Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αινιγματική δήλωση από το Ιράν: «Διαθέτουμε την τεχνική δυνατότητα να κατασκευάσουμε ατομική βόμβα αλλά...»

Αινιγματική δήλωση από το Ιράν: «Διαθέτουμε την τεχνική δυνατότητα να κατασκευάσουμε ατομική βόμβα αλλά...»
«Όπως σημείωσε ο κ. Harazi το Ιράν έχει την τεχνική ικανότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα, αλλά ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν είναι στην ατζέντα»
Σε έμμεσες απειλές αλλά και επίδειξη ισχύος, το Ιράν δήλωσε πως διαθέτει τη τεχνική δυνατότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα αλλά δεν έχει την πρόθεση να το κάνει, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού ατομικής ενέργειας της χώρας.
Ο Eslami επαναλάμβανε σχόλια που έχει κάνει ο Harazi, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη τον Ιούλιο.
Τα σχόλια του Harazi άφηναν να εννοηθεί πως η Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να έχει ένα ενδιαφέρον για πυρηνικά όπλα, την απόκτηση των οποίων η Τεχεράνη αρνείται επί μακρόν ότι επιδιώκει.
«Όπως σημείωσε ο κ. Harazi το Ιράν έχει την τεχνική ικανότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα, αλλά ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν είναι στην ατζέντα», είπε ο Εσλαμί.
Το Ιράν εμπλουτίζει ήδη ουράνιο σε βαθμό 60%, πολύ πάνω από το όριο του 3,67% που είχε τεθεί βάσει της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε το 2015 η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις. Εμπλουτισμένο ουράνιο 90% είναι κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Το 2018, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑTrump απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία, βάσει της οποίας το Ιράν περιόρισε την εργασία εμπλουτισμού ουρανίου, ένα πιθανό μονοπάτι για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.
Το Ιράν έχει ανταποκριθεί σε μια πρόταση του ανώτατου διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Borrell, με σκοπό τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας, και επιδιώκει μια γρήγορη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο πλέον υψηλόβαθμος Ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά.
Ο Borrell δήλωσε πως έχει προτείνει ένα νέο προσχέδιο κειμένου για την αναβίωση της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ δε μπορούν να δεσμευτούν επί μίας συμφωνίας

«Αφού ανταλλάξαμε μηνύματα την περασμένη εβδομάδα και αναθεωρήσαμε τα προτεινόμενα κείμενα, υπάρχει πιθανότητα στο εγγύς μέλλον να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για την ημερομηνία ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης