηκε, «οι δικοί μας είναι πολύ καλύτεροι».
Πρώην τραπεζίτης στη ρωσική μονάδα της Societe Generale, χρησιμοποιεί τώρα τη δυτική του εμπειρία για να αμβλύνει τον αντίκτυπο των κυρώσεων.
Ο Oreshkin είναι μέρος μιας ομάδας αξιωματούχων που προσπάθησαν εδώ και καιρό να ακολουθήσουν μια λεπτή γραμμή μεταξύ της χάραξης οικονομικής πολιτικής φιλικής προς τους επενδυτές και της αυξανόμενης καταστολής του Putin.
Ο πόλεμος κατέστησε αυτή την εξισορροπητική πράξη σχεδόν αδύνατη, με τον Oreshkin και τους συναδέλφους του να πλήττονται με κυρώσεις καθώς οι οικονομικές τους πολιτικές εξυπηρετούν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.
«Μπορώ να δω ακριβώς πώς θα έλεγε κάποιος από τους τεχνοκράτες: «Εδώ κάνω αυτό το πολύ σημαντικό πράγμα για τα συστήματα πληρωμών, για τις τράπεζες, αυτός είναι ο τομέας ευθύνης μου.
Διατηρώ τη σταθερότητα και θα συνεχίσω να το κάνω», είπε ο Jacob Nell, ο οποίος ως Ρώσος οικονομολόγος στη Morgan Stanley οδήγησε κάποτε επενδυτές για να συναντήσουν τον Oreshkin.
«Ήταν θεμιτό πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, αλλά όχι τώρα», πρόσθεσε η Nell, ο οποίος είναι τώρα μέλος μιας διεθνούς ομάδας εργασίας που συμβουλεύει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για το πώς να σχεδιάσουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η επόμενη γενιά

Ο Oreshkin είναι μέρος μιας νέας γενιάς που έφτασε στο τέλος της σοβιετικής εποχής και πέρασε τα εφηβικά της χρόνια σε αυτό που έγινε γνωστό στη Ρωσία ως ταραχώδης δεκαετία του 1990, μια περίοδο κακουχιών και οικονομικής συστολής.
Τριάντα χρόνια νεότερος από τον Putin, ήταν ο νεότερος από τους δύο γιους μιας οικογένειας ακαδημαϊκών της Μόσχας, μεγαλώνοντας σε έναν κόσμο διαφορετικό από τις σκληρές αρχές του προέδρου στο μεταπολεμικό Λένινγκραντ.
Η ομάδα τεχνοκρατών του Oreshkin περιλαμβάνει τον αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Ρωσίας, Alexey Zabotkin, 44 ετών, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Vladimir Kolychev, 39 ετών.
Απόφοιτοι ελίτ ρωσικών οικονομικών σχολών, πήραν θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και στην κρατική επενδυτική τράπεζα VTB Capital, πριν αναλάβουν κορυφαίους κρατικούς ρόλους.
Εγκαταλείποντας τον ιδιωτικό τομέα, αφοσιώθηκαν στην οικοδόμηση του οικονομικού φρουρίου του Putin.
Όσο πιο σκληρός ήταν ο Putin με τους επικριτές και τους αντιπάλους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, τόσο πιο απαραίτητοι γινόταν στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας για τη διατήρηση της οικονομίας όταν θα έρθουν τα μεγάλα σοκ.
Κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Oreshkin ήταν μεταξύ των αξιωματούχων που επινόησαν έναν μηχανισμό για την εκτροπή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων από εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ένα κρατικό ταμείο για να βοηθήσει το Κρεμλίνο σε κρίσεις όπως τα πρώτα κύματα των κυρώσεων ΗΠΑ και Ευρώπης για την Κριμαία το 2014.
Ο Oreshkin εργάστηκε κάποτε στη Societe Generale, δίνοντάς του ανεκτίμητη εμπειρία στις συναλλαγές με δυτικές εταιρείες.
Ωστόσο, τα χρόνια του προστατευτισμού και η δημιουργία αποθεματικών δεν ήταν αρκετά για την προστασία της οικονομίας μετά την εισβολή.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν μεγάλο μέρος των αποθεματικών των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν συμβάλει στη δημιουργία των πολιτικών του Oreshkin.
Παρ' όλες τις προσπάθειές του να εκτρέψει τη ροή των χρημάτων, η Ρωσία απέτυχε να πληρώσει το χρέος και χρεοκόπησε για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα.
Η οικονομία δεν τα πάει τόσο άσχημα στον απόηχο της εισβολής, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά για μια από τις βαθύτερες ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Πιστός στην ελεύθερη αγορά

Καθώς ορισμένοι ισχυροί αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν πιέσει για την επαναφορά του κρατικού ελέγχου στην οικονομία, ο Oreshkin έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής με επιτυχία.
«Η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την οικονομία της αγοράς», είπε ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.
«Αντίθετα, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία ενθαρρύνεται πλέον ιδιαίτερα.
Αυτό το σημειώνει συνεχώς ο πρόεδρος στις ομιλίες του».
Ωστόσο, αυτός και οι σύμμαχοί του υιοθετούν ολοένα και περισσότερο τη σκληρή ρητορική των κάποτε περιθωριακών επικριτών της Ρωσίας του δυτικού καπιταλισμού.
Η Ρωσία θα ήθελε να αυξήσει τις διαιρέσεις και τις εντάσεις στην Ευρώπη που προκλήθηκαν όχι μόνο από την ενεργειακή κρίση αλλά ευρύτερα από τις διαφορές στη στάση απέναντι στην εισβολή.
Ο Oreshkin έχει παρομοιάσει το αμερικανικό νόμισμα με «ένα ναρκωτικό που χρησιμοποιείται για να εθίσει ολόκληρο τον κόσμο».
Ο Aleksey Moiseev, ο 49χρονος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και άλλος ένας παλαιός υπάλληλος της VTB Capital, είπε ότι η ένταση των κυρώσεων ισοδυναμούσε με την έκρηξη μιας «οικονομικής πυρηνικής βόμβας».
Πέρα από τη ρητορική, τα μέτρα κατά της κρίσης που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής μένουν σε μεγάλο βαθμό κοντά στο play book που βασίζεται στα κυρίαρχα οικονομικά, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταργούν ήδη τα capital controls που χρησιμοποιήθηκαν για να αποκλείσουν τη Ρωσία μετά την εισβολή.
«Αυτό που έκαναν τα πρώτα χρόνια της παραμονής τους στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη ακυρωθεί», δήλωσε ο Konstantin Sonin, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, γεννημένος στη Μόσχα, ο οποίος ασκούσε επί μακρόν επικριτικό ρόλο στις πολιτικές του Putin.
«Τώρα η δουλειά τους δεν διαφέρει από τη δουλειά των υψηλά αμειβόμενων υπαλλήλων σε μια κυβέρνηση που διεξάγει εγκληματικό πόλεμο», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης